fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

DŽAFEROVIĆ je odao pijetet u Vukovaru. Mogao bi i za hrvatske žrtve u Bosni i Hercegovini

Autor: Dnevno.ba

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u četvrtak je sudjelovao u obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Vukovara, na 30. godišnjicu pada grada i svojim pojavljivanjem u Koloni sjećanja izazvao buru reakcija, piše Direktno.

Taj čin svakako bi bio pohvalan da iza sebe ne vuče mnoštvo repova i skandaloznih izjava bošnjačkog člana Predsjedništva, koji se ovim potezom, kako tvrde hrvatski logoraši u BiH, izruguje nevinim hrvatskim žrtvama stradalim u BiH. Naime, dok nepozvani gost Džaferović u prvom redu, korača s Plenkovićem ”odajući počast žrtvama”, stratišta Hrvata diljem BiH čekaju na taj trenutak kada država procesuirati odgovorne i kada će se vladajući pokloniti i njima. U slučaju Bosne i Hercegovine, deseci ratnih zločina nisu procesuirani, a slabi su izgledi da će se to dogoditi i u budućnosti. Ponajprije zbog posve različite percepcije o posljednjem ratu, ali i očekivanja da se procesuiranjem ratnih zločina potvrde stereotipi koje je utvrdio Haaški sud.

Večer prije obilježavanja Dana sjećanja i sloma obrane branitelja Vukovara, povodom obilježavanja osnivanja 4. Korpusa Armije BiH u Jablanici, Džaferović je kazao kako iza te vojske nisu ostale grobnice ni logori.

“Tamo gdje je bila legalna vlast i Armija BiH poštovana su ljudska prava svih ljudi, očuvani su svi kulturno-povijesni, vjerski objekti i spomenici. Iza Armije BiH nisu ostale masovne grobnice i logori”, rekao je Džaferović, a tom izjavom “zaradio” je i kaznenu prijavu.

Naime, samo stotinjak metara od mjesta ceremonije u Jablanici tijekom rata za Hrvate u BiH postojao je logor Muzej narodne revolucije u kojemu je bilo zatočeno oko 600 Hrvata, za što postoje i dvije presude Suda BiH. Logor Muzej samo je jedan od najzloglasnijih koncentracijskih logora za Hrvate od ukupno 331 registriranog logora i mjesta zatočenja ABiH tijekom Domovinskog rata u BiH, uz Muzičku školu u Zenici, KPD Zenica, Silos u Tarčinu, Stadion Iskre u Bugojnu, Mehurići u Travniku, Musala u Konjicu, Motel u Rostovu, IV. Osnovna škola u Mostaru, Kaćuni Silos u Busovači, Crna kuća u Vitezu i mnoga druga mjesta gdje je prolivena hrvatska krv u Bosni i Hercegovini.

Hrvatski logoraši nazivaju ga licemjerom

Hrvatski logoraši u Hercegovini napomenuli su kako je “Džaferović licemjeran” jer prolazi pored Grabovice, jedne od najvećih rana i žrtve hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, ne poklanja se nevinim žrtvama, nego govori da Armija BiH nije činila masovne zločine. (U noći s 8. na 9. rujna 1993. godine ubijene su 33 nevine hrvatske žrtve),a jednako tako i prolazi pored Drežnice gdje su u katoličkoj Crkvi zatočeni hrvatski logoraši surovo mučeni i nečovječno ponižavani.

Džaferovića također treba podsjetiti na to da se uskoro obilježava i 28. obljetnica stravičnog pokolja Armije BiH u Križančevu selu pa bi svakako bilo lijepo vidjeti ga kako korača u prvim redovima kao što je to učinio u Koloni sjećanja u Vukovaru.

Podsjetimo, 27. prosinca obilježit će se 28 godina od ratnog zločina nad 64 hrvatska civila i vojnika koje su pobili pripadnici bošnjačke Armije BiH, a taj slučaj još uvijek je neprocesuiran.Napad na Križančevo Selo dogodio se u vrijeme dogovorenog dvodnevnog primirja, potpisanog zbog dolaska Konvoja Bijeli put. Također, mogao bi se prisjetiti Uzdola u općini Prozor/Rama gdje je stradalo 29 hrvatskih civila i 12 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane koje su 14. rujna 1993. godine ubili pripadnici Armije BiH. Najmlađa žrtva bio je dječak Stjepan Zelić, koji je u vrijeme kada je okrutno ubijen imao tek deset godina, a najstarija žrtva bila je Luca Zelenika, koja je ubijena na kućnom pragu. Imala je 87 godina.

Džaferovića bi trebalo pitati zašto nije koračao Bugojnom dok su pokapani ostaci ubijenih Hrvata za kojima njihove obitelji tragaju desetljećima? Podsjetimo, u Bugojnu je u hrvatsko-bošnjačkom sukobu prognano oko 15.000 Hrvata, oko 300 je ubijeno, a još uvijek se veliki broj vodi kao nestali.

Džaferović, koji ne odaje počast Hrvatima ubijenim u BiH, tako je u Vukovaru, simbolu hrvatske patnje stao u prvi red glumeći mirotvorca, istovremeno negirajući zločine nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini te ne shvaćajući pritom da je zločin – zločin, a hrvatski narod jedinstven, bez obzira živi li on u Vukovaru ili na Kupresu. Najbolji primjer toga jedinstva su pokojni heroji Robert Blago Zadro.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});