fbpx

DŽAFEROVIĆ “Neće biti prekrajanja granica i novih država na Zapadnom Balkanu”

Autor: Danas

Mislim da ni mene ni bilo koga drugog građani Srbije ne trebaju da doživljavaju na osnovu ocjena koje se iznose u tabloidima, kazao je u intervju za beogradski Danas član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović.

“Retorika o etničkom prekrajanju granica je retorika prošlih stoljeća. Geostrateška konfiguracija regije je završena. Neće biti novih granica i novih država na Zapadnom Balkanu”, izjavio je Džaferović.

Strateško opredjeljenje regije jeste integracija u EU i NATO, dodao je te kazao kako misli da taj proces može relaksirati odnose i dati sigurnost i bolji životni ambijent za građane.

“Zemlje Zapadnog Balkana trebaju međusobno sarađivati, poštujući se uzajamno. Razgovorom i dogovorom treba rješavati otvorena pitanja, a tamo gdje nema dogovora primjenjivati međunarodno pravo. Naši narodi žive u svim državama regije, što je jako važna činjenica”, kazao je on u intervju.

Na pitanje treba li sintagmu “srpski svet” ozbiljno shvatati, Džaferović kaže da onako kako se predstavlja od dužnosnika Srbije je samo drugi naziv za Veliku Srbiju.

“Drugačije se ne mogu i ne smiju shvatiti izjave zvaničnika Srbije kada kažu da je to objedinjavanje ili ujedinjavanje srpskog naroda i u političkom, i u državnom smislu. To je opasna poruka, koja predstavlja nastavak retorike o Velikoj Srbiji, odnosno Miloševićev vokabular o ‘svim Srbima u jednoj državi”, izjavio je Džaferović.

Autor: Danas

ZADNJE VIJESTI