fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Instagram

Europska unija podržala državnu agenciju koju Dodik pokušava ukinuti

Autor: Dnevno.ba/HINA

Europska unija osigurala je deset milijuna eura dodatne pomoći za jačanje zdravstvenog sektora u BiH a prvi dio tog paketa uručen je državnoj Agenciji za lijekove i medicinska sredstva, koju vlasti Republike Srpske pokušavaju ukinuti i uspostaviti njenu entitetsku alternativu.

Delegacija EU u petak je potvrdila kako je Agenciji za lijekove BiH uručena donacija informatičke opreme vrijedna oko 20 tisuća eura, što je simboličan iznos ali važna politička poruka.

“Zdravstvena skrb previše je bitna da bi bila kompromitirana politikom koja u ovoj zemlji isuviše često dovodi do podjela. EU u potpunosti podupire Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH kao profesionalnu službu koja ispunjava potrebe cijele zemlje”, kazao je voditelj ureda EU u Banjoj Luci Simone Guerrini nakon uručivanja opreme koja bi trebala olakšati rad agencije, čija je zadaća nadzor nad tržištem lijekova.

Guerrini je istaknuo kako je pandemija prouzročena koronavirusom pokazala koliko su u svakoj državi važne ovakve agencije koje moraju biti funkcionalne i potpuno osposobljene.

Ustavni sud BiH je početkom prosinca proglasio neustavnim zakone što ih prošle godine donio parlament RS u nastojanju da uspostavu entitetsku agenciju za lijekove, koja bi od države preuzela sve regulatorne i kontrolne ovlasti.

Ustavni sud je ocijenio kako za donošenje takvih zakona nema nikakvog uporišta u ustavu. SAD su ranije, zbog predlaganja zakona o agencije za lijekove RS, sankcijama kaznile ministra zdravstva RS Alena Šeranića, člana Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika. Šeraniću je, kao i ranije Dodiku, zabranjen ulazak u SAD,

Inicijator uspostave entitetske agencije zapravo je bio osobno Dodik, nezadovoljan time što državna agencija u razdoblju pandemije nije dopustila da se u bolnicama u RS-u za tretman teško oboljelih od COVID-a rabi industrijski umjesto medicinskog kisika.

Predlažući uspostavu entitetske agencije Dodik je ujedno najavio kako je to tek prvi korak na putu kojim će RS preuzeti sve ovlasti koje su nakon Daytona dane BiH kao državi, pa je zaprijetio i ponovnom uspostavom entitetske vojske kao i carine.

I nakon pravorijeka Ustavnog suda BiH Dodik je kazao kako od takvih planova ne odustaje te kako će RS imati svoju agenciju za lijekove.

“Ustavni sud BiH je isključivo politički sud koji donosi odluke na bazi političkih instrukcija, a ne na osnovu ustava BiH”, izjavio je Dodik, koji sada obnaša dužnost predsjednika RS u trećem mandatu.

 

Autor: Dnevno.ba/HINA
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});