fbpx

Edin Forto: “Nije lako riješiti studentske probleme jer se nakupljaju 20 godina”

Autor: dnevno.ba

Studentima i medijima obratio se premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, koji je naglasio da rješenje studentskih problema nije lako jer su se gomilali 20 godina.

Članovi Udruženja studenata “Studentskog centra” protestuju danas ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo zbog, kako kažu, izrazito loše situacije u studentskim domovima i nebrige vlasti koja već dugi niz godina nije u stanju rješiti probleme ove populacije.

Kako je kazao predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Faruk Dević, studenti su se danas okupili ispred Vlade KS na “protestu upozorenja” jer situacija u studentskim domovima nikada nije bila lošija, a zbog neisplaćivanja novca dobavljačima studenti bi uskoro mogli bi ostati i bez struje i hrane.

“Kanton Sarajevo studentima duguje mnogo novca jer su oni istjerani iz studentskih domova kada su formirani izloatoriji zbog pandemije koronavirusa. Studenti traže da se vlada više počne brinuti o njihovim potrebama”, istaknuo je Dević te dodaje da studenti čekaju mjesec dana da im se odgovori na dopise koje su uputili, ali uglavnom su dobijali dezavuisanje.

Studentima i medijima obratio se premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, koji je naglasio da rješenje studentskih problema nije lako jer su se gomilali 20 godina.

“Većina zahtjeva studenata je opravdana, njihovi problemi su proizvod višegodišnjeg nemara. Mi se rješavanjem tih problema bavimo. Dugovanja prelaze deset miliona maraka. Studenti su osjetili da se ništa neće dogoditi ako oni ne preuzmu stvari u svoje ruke, ali trebaju znati za šta imaju prava”, rekao je kantonalni premijer Edin Forto.

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Melika Husić-Mehmedović ističe da se vlada od prvog dana bavi rješavanjem problema studenata i da se bori da studentima nabavi haranu i druge potrepštine. Naglasila je da je upitna budućnost pravnog lica JU Studentski centar.

Predsjednik Udruženja studenata Studentskog centra Kenan Velagić ističe da su studenti od Kantona Sarajevo dobili veliku količinu krompira, ali da oni nisu platili samo krompir već svu hranu koja se nalazi na meniju.

“Treba nam neko ko će potpisati javne nabavke i isplate dobavljačima. Zalihe hrane imamo za još nekoliko dana, treba da dobijemo ono što smo platili, a ne da čekamo neke donacije”, zaključio je Kenan Velagić.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI