fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Europarlamentarci HDZ-a u Mostaru: Ili će se sva prava uvažavati ili neće biti mirne i stabilne BiH

Autor: Dnevno.ba

Zastupnici HDZ-a RH u Europskom parlamentu boravili su danas u Mostaru gdje su se susreli s čelnicima stranaka članica Hrvatskog narodnog sabora BiH. Kako je na konferenciji za medije izjavila zastupnica Željana Zovko, europski zastupnici HDZ-a su došli u Mostar kako bi pokušali utvrditi čitav kontekst političkih prilika u BiH.

“Došli smo kako bismo vidjeli dokle se stiglo s izmjenama Izbornog zakona i da vidimo što mi u Europskom parlamentu možemo učiniti jer sve ovo poprima zabrinjavajuće razmjere. Građani Hrvatske se obespravljivanju u BiH i diskriminirani su već 20-ak godina. Imali smo sastanak s predstavnicima stranaka iz HNS-a koji su nam prenijeli svoje viđenje političke situacije u BiH”, izjavila je Zovko.

Zastupnik Tomislav Sokol je, govoreći o tomu zašto postoje tolike razlike u gledištima u Europi prema uređenju BiH, istaknuo kako je EU jako heterogena i članice EU različito gledaju na BiH iz različitih razloga, prenosi Dnevnik.ba.

“Jako je dugo u EU vladala kriva percepcija o BiH. Oni koji su zagovarali unitarizam i lažnu građansku BiH koja je maska za hegemoniju jednog naroda postigli su određene ciljeve, ta je priča uhvatila korijene unutar europskih institucija. Mi sada možemo prenijeti pravu istinu o tomu što se događa u BiH. Jedan od mitova je da je samo tzv. građanska BIH europska. No, istina je upravo suprotna jer je jedno od temeljnih načela EU upravo supsidijarnost koja podrazumijeva da se na nižim razinama donose odluke. Imamo i primjer Belgije, koja je do 70-ih bila unitarna država. Opstala je do danas jer se decentralizirala i prenijela nadležnosti na političke narode. Da se nisu decentralizirali, Belgije danas ne bi bilo”, rekao je Sokol.

Dodao je kako se u BiH predstavnici konstitutivnih naroda moraju samostalno dogovoriti i kako rješenja nitko neće nametati.

“Mnogobrojniji ne smiju moći o svemu odlučivati. EU mora zaštiti i svoje građane koji žive u BiH”, izjavio je Sokol.

Karlo Ressler je istaknuo kako je trenutna situacija u BiH vrlo opasna, a ovo je i prijelomna godina za ovu državu.

“Cilj ovog posjeta je dobiti informacije o događajima u BiH. U Europskom parlamentu nažalost i dalje postoji traženje unitarne BiH i koja će zanemariti federativne i konsocijacijske elemente. To nije jedinstveni europski model i ne vidimo razlog da su prava pojedinca u suprotnosti s pravima konstitutivnih naroda. Ključna poruka koju prenosimo je – ili će se sva prava uvažavati ili neće biti mirne i stabilne BiH”, rekao je

Sunčana Glavaš je izjavila kako u EP “imamo kolege koji slabo razumiju kontekst u BiH”.

“Ne razumiju da su Hrvati BiH zapravo građani Europske unije. Dijalog je jedino moguće rješenje. bez dijaloga nećemo doći do rješenja. Jedan narod ne može biti zakinut za svoja prava. U BiH trebamo dijalog među konstitutivnim narodima. Istaknuli su kako se ne čini realnim da će EU nametnuti sankcije Dodiku.”

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});