fbpx

Europska unija nastoji izmijenjenim prijedlogom naftnih sankcija Rusiji pridobiti nesklone države

Autor: dnevno.ba

Europska komisija predložila je izmjene planiranog embarga na rusku naftu nastojeći pridobiti nesklone države, rekla su danas tri izvora EU-a za Reuters, prenosi HRT.

Prema izmijenjenom prijedlogu, o kojem su izaslanici EU-a raspravljali na sastanku danas ujutro, Mađarska, Slovačka i Češka dobile bi više vremena za prilagodbu embargu i pomoć u nadogradnji vlastite naftne infrastrukture, rekli su izvori.

Prijedlog uključuje i tromjesečni prijelaz prije nego što se brodovima EU-a zabrani transport ruske nafte, umjesto mjesec dana, dodao je jedan od izvora. Svi su govorili pod uvjetom da ostanu anonimni.

Izvršna vlast Europske unije predložila je u srijedu naftni embargo kao dio šireg paketa sankcija EU-a Rusiji – šestih otkako je Moskva napala Ukrajinu 24. veljače u, kako je Kremlj naziva, “posebnoj vojnoj operaciji”.

Prema promjenama, Mađarska i Slovačka mogle bi kupovati rusku naftu iz naftovoda do kraja 2024., a Češka bi mogla nastaviti do lipnja 2024., ako ranije ne dobije naftu naftovodom iz južne Europe, rekli su izvori.

Prema izvornom prijedlogu, većina zemalja EU morala bi prestati kupovati rusku naftu šest mjeseci nakon usvajanja mjera i zaustaviti uvoz rafiniranih naftnih derivata iz Rusije do kraja godine.

Mađarska i Slovačka su u početku dobile rok za prilagodbu do kraja 2023. godine.

– Bugarska je također tražila izuzeća, ali joj nisu ponuđeni ustupci u rokovima, jer oni nemaju pravog smisla, rekao je jedan dužnosnik.

– Ostale tri zemlje koje su dobile više slobode imaju objektivan problem, dodao je dužnosnik.

Jedan od izvora rekao je da se produženje rokova računalo prema vremenu koje je vjerojatno potrebno za nadogradnju cjevovoda. Dužnosnik je rekao da na Mađarsku i Slovačku otpada samo 6 posto uvoza nafte u EU iz Rusije, a izuzeća neće promijeniti učinak zabrane na rusko gospodarstvo.

Diplomati su rekli da su razgovori bili složeni i da nije jasno hoće li novi prijedlog dobiti potporu svih 27 država EU-a, što je potrebno da bi naftni embargo stupio na snagu.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI