EKSKLUZIVNO: Neminovna istraga protiv Stanislava Čađe i Želimira Lepira

Autor: Borislav Radovanović / Dnevno.ba

BANJA LUKA - Javno pozivam Glavnog republičkog tužitelja RS, Mahmuta Švraku, da naredi pokretanje istrage protiv bivšeg ministra Stanislava Čađe za prometnu nezgodu sa smrtnom posljedicom na štetu Nikole Đurovića. Pravni osnov za to ima u prijavi oštećenog Nikole Đurovića iz 2014. godine. Objavljujem i tešku nezakonitu odluku Želimira Lepira kojom je spriječio istragu protiv Čađe, a time i producirao nesagledive štetne posljedice.

Javnosti je poznato da sam, zajedno sa Davorom Dragičevićem, procesuirao Želimira Lepira zbog teških krivičnih djela počinjenih povodom ubojstva Davida Dragičevića. Uskoro će postupajući republički tužitelj Goran Glamočanin morati “položiti račune” što je uradio za aman godinu od kada je zadužio predmet.

Ukoliko Mahmut Švraka izbjegne zakonske obaveze oko stradanja Nikole Đurovića suočit će se sa još jednom prijavom, koja će ponovo obuhvatiti Lepira i njegove “umotvorine”. Javno objavljujem Lepirovu teško nezakonitu odluku po prijavi Darka Đurovića, oca nastradalog Nikole.

Neka javnost vidi kakve idiotizme je u stanju činiti jedan “glavni tužilac”. Darko Đurović je, baš kao i Davor Dragičević, zakonito i dokazno utemeljeno prijavio počinitelje zločina, a Želimir Lepir još jednom grubo je pogazio zakon i pravila struke. Najgore, još jednom je izveo “umotvorine” na sramotu kompletnog pravosudnog sistema.

Na donjoj fotografiji jasno se vidi nezapamćena pravna glupost kakvom je Lepir obrazložio naredbu o nesprovođenju istrage protiv Stanislava Čađe. Sam navodi kako je Nikola Đurović prijavio Stanislava Čađu i NN lice, a onda se poziva na institut res iudicata (presuđena stvar) za osobu koja uopće nije prijavljena – Nenada Radinkovića.

Pravni institut res iudicata direktno je povezan s načelom ne bis in idem (ne ponovo u istom), odnosno da se istom licu ne može ponovo suditi za pravomoćno okončanu pravnu stvar.

Čak i kada je Radinković u pitanju presuda Vrhovnog suda RS, na koju se Lepir poziva, ne može se smatrati konačnom. Naprosto odnosni Radinković je u vrijeme njenog donošenja nalazio se u francuskom pritvoru i time nije bio u mogućnosti posezati za daljim pravnim sredstvima – prema ustavnom sudu.

Pored toga, postoji izričito pravilo kada je u pitanju institut “presuđene stvari” (res iudicata), a kada je krivično pravo u pitanju moraju biti kumulativno ispunjena tri uvjet: da se radi o istom licu, da je procesuirano isto krivično djelo i da imamo identičan činjenični opis. Sva tri preduvjeta moraju biti striktno ispunjena da bi uopće posezali za ovim načelom.

Nikola Đurović nije prijavio Radinkovića, nego bivšeg ministra Stanislava Čađu, zbog čega u osnovi nema govora o “presuđenoj stvari” (pitanje identiteta stranke!). Pored toga u prijavi je dat bitno drugačiji činjenični opis kriminalnog događaja. Znači, dva od tri obavezna uvjeta nisu ispunjena!

Nesretni roditelj čak je identificirao crveni kabriolet mercedes kojim je Čađo skrivio nezgodu, ukazivao na povrede koje je zadobio, te na niz drugih dokaza kakvi utvrđuju bitno drugačiju istinu. Potpuno drugačiji meritum stvari!

Želimir Lepir poziva se na presude Radinkoviću što je notorna glupost obzirom da odlučuje o nesprovođenju istrage za sasvim druga lica i po bitno drugačijem činjeničnom opisu događaja. On bez ikakve istrage “utvrđuje” da u nezgodi nije sudjelovalo još jedno vozilo, lice koje je upravljalo istim, pa sve do sada već poznatog “NN lica”.

Pritom, kako se iz obrazloženja jasno vidi, Lepir s predmetom nije zadužio nikog od tužitelja, niti su poduzimane bilo kakve radnje elementarnog provjeravanja navoda prijave, nego je po samo njemu “validnim” aršinima donio nezakonitu odluku. I uobičajeno izvalio neviđene gluposti.

Možemo slobodno ocijeniti kako Lepir obrazloženjem čak grubo vrijeđa prijavitelja Darka Đurovića. Zamislite, tvrdi kako se tijekom postupka “nisu pojavile sumnje da je događaj skrivio netko drugi”.

Na suđenju roditelji i odvjetnik tvrdili su kako je nezgodu skrivio Čađo, objašnjavali osnovanost sumnji, ukazivali na dokaze, kao i na sijaset počinjenih nezakonitosti. Sve to mediji su masovno prenosili i do danas traje uznemirenost javnosti povodom ovog skandaloznog slučaja, a Lepir tvrdi kako “sunce izlazi na zapadu”.

Dakle, imamo legitimnu prijavu Darka Đurovića, zastara krivičnog gonjenja nije nastupila, a istraga protiv bivšeg ministra nije poduzeta zbog teško nezakonite odluke tužitelja Lepira. Sveukupno, tužilaštvo je pravno obavezno sprovesti istragu i zakonito odlučiti po ovoj prijavi.

Pritom valja apostrofirati da je Nenad Radinković odlučio procesno progovoriti o ovom predmetu, a njegovo svjedočenje vrlo konkretno upotpunjuje prijavu Darka Đurovića. Radinković ne bježi od vlastite odgovornosti za ovaj nemili događaj, ali ukazuje i na druge aktere – upravo na prijavljenog Stanislava Čađu!

Pored glavnog krivca Čađe upravo Radinković identifikuje i prijavljeno NN lice – Miloša Čubrilovića Čubrija. Da, govorimo o dugogodišnjem šefu Dodikovog osiguranja i visokorangiranom pripadniku MUP RS. Objašnjava i kako je Čubrilović prije napuštanja lica mjesta pokupio otpale dijelove mercedesa, odnosno nezakonito skrivao dokaze.

Treba podsjetiti i kako se Radinković tijekom suđenja branio šutnjom, a to je opet stvar kakvu vrlo ozbiljno valja razjasniti istragom. Na sve to Radinković je u zatvoru “Kula” teško pretučen, pa je nezakonito premješten u fočanski zatvor, a gdje trpi teško maltretiranje i pritisak da odustane od svjedočenja.

U pravnim sistemima takve stvari podrazumijevaju hitno reagiranje tužiteljstva, a zbog svega prednje navedonoga to bi moralo biti Republičko javno tužiteljstvo RS. Nadam se da će Mahmut Švraka (bar jednom!) odreagirati po službenoj dužnosti, ali uz jasnu naznaku da mi nije nikakav problem podnijeti prijavu. Pravo svakog građanina!

U nastavku možete vidjeti teško nezakonitu i bukvalno nebuloznu odluku vajnog tužitelja Želimira Lepira. Nije strašno, samo tri mjeseca je prekoračio zakonski rok za donošenje ovakve naredbe (kakvu nije smio ni donijeti!).

Znači, “javna istraga” bit će ovako sprovođena dok god nadležni organi budu izbjegavali zakonske obaveze po predmetu stradanja Nikole Đurovića. Ovakvih materijala imam poprilično!

Autor: Borislav Radovanović / Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI