fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

DUGUJU POREZNOJ UPRAVI: SDP traži od ministara, načelnika i direktora da uplate stranki 20 posto od plaće

Autor: Faktor.ba

SARAJEVO - Financijska situacija u Socijaldemokratskoj partiji (SDP) BiH je daleko od zavidne. Dugovanja prema radnicima, privatnim licima i firmama čije su usluge koristili, ali i enormni troškovi istaknutih zvaničnika te stranke, natjerali su njeno rukovodstvo na očajničke poteze.

U spas SDP-a su se uključili i imenovani dužnosnici te stranke, te izabrani gradonačelnici i načelnici općina, ali ne svojevoljno.

Predsjedništvo SDP-a je na sjednici održanoj 27. kolovoza 2019. godine donijelo odluku o uplati novčanih sredstava za imenovane vršioce dužnosti u izvršnoj vlasti, izabrane gradonačelnike/načelnike i imenovane direktore u javnim poduzećima.

Tom se odlukom obavezuju svi imenovani vršitelji dužnosti u izvršnoj vlasti, imenovani direktori javnih poduzeća, te izabrani gradonačelnici i načelnici da naredna tri mjeseca uplate na glavni račun SDP-a 20 posto od pripadajuće plaće ili 20 posto od sredstava ostvarenih po osnovu imenovanja u svrhu pomoći pri sanaciji financijskog stanja u SDP-u.

– Sredstva će se uplaćivati u roku od tri mjeseca, sukladno sa isplatama plaća ili naknadama izabranim dužnosnicima u organima vlasti u BiH – navodi se u odluci.

Zanimljivo je da se ovom odlukom obaveza izdvajanja sredstava odnosi na imenovane dužnosnike, poput onih koji su u posljednju godinu imenovani u Kantonu Sarajevo, te izabrane gradonačelnike i načelnika općina, ali ne i zastupnike i delegate u Parlamentarnoj skupštini BiH, Parlamentu FBiH i kantonalnim skupštinama.

Dakle, ova odluka se ne odnosi na predsjednika SDP-a Nermina Nikšića i njegove kolege iz Zastupničkog doma poput Saše Magazinovića i Zukana Heleza, te na Damira Mašića, Irfana Čengića i ostale federalne zastupnike iz te stranke, osim ako ne postoji druga odluka u SDP-u koja i njih obavezuje da na isti način financijski pomažu stranku.

Ukoliko do 6. studenog ove godine SDP ne plati Poreznoj upravi FBiH 235.382,26 KM, ostat će bez prvog kata stranačke centrale u Alipašinoj ulici u Sarajevu, kojeg je Kantonalni porezni ured u skladu sa Pravilnikom o procedurama prisilne naplate poreznih obaveza uzeo kao garanciju.

SDP je već ranije prodavao imovinu kako bi pokušali riješiti katastrofalnu financijsku situaciju u stranci, a na taj način dobiven novac je zbog “misterioznog nestanka” također bio predmet sporenja stranačkog članstva.

Autor: Faktor.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});