fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

EKSKLUZIVNO: Zbog predmeta Dženan Memić Tužiteljstvo BiH otvorit će istragu protiv više službenih i odgovornih lica!

Autor: Josip Šimić / Dnevno.ba

SARAJEVO - „Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine otvorit će istragu protiv više službenih i odgovornih lica (pripadnika Tužiteljstva KS, MUP-a KS, vještaka i drugih), zbog predmeta „Dženan Memić“. Istraga će biti otvorena, zbog krivičnog djela „Organizirani kriminal“ iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a otvaranje iste izvjesno je svakog dana, svakog trenutka, jer je predmet kompletiran. Uglavnom, Tužiteljstvo BiH će ovaj predmet odmah uzeti u rad“ - tvrdi naš izvor.

Kako doznaje Dnevno.ba, tužitelji Tužiteljstva BiH čekali su, nalaze vještačenja prometne, mašinske i medicinske struke, i to prof. dr. Mirsada Kulovića, Jasmina Bijedića i Željka Karana, koji su u svojim nalazima isključili bilo kakvu mogućnost, da je Dženan Memić stradao u prometnoj nesreći, dok je Željko Karan, a na temelju raspložive medicinske dokumentacije ustvrdio, da su povrede na rukama Dženana Memića obrambene povrede, a sve radi kompletiranja predmeta.

„Na tijelu ove osobe ne postoje tipične povrede kada je riječ o naletu vozila na pješaka, nema povreda koje se mogu vezati za nabacivanje na vozilo ili odbačaja tijela na podlogu“ – kazao je Karan.Dr. Hamza Žujo, vještak sudske medicine jasno je u svome prvotnom nalazu utvrdio, da se radi o ubojstvu, da je smrt bila nasilna, i to udarcem tupim mehaničkim predmetom, najvjerojatnije kolcem. Ad hoc tijelo komisije za sigurnost ustanovilo je preko 600 prekršaja, a da nitko od pripadnika MUP-a KS nije odgovarao.

Kako Dnevno.ba dalje saznaje, v. d. glavnog tužitelja Bosne i Hercegovine Gordana Tadić je jučer, u jutarnjim (prije dolaska Muriza Memića i odvjetnika Ifeta Ferageta u prostorije VSTV-a BiH) satima održala sastanak, gdje je dobila podršku, ali i konačno odlučila, da je „sazrlo“ vrijeme, da se krene u akciju i reakciju, odnosno, u obračun i rasvjetljavanje slučaja Dženana Memića, takvog slučaja, koji je izazvao nezapamćeno uznemirenje javnosti iz razloga što je od samog početka jasno, da se apsolutno ni pod kojim uvjetima ne može raditi o saobraćajnoj nesreći, nego isključivo o teškom krivičnom djelu ubistva. Zbog toga se ovdje mora govoriti o najvećem poslijeratnom slučaju korupcije u BiH.

„Imajući u vidu broj i položaj onih koji su umješani u ovaj slučaj, s ciljem da se pomogne učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela i da se spriječi dokazivanje toga krivičnog djela, nesporno je da se radi o ataku na sistem vladavine prava i da su ispunjeni i zadovoljeni svi elementi obilježja krivičnog djela „Organizovanog kriminala“ iz člana 250. KZ BiH“ – tvrdi izvor!

Prema saznanjima, a nakon jučerašnjeg održanog sastanka gospodina Muriza Memića i odvjetnika Ifeta Ferageta sa Predsjedništvom VSTV-a BiH, i nakon toga sastanka, „donesen je zaključak, da će se uputiti dopis svima, pa i Tužiteljstvu BiH, da se uzme predmet odmah u rad. Dakle, na svim instancama bi ovaj predmet imao prioritet u rješavanju“,  tvrdi izvor!

Krivična nadležnost Suda BiH u odnosu na predmet Dženan Memić ostvarena

Nadležnost Tužiteljstva Bosne i Hercegovine u odnosu na predmet Dženan Memić nesumnjivo je zadovoljio i sve kriterije krivične nadležnosti iz člana 7. Zakona o Sudu Bosne i Hercegovine, koji jasno i decidno kaže:

Sud BiH je dalje nadležan za krivična djela utvrđena zakonima Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine kada ta krivična djela:

  1. a) ugrožavaju suverenitet, teritorijalni integritet, političku nezavisnost, nacionalnu sigurnost i međunarodni subjektivitet Bosne i Hercegovine; b) mogu imati ozbiljne reperkusije ili štetne posljedice na privredu Bosne i Hercegovine, ili mogu izazvati druge štetne posljedice za Bosnu i Hercegovinu ili mogu izazvati ozbiljnu ekonomsku štetu ili druge štetne posljedice izvan teritorije datog entiteta ili Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine.

Ovo je slučaj, koji je u dobroj mjeri uznemirio javnost, ovo je slučaj koji je nanio štetu interesima Bosne i Hercegovine, ugrozio nacionalnu sigurnost i nanio državi Bosni i Hercegovini druge štetne posljedice izvan teritorije.

Oštećeni osnovano sumnja, da su u ovaj slučaj u svezi zataškavanja i prikrivanja pravih ubojica Dženana Memića umiješani glavna kantonalna tužiteljica Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo Dalida Burzić i više postupajući tužilaca Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo, više pripadnika FUP-a, više pripadnika MUP KS, više sudskih vještaka, kao i Alisa Mutap.

Prema informacijama iz Tužiteljstva BiH, protiv glavne županijske tužiteljice Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo Dalide Burzić je već podnijeta jedna krivična prijava Tužiteljstvu BiH vezano za slučaj Dženan Memić i dr. Kako doznajemo, i Ured disciplinskog tužitelja pri VSTV-u BiH reagirat će po službenoj dužnosti i otvoriti predmet!

Autor: Josip Šimić / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});