Državna komisija dodijelila grant u iznosu od 2.398.004,71 KM

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Državna komisija za izbjeglice i raseljene osobe na današnjoj sjednici u Sarajevu dodijelila je 1.798.004,71 KM za 50 projekata obnove i izgradnje komunalne i socijalne infrastrukture na prostorima gdje žive raseljene osobe i povratnici.

Ovi projekti bit će realizirani u više od 100 općina u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu. Projekti se najviše odnose na rekonstrukciju i asfaltiranje lokalnih puteva koji vode do povratničkih naselja, izgradnju ili obnovu vodovodne i kanalizacijske mreže, zatim na obnovu vjerskih objekata itd., a sve u cilju održivog povratka i poboljšanja uvjeta života povratnika.

Osim toga, Komisija je donijela Odluku o izboru projekata elektrifikacije stambenih jedinica raseljenih osoba i povratnika. To znači da će nakon provođenja tenderskih procedura, struju dobiti 95 stambenih jedinica u sedam općina u FBiH i RS, za što je izdvojeno 600.000 KM.

Sredstva za financiranje navedenih projekata za 2018. godinu udružili su Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, resorna entitetska ministarstva i Vlada Brčko distrikta u ukupnom iznosu od 2.398.004,71 KM.

Članovi Komisije još jednom su konstatirali da rezultati javnog poziva, koji je raspisan u listopadu ove godine, pokazuju da su potrebe povratnika daleko veće od iznosa sredstava koji institucije na državnom, entitetskim i nivou Brčko distrikta izdvajaju za ove namjene.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI