fbpx

Džaferović: Dodik može crknuti od muke, ali Armija RBiH je jedina legalna vojna sila

Autor: Dnevno.ba

Izjava srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da je Armija Republike Bosne i Hercegovine “zločinačka organizacija” predstavlja samo odraz bolesnih Dodikovih predstava, koje nemaju veze sa stvarnošću, kazao je jedan od dvojice bošnjačkih članova Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Rekao je da, ni pred jednim međunarodnim i bosanskohercegovačkim sudom, pa čak ni pred sudovima susjednih država, nijedan pripadnik Armije Republike BiH nije osuđen za genocid, istrebljenje ili progon, pa čak ni za jedan zločin protiv čovječnosti što su, prema međunarodnom pravu, najteža kaznena djela koja se provode u okviru napada na civilno stanovništvu, uz podršku vlasti.

”Za sva ova sustavna i organizirana djela pred međunarodnim sudovima i Sudom Bosne i Hercegovine osuđeni su zapovjednik Vojske RS, oficiri Glavnog stožera VRS, zapovjednici korpusa i brigada, pa sve do zapovjednika vodova i običnih pripadnika VRS, što jasno ukazuje tko je zapravo zločinačka organizacija”, rekao je Džaferović.

Činjenica da Dodik ne poznaje i ne priznaje međunarodno pravo je njegov problem, a ne problem Armije RBiH, kazao je Džaferović. Ponovio je da je Armija Republike Bosne i Hercegovine bila jedina legalna vojna sila, koja je branila Bosnu i Hercegovinu, dok je Vojska RS, kako međunarodni sudovi utvrđuju, bila nelegalna organizacija i sredstvo agresije Savezne Republike Jugoslavije na Republiku BiH.

”Dodik može, ako hoće, crknuti od muke, ali ova istina se neće promijeniti. I tako će biti do Sudnjega dana”, zaključio je Džaferović, piše Avaz.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI