fbpx
Foto: Fena

DŽAFEROVIĆ PORUČIO: Nije fer kažnjavati BiH zbog proruskih snaga u zemlji

Autor: Dnevno.ba

Jasno je da Bosna i Hercegovina nije ispunila sve što je potrebno da bi joj se dodjelio kandidatski status za Europsku uniju, ali je također činjenica da “proruske snage” unutar zemlje neće raditi na ispunjavanju tih uvjeta i zbog toga “nije fer” da se kažnjava čitava država i da EU šalje signal tim snagama da njihova politika uspijeva, izjavio je za nizozemske medije član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović.

“Mislim da na članstvo Zapadnog Balkana u EU sada ne treba gledati kao na administrativno ili tehničko pitanje i gledati jesu li uvjeti ispunjeni ili ne. Nego bi prvo trebali sagledati geopolitičku i geostratešku važnost ovog pitanja”, rekao je on za dnevne novine Trouw, te podcrtao da politička i ekonomska stabilnost i sigurnost na zapadnom Balkanu znače i veću stabilnost i sigurnost u EU.

Džaferović je podcrtao da bi dodjeljivanje statusa kandidata zemlji predstavljalo “jasan signal proruskim snagama u Bosni i Hercegovini da njihova politika nema šanse i jasan motiv za sve nas u zemlji da radimo za našu zajedničku budućnost unutar EU.”

Izjavio je da je, zahvaljujući politici člana Predsejdništva, Milorada Dodika, došlo do “ozbiljne sigurnosne krize” u nekim mjestima u entitetu Republici Srpskoj gdje žive mnogi povratnici koji su protjerani iz svojih domova tijekom rata, te da im je prijećeno na ulici.

“Nakon ruske invazije na Ukrajinu, međunarodna zajednica je odlučila proširiti vojnu misiju Eufor. Nakon toga više nije bilo incidenata. Vidite i da su se Dodikovi napadi na državne institucije smanjili otkako su uvedene sankcije protiv njega. Pomoglo bi da ih nametnu i neke druge velike zemlje poput Njemačke i Francuske. Ali ostaje opasnost da bi u Bosni i Hercegovini mogli početi negativni procesi zbog ruskog utjecaja. Borimo se protiv tih snaga i protiv mogućnosti da se ukrajinska kriza prelije ovdje”, rekao je Džaferović.

Podcrtao je da i BiH i međunarodna zajednica moraju spriječiti takav scenarij.

“Dodik ne krije svoj cilj. Jasno je rekao da je njegov cilj secesija. Ali ne može biti nikakvog razdvajanja”, rekao je on.

Naveo je da ovo predstavlja još jedan razlog zbog kojeg bi trebalo da se ubrza proces EU integracija za BiH, argumentirajući da je održavanje postojećeg stanja jednako nagrađivanju proruskih snaga.

“Potpuno sam svjestan da ne ispunjavamo većinu uvjeta koji su nam poslani. Ali vidite, tko će ispuniti te uvjete? Proruske snage neće. Treba li kazniti cijelu državu što ne napreduje zbog toga što je oni imaju moć da zaustave procese unutar zemlje? Mislim da to nije fer. Na ovaj način EU šalje signal da ove snage uspijevaju sa svojom politikom u Bosni i Hercegovini. Ne treba se ponašati formalistički, već sagledati suštinu kandidatskog statusa,” rekao je on.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI