fbpx
Foto: Duje Klaric / CROPIX

Duje Šantić razočaran presudom! HNS BIH oštro osudio odluku suda, traži rasvjetljivanje istine

Autor: Hina

Oslobađajuću presudu Županijskog suda u Bihaću za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića njegov sin Duje ocijenio je razočaravajućom jer predmet nije okakteriziran ni kao ratni zločin, a HNS BiH pozvao je državno Tužiteljstvo BiH da preuzme slučaj ističući da za hrvatske žrtve nema pravde.

“Kada sam bio pozvan kao svjedok, dalo se naslutiti i iščitati iz govora tijela i ostalog ponašanja optuženih kakva će biti presuda. Nikada nisam rekao da su Hamdija Abdić Tigar i Atif Dudaković ubili moga oca, ali sigurno znaju što se dogodilo”, izjavio je Duje Šantić medijima u Mostaru.

Županijski sud u Bihaću u ponedjeljak je odgovornosti oslobodio zapovjednika Vojne policije Armije BiH Hamdiju Abdića Tigra i petoricu pripadnika te vojne formacije za ubojstvo zapovjednika HVO-a u Bihaću, generala HVO-a i HV-a Vlade Šantića.

Prema navodima optužnice generala Šantića su noću s 8. na 9. ožujka iz lokalnog zapovjedništva HVO-a u Bihaću nasilno odveli pripadnici Armije BiH nakon čega je u hotelu Sedra razgovarao sa zapovjednikom V. Korpusa Armije BiH generalom Atifom Dudakovićem. Nakon toga mu se gubi svaki trag.

“Zar je moguće da Vojna policija otme i ubije jednoga genarala (Šantića) s kojim su surađivali, a da zapovjednik te postrojbe i cijelog Korpusa ne zna što se događalo”, upitao se Duje Šantić.

Neprihvatljivo je što je to ubojstvo najprije karakterizirano kao ratni zločin, da bi se ovaj sudski postupak vodio s kvalifikacijom civilnog ubojstva, rekao je.

Kritizirao je i hrvatske predstavnike u vlasti u BiH i Hrvatskoj da nisu dovoljno učinili kako bi se saznala istina o stradanju njegova oca.

Hrvatski narodni sabor BiH oštro je kritizirao odluku Suda u Bihaću navodeći da je uznemirila ne samo obitelji Šantić, nego i sve hrvatske branitelje, pripadnike HVO-a i svih Hrvata.

Pozvali su da državno pravosuđe rasvijetli ubojstvo generala HVO-a.

“Ratni zločin je kazneno djelo koje ne zastarijeva i tražimo od Tužiteljstva i Suda BiH da preuzme ovaj predmet i dovede ga do kraja, karakterizirajući ga kao ratni zločin, i da se napokon privedu pravdi i budu osuđeni nalogodavci i izvršitelji”, stoji u priopćenju HNS-a BiH.

Presudom donesenom u ponedjeljak potvrđuje se selektivan i pristran pristup sudova u Bosni i Hercegovini kada su u pitanju ratni zločini koje su počinili pripadnici Armije BiH.

HNS BiH poziva međunarodnu zajednicu angažiranu u BiH da pomogne kako bi hrvatske žrtve iz rata što prije dočekale pravdu.

 

Autor: Hina

ZADNJE VIJESTI