fbpx

ESKALIRALA SITUACIJA Brazil premašio Rusiju po broju zaraženih, raste broj zaraženih u Argentini

Autor: dnevno.ba

Brazil je u petak sa registriranih 330 890 osoba zaraženih koronavirusom “nadvladao” Rusiju te je na drugom mjestu, iza SAD-a.

U Brazilu je u petak zabilježen 1.001 smrtni slučaj od koronavirusa, čime se broj ukupno umrlih u toj zemlji povćao na 21.048, objavilo je brazilsko ministarstvo zdravstva.

No, agencija Reuters navodi da je istinski broj i slučajeva i smrti u Brazili vjerojatno veći, jer je ta zemlja pojačala testiranja.

U Sao Paulu, najteže pogođenom gradu, zračni videozapisi pokazali su redove otvorenih parcela na groblju Formosa, a takve slike i porast oboljelih prate i sve učestalije oštre kritike na račun krajnje desnog predsjednika Jaira Bolsonara zbog postupanja u pandemiji i nastavkom devastacija u amazonskoj prašumi, što dodatno produbljujuće političku krizu u Brazilu.

Otkad je počela epidemija, Bolsonaro je “izgubio” dva ministra zdravlja, nakon što je vršio pritisak da promoviraju ranu uporabu anti-malarijskih lijekova poput klorokina i hidroksiklorokinina.

Otišlo je i nekoliko visokih stručnjaka za javno zdravstvo, a mnogi su zamijenjeni vojnicima, od kojih je general vojske Eduardo Pazuello kao privremeni ministar zdravstva odobrio nove smjernice za širu uporabu tih lijekova u blažim slučajevima.

Više od 10.000 zaraženih u Argentini

U Argentini je broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u petak premašio 10 tisuća, uz najveći dnevni porast od početka pandemije, za njih 718, većinom u glavnom gradu Buenos Airesu, podaci su vlade.

S novih 718 slučajeva u petak, broj zaraženih u Argentini porastao je na 10 649, dok je broj smrtnih slučajeva 433.

Stopa svakodnevno potvrđenih infekcija neprekidno raste tijekom posljednjeg tjedna, iako je stanje u Argentini još uvijek znatno bolje nego u susjednom Brazilu, koji ima najveću stopu zaraze na kontinentu i u petak je po broju slučajeva ‘izbio’ na drugo mjesto u svijetu, iza SAD-a.

Argentina je u “lockdownu” u većini dijelova zemlje od 20. ožujka, što je Vlada produljila do 24. svibnja za neke dijelove, istodobno ublažavajući ograničenja kretanja i poslovanja.

No, ta zemlja i dalje ima jednu od najstrožih zabrana putovanja u svijetu, koja blokira prodaju i kupnju avio letova sve do rujna ove godine.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI