fbpx

ETO, KAO, NEĆE ON POSLUŠATI ONO ŠTO MU OVAJ KAŽE Putin se nada da Lukašenko neće prekinuti dotok plina u Europu

Autor: Fena

Predsjednik Vladimir Putin izjavio je u subotu da ga Bjelorusija nije konsultirala o mogućnosti prekida dotoka prirodnog gasa u Evropu, dodajući da bi takav potez riskirao da naškodi odnosima između Minska i njegove ključne saveznice Moskve.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko zaprijetio je u četvrtak odmazdom protiv bilo kakvih novih sankcija Evropske unije protiv Minska zbog migrantske krize na granici dvije strane, sugerirajući da bi mogao prekinuti tranzit gasa i ostalih roba preko Bjelorusije.

Bjeloruska sekcija gasovoda Yamal-Evropa dovodi ruski plin u Poljsku i Njemačku i u vlasništvu je ruskog državnog gasnog monopliste, Gazproma.

– Nedavno sam razgovarao s njim (Lukašenkom) dva puta i to mi nije nijednom spomenuo, nije mi čak ni nagovijestio – izjavio je Putin u televizijskom intervjuu, u svojim prvim javnim komentarima.

– Naravno, u teoriji, Lukašenko kao predsjednik tranzitne zemlje može narediti prekid dotoka gasa u Evropu, To bi, međutim, značilo kršenje našeg tranzitnog ugovora i nadam se da se to neće desiti – izjvio je Putin, prenosi Reuters.

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI