fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

DVA NAŠA ZLA – HDZ BiH i SDA: Kada oni biraju, kao da su državna ministarstva koke nesilice

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

SARAJEVO - Na jednom u nizu sastanaka triju stranaka oko sastavljanja Vijeća ministara sve tri strane su se izjasnile po pitanju želja. Želje se odnose na ministarstva odnosno resore u državi koje bi htjele te tri strane voditi. Svaka strana pojedinačno je izrazila svoju želju. Baš čudno, svi bi voljeli financijski resor. HDZ BIH bi, uz financije, htio vanjske poslove i sigurnost. Logično, zapravo. Predsjednik stranke te ujedno i HNS-a bi bio idealan ministar vanjskih poslova. Štoviše, toliko je puta spomenuo europski put države, ulazak u EU, predviđanja kada ćemo postati zemlja kandidat i slično, da se vjerojatno svim europskim diplomatima već i u snovima ukazuje. No, uistinu jest HDZ BiH odnosno Dragan Čović najaktivniji kada se radi o upozoravanju na europski put države i na njenu sigurnost. Ali, općenita slika političkog društva i karaktera ove države i stanja kroz koja država prolazi ponekada sugeriraju da bi samu državu trebalo, kada već govorimo o ministarstvu sigurnosti, osigurati od nekih njenih političara.

Predsjednici stranaka na sastanku su usuglasili izjavu o principima za formiranje vlasti na državnom nivou. No, usuglašena izjava, koliko god ona usuglašena bila, nije potpisana. Već je od prije jasno da je obećanje dvojice od tri predsjednika pobjedničkih stranaka na prošlim izborima, obećanje da će VM-a biti imenovano do kraja tekućeg mjeseca, bilo ludom radovanje. Prekršeno kao mnogo puta do sada. Jer, samo su se usuglasili, ali nisu ništa potpisali. Obećanje trećega da će VM-a biti imenovano (čitaj: resori podijeljeni) do kraja travnja, također je upitno jer se radi o BiH i našim političarima koji usuglašavaju, ali ne potpisuju ništa.

U isto vrijeme su u HNŽ-u dvije najjače stranke, HDZ BIH i SDA, dogovorile mandatara i predsjednika županijske skupštine, nova/stara lica na radost svima kojima je dobro jer će im i dalje biti dobro. Najprije je to dokaz da je lakše podijeliti na dvoje nego na troje. A o novim kadrovskim rješenjima nema govora.

Želje su jedno a stvarnost je nešto sasvim drugo. Ako želi neka stranka pojedino ministarstvo, trebao bi barem postojati znak uljuđenosti pa da ta stranka koja „aplicira“ na to ministarstvo ponudi barem nekakav elaborat, objašnjenje, zašto zaslužuje baš taj resor sa liste želja, koje su reference za dobiti određeno ministarstvo koje želi, i da objasni tko je ta stranačka ličnost koja će voditi resor.

Država Bosna i Hercegovina ima toliko institucija na koje se smješta stranačke igrače. Ni sami političari ne znaju koliko ih je a najlakše ih je pobrojiti ako posjetite službenu stranicu na kojoj je proračun države i pogledate rashodovne stavke, za što se sve i za koje institucije izdvaja i koliko. Samim time i ministarstva u Vijeću ministara imaju manji opseg djelovanja ali su to ipak državna ministarstva na čelu kojih građani ove države žele vidjeti sposobne ljude, makar ti ljudi bili široj javnosti i nepoznati što samo po sebi i ne mora značiti ništa loše, dapače, jer su takvi vjerojatno i neokaljani o političko mutno djelovanje kakvog kod nas uistinu ne nedostaje.

Ali, to bi onda značilo i „umirovljenje“ prokušanih i provjerenih veteranskih stranačkih kadrova s kojima su lideri na „ti“. Jer, kad malo bolje razmislimo i pogledamo na prošlost i političku učinkovitost pojedinih struktura, i državna a i ministarstva na nekim drugim razinama političkim strankama i služe ne samo kao koke nesilice već i kao krave muzare i nepresušne jasle na koje se smješta podobne stranačke vojnike a njih je najlakše smjestiti na pozicije preko visokih dužnosnika s kojima se „poslovalo“ na isti način već dugi niz godina. A onda, ako uspoređujemo sva ministarstva sa kokama nesilicama, i kada već biraju te koke nesilice, svatko bi onu finog perja (i ministarstvo u kojem ima najviše „perja“), svatko bi onu najljepšu na koju trza svaki kokot. Može im biti kada „pilići“ ionako samo hodaju uokolo pognute glave i pomalo pijuću tražeći svoje zrno.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});