fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Državne institucije odbijaju useliti se u nove prostorije!

Autor: Dnevni list

SARAJEVO - Pet državnih institucija službeno je odbilo preseliti se u nove prostorije koje im je namijenio bivši saziv Vijeća ministra BiH na čelu s predsjedateljem Vjekoslavom Bevandom.

Kako će se ovaj slučaj riješiti, još nije poznato i jedino se zna kako aktualno Vijeće ministara na čelu s predsjedateljem Denisom Zvizdićem morati donijeti “nekakvu odluku”. Očekivalo se kako će ovaj slučaj biti raspravljen na zasjedanju prošlog četvrtka, ali te točke nije bilo u dnevnom redu.

Odbili primiti ključeve

Prošle godine u rujnu Vijeće ministra donijelo je odluku da za 20 milijuna maraka kupi poslovne prostore za smještaj niza državnih institucija. To je objašnjeno namjerom uštede milijuna maraka koji se troše na plaćanje zakupnine za poslovne prostore uz naglasak kako je riječ o “sustavnom rješavanju smještaja institucija BiH”. U proračunu su tad osigurana sredstva za kupnju prostora u Tuzli, Banjoj Luci, Mostaru i Istočnom Sarajevu.

Nije trebalo dugo čekati da Vijeću ministara počnu stizati odbijenice i sve se pretvorilo, slobodno se može reći, u veliku aferu. Sve u svemu, odluka Vijeća ministra o rasporedu uredskih prostora, objavljenu u Službenom glasniku BiH, nikada nije provedena, rok je bio 1. travnja ove godine, pa se iz državnog proračuna i dalje izdvaja ogroman novac za plaćanje najamnina.

Primjerice, krajem prošlog mjesec bila je zakazana predaja novih prostorija u Banjoj Luci predstavnicima državne Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete, međutim, oni su odbili preuzeti ključeve. Kao razlog su naveli kako su prostorije potpuno neadekvatne za njihove potrebe i normalan rad.

U isto vrijeme, isti slučaj u Istočnom Sarajevu. Predstavnici Agencije za nadzor nad tržištem BiH i državne Agencije za prevenciju korupcije i borbu protiv korupcije nisu htjeli preuzeti ključeve s objašnjenjem kako su prostorije koje su im namijenjene potpuno neuvjetne, pune vlage, da su po površini male i kako je u njima praktično nemoguće raditi.

Na primopredaju novog poslovnog prostora u Tuzli uopće nisu došli predstavnici Instituta za nestale. U prostorije koje im je namijenilo Vijeće ministara BiH odbila je useliti se i Institucija ombudsmana za ljudska prava.

Zgrada pod hipotekom

Svih pet institucija koje su odbile preseljenje, uputile su svoje prijedloge i zahtjeve i prije nego što dođu pred Vijeće ministara, treba ih razmotriti Povjerenstvo za smještaj institucija BiH koje je sklopu Službe za zajedničke poslove institucija BiH.

Posebna priča je poslovna zgrada poduzeća “Hidrogradnja” u središtu Sarajeva. Vijeće ministara u rujnu prošle godine donijelo je odluku o njezinoj kupnji za oko devet milijuna maraka i da u nju smjesti 15 državnih institucija i kompletan iznos je osiguran.

Međutim, Pravobraniteljstvo BiH zabranilo je kupnju tog objekta jer je pod hipotekom. Ostaje potpuno nejasno kako je Vijeće ministra uopće moglo donijeti odluku u kupnji jer je moralo znati kako je ta zgrada pod hipotekom? Tih devet milijuna maraka ostaje u državnoj blagajni, a 15 državnih institucija koje su trebale dobiti smještaj u zgradi “Hidrogradnje” i dalje su podstanari i iz proračuna BiH se plaća skupa zakupnina.

Ista lokacija, različite cijene

Inače, oko 50 državnih institucija su podstanari, a treba dodati kako njihovi rukovoditelji imaju pravo izabrati lokaciju i prostor i samostalno ugovarati visinu zakupa jer se u tim poslovima ne primjenjuje Zakon o javnim nabavama. Neke od tih institucija smještene su u prostorijama koje su privatno vlasništvo i stranačkim direktivama su iznajmljene, a najamninu plaća država. Svojedobno su državni revizori upozorili na golemo rasipništvo proračunskim novcem i ukazali na primjere kako u istoj zgradi jedna državna institucija plaća na ime zakupnine 46,8, a druga 11,2 maraka po četvornome metru.

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});