fbpx

Erdogan: Turska se vidi kao nerazdvojivi dio Europe, ali…

Autor: dnevno.ba

Turski predsjednik Tayyip Erdogan u nedjelju je izjavio da njegova zemlja, koja je službeni kandidat za članstvo u Europskoj uniji, sebe vidi kao nerazdvojivi dio Europe, no da ne kani popustiti pred napadima i dvostrukim standardima.

“Mi sebe doživljavamo kao nerazdvojivi dio Europe … Međutim, to ne znači da ćemo prihvatiti otvorene napade na našu zemlju i naciju, na prikrivene nepravde i dvostruke standarde,” rekao je Erdogan u govoru održanom pred članovima svoje Stranke pravde i razvoja.

Turska aktivnost bušenja nafte i plina u spornome dijelu istočnog Sredozemlja povećala je napetosti s EU-om jer je Turska ušla u spor s Grčkom i Ciprom zbog resursa ugljikovodika.

Šef EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell nedavno je rekao da je turska retorika o Cipru pooštrila napetosti s EU-om te da Ankara mora shvatiti da svojim ponašanjem “samo pogoduje razdvajanju” od bloka.

EU će na sljedećem samitu u prosincu razgovarati o turskom nastavku istraživanja prirodnog plina u osporavanim vodama istočnog Sredozemlja, rekla je u četvrtak njemačka kancelarka Angela Merkel.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI