fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
FOTO: TWITTER

Džamija u Berlinu uoči Parade ponosa okačila LGBT zastavu: Ljubav je halal

Autor: Hina

Džamija u Berlinu postala je prva u Njemačkoj koja je izvjesila zastavu duginih boja u znak podrške LGBT zajednici uoči Povorke ponosa kasnije u srpnju. Džamija Ibn Rushd-Goethe u središnjoj četvrti Moabit razvila je zastavu uoči molitve petkom pred manjom publikom. Ondje je bio i berlinski senator za kulturu Klaus Lederer.

Prisutni su nosili naljepnice duginih boja na kojima je pisalo “Ljubav je halal (dozvoljena)”. Džamija osnovana prije pet godina jedina je njemačka samoproglašena liberalna džamija i omogućuje muškarcima i ženama da se mole zajedno, a otvorena je i za LGBT vjernike.

Mo El-Ketab, jedan od šestorice imama u džamiji, rekao je da želi da ta džamija pruži “sigurno mjesto za ljude koji su drukčiji, kako bi i oni mogli iskusiti duhovnu stranu svojih života”. “Nadam se da će i mnoge druge džamije istaknuti zastavu na ovaj način ili postaviti druge pozitivne znakove za LGBT zajednicu”, rekao je.

Ovaj mjesec će se u Berlinu održati dva velika događaja u znak potpore LGBT zajednici – lezbijski i gej festival 16. i 17. srpnja te Povorka ponosa u Berlinu poznata kao Christopher Street Day (CSD) 23. srpnja.

Marc-Eric Lehmann, član odbora CSD-a, rekao je da je isticanje zastave “nevjerojatno snažan znak” i da je “zaista važno” pronaći prostor za religiju u LGBT zajednicama. “I queer osobe mogu biti religiozne i vjerovati u Boga”, rekao je.

“Ne bismo trebali govoriti samo o sigurnim prostorima u barovima i klubovima u Berlinu, moramo razgovarati i o sigurnim prostorima u vjerskim objektima”, dodao je.

 

Autor: Hina
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});