fbpx

DŽAFEROVIĆ: Savjetujem našim susjedima, pa i Republici Hrvatskoj, da oni puste BiH na miru, mi ćemo svoje odnose uređivati onako kako mi mislimo da ih treba uređivati

Autor: dnevno.ba

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pozvao je dužnosnike iz Hrvatske da se prestanu miješati u unutarnje stvari njegove zemlje.

Nakon ceremonije odavanja počasti djeci ubijenoj u Sarajevu tijekom srpske opsade tog grada od 1992. do 1995., Džaferović je odgovarajući na novinarska pitanja kazao kako ne želi polemizirati s onima koji učestalo komentiraju stanje u BiH jer se time samo dalje doprinosi pogoršanju stanja, ali susjede je pozvao da “puste na miru” njegovu zemlju.

– Savjetujem našim susjedima, pa i Republici Hrvatskoj, da oni puste BiH na miru. Mi ćemo svoje odnose uređivati onako kako mi mislimo da ih treba uređivati. Mi smo samostalna, nezavisna, međunarodno priznata država i oni prema Dejtonskom mirovnom sporazumu imaju obvezu poštovati suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kazao je Džaferović.

Dodao je kako ne kani poduzeti ni jedan korak kojim bi se dodatno pogoršalo stanje u zemlji, a isto to očekuje i od susjednih država.

– Ovo što se radi je ustvari uplitanje u unutarnje stvari BiH, kazao je Džaferović, alurirajući na izjave iz Hrvatske kojima se osporava zakonitost održavanja izbora u BiH zakazanih za 2. listopada.

Džaferović je poručio kako će tih izbora svakako biti i održat će se sukladno zakonu koji je na snazi i koji svi imaju obvezu poštovati.

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) opće izbore raspisalo je u srijedu unatoč činjenici da nije postignut dogovor o izmjenama postojećeg izbornog zakona. Taj zakon predviđa da se opći izbori moraju održati svake četvrte godine, prve nedjelje u listopadu.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović smatra da je neprihvatljivo da se Hrvate u BiH, koji su konstitutivni narod, ponovno preglasava na izborima.

Premijer Andrej Plenković je istaknuo da se “bez izborne reforme neće moći omogućiti legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda niti funkcionalnost institucija BiH”.

Predsjednik Milanović premijeru je u srijedu u dopisu predložio da se sazove sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog opasnosti da Hrvati u Bosni i Hercegovini neće moći birati svoje predstavnike u tijela vlasti.

Predstavnici međunarodne zajednice dali su potporu provedbi izbora po postojećem zakonu.

Visoki predstavnik Christian Schmidt u novom je izvješću o stanju u BiH poslanom Vijeću sigurnosti UN-a rekao da je izborna reforma u BiH nužna, ali ako je ne bude, izbori se moraju održati prema važećem zakonu.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI