fbpx
Foto: SUM

Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru ima novog dekana, pogledajte i tko je on

Autor: Fena

Prof. dr. sc. Dražen Barbarić na današnjoj sjednici Znanstveno-nastavnoga vijeća izabran je za dekana Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Do sada je obnašao funkciju vršitelja dužnosti dekana Fakultet.

U predstavljanju programa rada i razvoja Fakulteta dr. sc. Barbarić je istaknuo kako je trajna zadaća i misija Fakulteta posvećenost daljnjem razvoju humanističkih i društvenih znanosti na Sveučilištu u Mostaru.

Kazao je kako će se u nastavnom procesu povećati udio praktične nastave i praktičnoga rada na studijskim programima, povećat će se broj predmeta i studijskih programa koji se izvode na engleskom jeziku u cilju internacionalizacije studijskih programa te će se nastaviti raditi na osnivanju združenih studijskih programa s drugim tuzemnim i inozemnim visokoškolskim ustanovama.

Dekan dr. sc. Barbarić je istaknuo kako su na znanstveno-istraživačkom polju dogovoreni konkretni koraci i Fakultet se uključio kao suorganizator na nekoliko znanstvenih konferencija u BiH i Republici Hrvatskoj. Radi se i na tome da se poveća prepoznatljivost časopisa, godišnjaka i zbornika koji izlaze na Fakultetu putem ulaska u referentne bibliografske i citatne baze.

Istaknuo je kako je jedna od ključnih zadaća u domeni međunarodne suradnje pretočiti postojeće kontakte i ugovore s međunarodnim partnerima u konkretne aktivnosti. Dodao je kako će se proširiti mreža partnera za buduće projekte i suradnju. Poticat će se mobilnosti nastavnika, administracije i studenata u sklopu koje je planirana izrada Vodiča za mobilnost koji bi olakšao aplikacijski proces i usmjerio potencijalne aplikante.

Dr. sc. Dražen Barbarić je naglasio kako identitetski studiji nose važan simbolički teret jer kontinuirano generiraju posebnost Sveučilišta, njegovu identitetsku profilaciju te trajnu zaštitu povijesne, kulturne i jezične baštine i raznolikosti hrvatskoga naroda u BiH. Dodao je kako će Filozofski fakultet neumorno raditi na istraživanju i očuvanju hrvatskoga identiteta, sa stalnom referencom i ukazivanjem na njezinu neraskidivu pripadnost europskom kulturnom krugu.

Rekao je kako su studenti u fokusu rada Fakulteta te da je u procesu revitalizacija studentskih udruga i njihovo okupljanje unutar zajedničke registrirane udruge te će na taj način jednostavnije aplicirati na različite studentske projekte uz pomoć administracije na Fakultetu. Naglasio je i kako će se pomagati studentima slabijega imovinskoga stanja, kroz participaciju u Zakladi SUM-a, ali i kroz transparentni proces oslobađanja dijela ili cjelokupne školarine onim najpotrebitijima.

Dr. sc. Barbarić je izvanredni profesor na Filozofskom fakultetu, a bavi se područjima političke teorije i suvremene geopolitike, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI