fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

DRŽAVNI TUŽITELJ Džermin Pašić mlati praznu slamu: Njegova inicijativa o formiranju predmeta protiv Dodika doživjela je fijasko!

Autor: Josip Šimić Đinđić/ Dnevno.ba

Ovih dana u bosanskohercegovačkim medijima možemo „na veliko“ čitati izjave srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o najavama, da će „izbaciti“ SIPA-u i OSA-u BiH sa teritorija Republike Srpske.

„Mi ćemo proglasiti ništavnim zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH na prostoru Srpske. Odbacit ćemo njihove aktivnosti i zabraniti njihove aktivnosti na prostoru Srpske. To ćemo učiniti i sa SIPA i sa Obavještajnom agencijom BiH“ rekao je Dodik, najavljujući, da će to biti na prisilni način.

Ranije je Narodna Skupština Republike Srpske izglasala Zakon o neprimjenjivanju dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojeg je 23. 07. 2021. godine neposredno prije odlaska proglasio Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko, kojim Zakonom se zabranjuje negiranje genocida, ratnih zločina i zločinaca.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović donijela je Ukaz, kojim se proglašava Zakon o neprimjenjivanju dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojeg je neposredno prije odlaska proglasio Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu. Naravno, ovakva odluka Željke Cvijanović nije u skladu sa Daytonom ni sa Ustavom Bosne i Hercegovine, jer Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (OHR) člankom V Aneksa 10 (Sporazum o civilnoj provedbi Mirovnog  ugovora) Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, ima konačni autoritet u državi BiH glede tumačenja spomenutog Sporazuma o civilnoj provedbi Mirovnog ugovora. To znači, da Visoki predstavnik ima najvišu upravno-zakonodavnu vlast u Bosni i Hercegovini.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će „Narodna skupština Republike Srpske ići ka tome da taj bosanskohercegovački entitet povuče saglasnost kojom su ranije formirane Oružane snage BiH, Visoko sudsko i tužilačko vijeće, kao i prikupljanje poreza na nivou države“.

Donijet ćemo i zakone o neprimjenjivanju zakona koje je nametnuo visoki predstavnik, rekao je Dodik, dodajući da je u pitanju oko 140 zakona, uključujući i zakon o državnom tužilaštvu, Agenciji za istrage i zaštitu, Obavještajno-sigurnosnoj agenciji i drugi“.

On je novinarima u četvrtak navečer u Istočnom Sarajevu rekao da o tome nema pregovora i da oni koje zanima samo mogu biti informirani o tome. “Ovo nije secesija, ovo nije otcjepljenje”, rekao je Dodik.

Džermin Pašić, tužilac Tužilaštva BiH, zatražio je formiranje predmeta protiv Milorad Dodika, člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a. Zahtjev je uputio 15. 10. 2021. godine zbog izjava Dodika kojima podriva ustavni poredak i teritorijalni integritet BiH.

Inicijativu Pašića podržalo je svega tri tužioca: Izet Odobašić, Elvira Stanojlović i Saša Sarajlić od preko 50-ak tužioca koji su uposleni u Tužiteljstvu BiH, što se može smatrati fijaskom ove inicijative. Tužilac Pašić je za portal „Avaza“ potvrdio da je zatražio formiranje predmeta.

Ranije je kazao da se predmet morao formirati minut nakon Dodikovih izjava u kojima ugrožava integritet BiH. Prema njegovim riječima, upravo time je motiviran jer je želio da ispuni svoju dužnost tužioca. Pojasnio je da zbog pravila i procedura, koja su utvrđena od strane VSTV-a, ali i uputstva Tužilaštva BiH, nije bilo moguće odmah reagirati.

Dodik je komentirajući ovu inicijativu, kazao, „da se sudije i tužioci nikada nisu bunili do sada kada se radi po nalogu SDA. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nije trebalo da tužioci Tužilaštva BiH čekaju stavove Predsjedništva SDA da bi pokretali istrage protiv njega“. Naime, Džermin Pašić je sin Safeta Pašića, bivšeg visokog funkcionera SDA stranke.

Svatko treba da odgovara za krivična djela učinjena u granicama svoga umišljaja, i nije mi namjera ovdje nikoga braniti, nego ukazati na licemjerizam.

Ne treba ni spominjati licemjerstvo državnog tužioca Džermina Pašića, kada kaže „da je želio da ispuni svoju dužnost tužioca“. Pored ove Pašićeve inicijative, da se formira predmet protiv Milorada Dodika, ova inicijativa nije ništa drugo doli čisti Pašićev populizam i medijski spektakl, a to pokazuje i činjenica, da su „podobni“ mediji odmah oglasili „Pašićevu inicijativu“.

Naime, u Kantonalnom tužiteljstvu Kantona Sarajevo na poziciji tužitelja nekoliko godina uposlena je Maja Pašić, supruga državnog tužioca Džermina Pašića. Maja Pašić dugi niz godina radi upravo u Tužiteljstvu za kojeg se vežu brojne kontroverze u skrivanju i prikrivanju ubica mladića Dženana Memića. Pašićevoj supruzi šefica je tada bila Dalida Burzić, koju je Muriz Memić još od 2016. godine prozivao za kriminal i korupciju u odnosu na zataškavanje ubistva njegovog sina.

U predmetu „Dženan Memić“ od strane policijskih službenika MUP-a Kantona Sarajevo, te pripadnika Tužilaštva Kantona Sarajevo, predvođenih Dalidom Burzić, danas sudijom Suda BiH, izvršeno je svjesno i namjerno zataškavanje i prikrivanje dokaza u slučaju smrti Dženana Memića, sa ciljem ne otkrivanja pravih ubojica Dženana Memića, pri čemu su u toj namjeri, slučaj smrti Dženana Memića procesuirali kao kazneno djelo iz „Ugrožavanja javnog prometa“, a ne kao kazneno djelo „Ubojstva“, te lažno za smrt Dženana Memića optužili dvije osobe Ljubu i Bekriju Seferovića, koji su Presudom Vrhovnog suda F BiH pravomoćno oslobođeni krivice za smrt Dženana Memića, i koji sa kritičnim događajem u odnosu na smrt Dženana Memića nisu uopće povezane.

Zbog zataškavanja i prikrivanja dokaza, a po prijavi odvjetnika Ferageta, Tužiteljstvo BiH, na čelu sa Tadić, podiglo je optužnicu protiv 5 osoba Zijada Mutapa i drugih. Optužnica je potvrđena od strane Suda BiH.

O kriminalu počinjenog u predmetu „Dženan Memić“ više je puta u svome Izvještaju u Vijeću sigurnosti UN-a, ukazivao tadašnji Visoki  predstavnik OHR-a u BiH, dr. Valentin Inzko!

Sasvim je jasno, da je Dalida Burzić u predmetu „Dženan Memić“ izvršila destrukciju vladavine pravde i zakona, što je za posljedicu imalo stavljanje bh. pravosuđa na stup srama na domaćem, međunarodnom i svjetskom nivou. Prema stavu Apelacijskog odjeljenja Suda BiH, predmet „Dženan Memić“ „imao je ozbiljne reperkusije ili štetne posljedice na Bosnu i Hercegovinu, i druge štetne posljedice izvan teritorije datog entiteta ili Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, obzirom da su se o istome oglašavale međunarodne institucije“!

Godinama tužitelj Džermin Pašić, unatoč svemu prethodno navedenom, (ni)je bio „motiviran“, da podnese inicijativu, da se formira predmet u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine protiv Dalide Burzić, tadašnje šefice Pašićeve supruge, i time ispuni svoju dužnost tužioca, iako je ono što je Dalida Burzić uradila u predmetu Memić, mnogo gore od onoga što Dodik izjavljuje!

Autor: Josip Šimić Đinđić/ Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});