fbpx

Entiteti ratuju zbog mirovina!

Autor: Dnevni list

SARAJEVO - Federacija nam je dužna 947 milijuna maraka i nećemo odustati od naplate tog novca – poručuju iz Fonda mirovinsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske.

Prema njihovoj računici, svakog mjeseca su u gubitku oko 6,5 milijuna maraka jer Federacija odbija isplaćivati mirovine onima koji su na njenom teritoriju stekli to pravo. Vlasti Federacije na sve odgovaraju kratko i jasno – ništa ne radimo nezakonito, sve je u skladu s davno potpisanim međuentitetskim sporazumom.

Odbačene tužbe

Višegodišnji tihi rat između entiteta zbog mirovina sada ulazi u novu, puno žešću fazu. Ilija Stevančević, zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i predsjednik Partije ujedinjenih umirovljenika RS-a, uputio je prošlog tjedna pismo Mladenu Ivaniću sa zahtjevom da o ovome raspravlja i izjasni se Predsjedništvo BiH.

Priopćio je kako je iz Ivanićevog kabineta dobio uvjeravanje i jamstvo kako će se “slučaj mirovine” naći na dnevnom redu jednog od idućih zasjedanja Predsjedništva BiH.

Stevančević je i od predsjedatelja i dopredsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH Šefika Džaferovića i Mladena Bosića službeno zatražio izjašnjavanje parlamentaraca, a zahtijevao je i intervenciju visokog predstavnika Valentina Inzka.

Inače, Republika Srpska i njen Fond mirovinsko-invalidskog osiguranja iscrpili su sve pravne mogućnosti u domaćem pravosuđu.

Njihove tužbe protiv Federacije odbacili su sudovi na svim razinama, a odbacio je i Ustavni sud BiH čije su presude i odluke konačne i obvezujuće.

Uputili su i tužbu Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, ali je odbačena s objašnjenjem kako tužbe toj instituciji mogu podnositi samo pojedinci ili država. Zanimljivo je da su Europskom sudu za ljudska prava tužbu protiv Federacije podnijeli umirovljenici Duško Karanović, Anka Pašalić i Mlađen Šekerović i donesena je presuda u njihovu korist pa im je Zavod PIO/MIO morao isplatiti sve zaostale mirovine.

Odbacili prijedlog

Vlasti Republike Srpske kažu da je u ovoj situaciji jedino preostalo rješenje – politički dogovor u BiH i između entiteta i da se zbog toga traži intervencija Predsjedništva BiH i Zastupničkog doma Parlamenta BiH, ali i OHR-a.

Iza svega stoji namjera Banje Luke da se raskine sporazum koji su Republika Srpska i Federacija sklopili i potpisali 2000. godine. Prema ovom dokumentu, mirovine isplaćuje onaj entitetski fond mirovinsko-invalidskog osiguranja na čijem području se korisnik prava na mirovinu zatekao u vrijeme potpisivanja Sporazuma.

On je na snazi i shodno njegovim odredbama Republika Srpska može izvoditi svoje računice, ali ne može računati da će joj Federacija isplatiti ijednu marku. Istodobno, Republika Srpska ne može Europskom sudu za ljudska prava podnijeti tužbu jer nije država nego entitet.

Svojedobno je Federacija predlagala da se uspostavi jedinstveni fond iz kojeg bi se isplaćivale “sporne” mirovine, međutim RS je to glatko odbio s objašnjenjem, kako je cjelovita ta oblast u nadležnosti entiteta.

Autor: Dnevni list

ZADNJE VIJESTI