fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Državni tužitelj Oleg Čavka ne živi od plaće, već od mita: ‘Ko je sve Čavki dao mito, i ‘ko ga je sve optuživao za primanje mita!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Ne postoji adekvatan rječnik, kojim bi se mogao opisati teško inkriminirani, kompromitirani i korumpirani tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Oleg Čavka, kojeg su do sada – što je sve radio – vile pronosale od krivičnog gonjenja.

Protiv Čavke vođeno je nekoliko krivičnih i disciplinskih prijava, zbog kriminala i korupcije, te devijantnog ponašanja imenovanog, koje šteti ugledu tužilačke funkcije. O kriminalu i korupciji državnog tužitelja Olega Čavke objavljeno je na stotine javnih članaka, a riječ je o tužitelju, koji je višestruko disciplinski kažnjavan zbog svoga djelovanja i ponašanja.

Tijekom 2012. godine, prijavu protiv državnog tužitelja Olega Čavke, zbog primanja mita, Tužiteljstvo BiH ustupilo je Kantonalnom tužiteljstvu u Sarajevu, potvrdila je tadašnja Jasmina Omićević, glasnogovornica Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu. 

Ta prijava je dodijeljena u rad jednom tužitelju koji je poduzeo odgovarajuće predistražne radnje. Sve ostale informacije u ovom trenutku javnosti nisu dostupne“, kazala je tada Omićević na upite medija. 

Prethodno je, kako je Omićevićeva pojasnila, Federalna uprava policije Kantonalnom tužiteljstvu, pod oznakom povjerljivo, dostavila dokument na upoznavanje u kojem se navodi da je prijava protiv Čavke dostavljena Tužiteljstvu BiH. Potom je državno Tužiteljstvo istu prijavu prije izvjesnog vremena prebacilo Kantonalnom tužiteljstvu, koje je nadležno za tu vrstu krivičnog djela. Iako se o prijavama protiv tužitelja Olega Čavke još tada nisu mogle dobiti službene informacije, neslužbeno se moglo čuti da je FUP protiv njega podnio dvije krivične prijave, a treću Zijad Turković. 

Podsjetimo, tužitelj Čavka našao se u središtu interesiranja medija nakon što je otkriveno da je akter skandala u Tužiteljstvu BiH: hakirao je mail Milorada Barašina, u to vrijeme glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, i sa njegovog maila tužitelja u Tužiteljstvu BiH i medijima iz FBiH poslao lažno „opće upute“, koje je navodno sastavio sam Barašin. Te upute tužiteljima, sa krivotvorenim Barašinovim potpisom, odnosilo se na zabranu komentiranja novinskih napisa o njemu, te zabranu čitanja novina, praćenja emisije “60 minuta” na FTV-u… 

Međutim, nakon što se Barašin obratio FMUP-u, inspektor za borbu protiv cayber-kriminala FMUP-a utvrdio je da je Barašinov mail hakiran sa telefona čiji je broj registriran na majku Olega Čavke, a koji je on koristio. Pošto je Čavka tada bio uključen u istragu protiv Zijada Turkovića i njegove zločinačke organizacije, istraga protiv njega stavljena je „na led“, navodno, zbog njegovog angažmana u sudskom procesu protiv zločinačke organizacije te eventualnih komplikacija ukoliko bi bio suspendiran. 

Istraga je tada bila povjerena državnoj tužiteljici Edini Hubjer. Istraga FUP-a trajala je samo nekoliko dana, nakon čega je inspektor za cyber kriminal Saša Petrović (inspektor Petrović je, inače, do sada uspješno razotkrio više grupa koje su se bavile kupovinom i distribuiranjem internet sadržaja namijenjenih pedofilima) tužiteljici Hubjer dostavio preliminarno izvješće, koje je šokiralo tada sve uposlenike Tužiteljstva BiH. 

Otkriveno je, naime, kako je lažni dopis upućen s telefona iPhonea 4, registriranog na ime Dušanke Čavka, majke njihovog radnog kolege Olega Čavke, odnosno sa telefonskog broja koji je Čavka koristio već duže vrijeme. Tada je o svemu obaviješten tadašnji šef Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH Božo Mihajlović.  Iako se očekivalo da će glavni akter nezapamćenog skandala u Tužiteljstvu BiH, barem do okončanja istrage, biti suspendiran (u svakoj bi pravno uređenoj državi njegova tužiteljska karijera bila naprasno završena), te da će o svemu biti obaviješten Ured disciplinskog tužitelja VSTV-a, slučaj je sramno godinu i pol dana zataškavan, a Čavka amnestiran?!

U tom je predmetu Čavku “spasila” Disciplinska komisija VSTV-a. Međutim, nešto manje “sreće” je imao kada je protiv njega podnesena tužba zbog uništavanja dokaza, te zloupotrebe memoranduma Tužilaštva BiH i slanja lažnog e-maila u ime tadašnjeg glavnog državnog tužioca Milorada Barašina. Tada je Čavka sankcioniran samo smanjenjem plaće u iznosu od deset posto u trajanju od šest mjeseci. Mediji su ga tada prozvali “hakerom iz Breze”.

Tada je glasnogovornica Transparency Internationala BiH Ivana Korajlić u razgovoru za Radio Slobodnu Evropu takvu sankciju ocijenila kao “sramotnu”.

Nakon hapšenja, Turković i njegova supruga Šejla Turković uporno su tvrdili da je Turković Čavki dao mito od 30.000 eura kako bi Isljamu Kalenderu (tada svjedoku pokajniku u predmetu Turković) bila smanjena kazna. Iako je ovu optužbu Turković iznio i tijekom suđenja, to nikad nije shvaćeno ozbiljno, niti su saslušani svjedoci koje su Turković i njegova supruga naveli, kojim bi dokazali, da je Čavka primio mito od Turkovića.

OSA BiH izvijestila Federalnu upravu policije (FUP) o korupciji Olega Čavke, a FUP glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić!

Tijekom 2018. godine, Federalna uprava policije (FUP) odbila je Tužilaštvu BiH proslijediti nova saznanja u vezi s ubistvom Ramiza Delalića Ćele. Ovakva odluka donesena je nakon što je vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice Gordana Tadić ovaj predmet dodijelila tužiocu Olegu Čavki koji je ranije u kontekstu korupcije dovođen u vezu baš s ovim predmetom.

Federalna uprava policije je u ponedjeljak (16. aprila 2018. godine) dostavila odgovor Tužilaštvu BiH u vezi s aktom koji je Tužilaštvo BiH uputilo FUP-u 5. aprila 2018. godine, a koji se odnosi na slučaj ubistva Ramiza Delalića Ćele. FUP je u svom odgovoru naveo kako je od Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH primio određena saznanja koja indiciraju nove činjenice u vezi s ubistvom Ramiza Delalića, a koje je 2007. godine u Sarajevu izvršila nepoznata osoba.

Kako se navodi u odgovoru, FUP nije poduzimao nikakve mjere u vezi s ovim saznanjima, isto kao što nije sačinio ni Plan rada u vezi s tim s obzirom na to da je već dugi niz godina u Tužilaštvu BiH otvorena istraga o ovom predmetu.

U odgovoru koji potpisuje tadašnji direktor FUP-a Dragan Lukač navodi se da je FUP došao do saznanja da je rješenjem vršiteljice dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić ovaj predmet izuzet od postupajućeg tužioca Dubravka Čampare i presigniran u zaduženje tužioca Olega Čavke.

S obzirom na to da je OSA BiH izvijestila FUP o činjenici i informaciji od 6. februara 2017. godine, koja je tada dostavljena v. d. glavnoj tužiteljici Tužilaštva BiH, u kojoj su navedene činjenice ozbiljne kompromitiranosti i korumpiranosti u ovom predmetu tužioca Olega Čavke, u periodu od 2011. godine i narednom periodu, od prijavljenog Nasera Keljmendija, nepojmljivo je dodjeljivanje ovog predmeta upravo navedenom tužiocu te iz ovih razloga ‘nova saznanja’ dobivena od OSA-e ne mogu biti proslijeđena Tužilaštvu BiH”, naveo je Lukač u dopisu Tužilaštvu BiH.

Naime, Obavještajno – sigurnosna agencija BiH (OSA BiH) je dana 06. 02. 2017. godine podnijela Federalnoj upravi policije F BiH, informaciju, broj: 05-1969, u kojoj se navode ozbiljne činjenice o korumpiranosti državnog tužitelja Olega Čavke, a koja informacija je tada dostavljena  v.d. glavnoj državnoj tužiteljici Gordani Tadić na daljnje postupanje. Međutim, navedenu informaciju Tadićeva će zanemariti i predmet ad acta odložiti.

Nakon što je OSA BiH izvijestila FUP o korumpiranosti Olega Čavke, a FUP opet Tužiteljstvo BiH nikada nije pokrenut krivični postupak protiv Olega Čavke, da se istraži o kakvim koruptivnim radnjama je riječ. Naprotiv, Čavka će postati omiljeni tužilac Gordane Tadić, glavne državne tužiteljice BiH.

Tijekom 2017. godine, istragom Tužilaštva BiH Čavka je bio osumnjičen da je zloupotrijebio položaj obavljajući tužilačku dužnost u okviru predmeta Džoker, kada je nagodbama izdejstvovao nižu zatvorsku kaznu za Zorana Popovića. Tada je Tužilaštvo BiH donijelo naredbu o provođenju istrage protiv državnog tužitelja Olega Čavke. 

Prema tada informacijama iz istrage, Čavki je za takvo djelovanje obećana nagrada, pa se stoga sumnja da je počinjeno krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi. Zoran Popović je, naime, bio optužen za organizirani kriminal u vezi sa neovlaštenim prometom duhana, a nakon što je uhapšen u akciji Džoker, on je, na prijedlog državnog tužitelja Milorada Barašina stupio u kontakt sa postupajućim tužiocem Čavkom.

U uspostavljanju kontakta sa Čavkom pomogli su mu i službenici MUP-a RS, koji su o sumnjivim kontaktima tužioca i optuženog u ovom spisu svjedočili u Tužilaštvu BiH. Nakon što je Popović, uspostavio kontakt sa Čavkom, državni tužitelj je predložio nagodbu da se Popoviću izrekne kazna zatvora u trajanju od godine, te novčana kazna od 50 hiljada KM.

Kada je Ured glavnog tužitelja BiH odbio dati saglasnost na Čavkinu nagodbu, postupajući tužilac je predložio optuženom da prizna krivično djelo, što je Popović i učinio. Nakon razdvajanja postupka, Čavka je u završnim riječima ponovo predložio istu kaznu, na koju je ranije Ured glavnog tužitelja odbio dati saglasnost. Zahvaljujući takvom djelovanju postupajućeg tužitelja, Popović je uspio zadržati svu imovinu za koju se sumnja da potiče iz izvršenja krivičnih djela.

Popović se nakon toga ponovo vratio prvobitnim poslovima sa prometom duhana, zbog čega je ponovo bio uhapšen u Banjaluci. Prateći njegov telefon, istražitelji su prikupili saznanja da je on na području Breze namjeravao predati mito tužitelju Čavki, zahvaljujući kojem je u prvom postupku prošao sa minimalnom kaznom.

Inače, ovo je već druga istraga protiv Čavke. Podsjećamo, on je ranije bio osumnjičen da je neovlašteno uzimao predmete iz spisa koje je vodio, među kojima su bili i skupocjeni mobiteli. Unatoč prijedlogu Ureda disciplinskog tužitelja, VSTV nikad nije suspendovao Olega Čavku.

Protiv Čavke je također bila pokrenuta istraga jer je, navodno, od Zijada Turkovića uzimao novac za zataškavanje određenih predmeta, ali je ona obustavljena. Za uzimanje mita ga je javno optužio i Muhamed Ali Gaši, protiv kojeg je Čavka vodio postupak, tada u svojstvu tužioca Tužilaštva KS.

Prije par dana Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje, je presudom Suda BiH osuđen na 9 godina zatvora. Postupajući tužilac u ovome predmetu bio je Oleg Čavka.

“Preko posrednika sam Olegu Čavki dao 16.900 KM. Posrednik je bio Enes Ribić. I o tome sam svjedočio u Tužilaštvu. Čavka je drhtao kao žalosna vrba na vjetru. Enesu Ribiću sam davao pare u kafićima raznim”, kazao je Čaušević u video intervjuu datom Istrazi nakon što je, zbog korupcije, nepravosnažno osuđen na devet godina zatvora, a u prilogu kojega je objavljen presretnuti razgovor između Ribića i Čavke, u kojem razgovoru Ribić kaže Čavki, da mu „čovjek (Kemal Čaušević) daje i šakom i kapom“, a što se detaljno može pročitati na linku: https://www.istraga.ba/objavljujemo-snimke-koji-kompromituju-drzavnog-tuzioca-causevic-tvrdi-da-je-enesu-ribicu-dao-16900-km-za-olega-cavku-a-ribic-u-telefonskom-razgovoru-obavjestava-cavku-da-covjek-daje-i-sakom-i-kapo/

Autor: Josip Šimić-Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});