FOTO: Igor Kralj / Pixell

Evo na što sve Bandić troši novac građana, a obnova još nije ni krenula

Autor: dnevno.ba

U Zagrebu se od potresa, 22. ožujka, nije ništa poduzelo, a materijalna šteta procijenjena je na 86 milijardi kuna. Stare zgrade nisu sanirane, s njih padaju komadi žbuke, krova i dimnjaka. Iz tog razloga roditelji su pokrenuli peticiju kojom traže da se uoči početka nastave osiguraju barem zaštitni koridori na putu do škola kako djeca ne bi bila u opasnosti.

Gradonačelnik Milan Bandić i dalje nema plan kako pronaći novac za obnovu, ali je sredstva iz gradskog proračuna unazad devet i pol mjeseci trošio na druge stavke kao što je proizvodnja snijega, zapošljavanje novih kadrova, donacije Crkvi, organizacija Snježne kraljice, financiranje serije i rasvjeta, kako piše Telegram.

Za proizvodnju snijega na Cmroku potrošeno je 85 tisuća kuna u prosincu, ne zna se koliki je iznos potrošen cijele godine. Organizacija Snježne kraljice koštala je 21 milijun kuna, a najmanje 7 milijuna je izdvojio Grad.

Iz proračuna je za postavljanje kamera nad Spomenikom domovini, koji je nedavno otvoren, izdvojeno 269.540 kuna, a za izradu scenografije za seriju ‘Grička vještica’, od koje je HRT odustao 2017. godine tvrdeći da scenarij nije kvalitetno napravljen, 100 tisuća kuna.

Crkvama 4,7 milijuna kuna

Nije prvi put da se velike svote poklanjaju crkvama u Hrvatskoj i BiH, pa je tako prošle godine donirano 360 tisuća kuna za dvije župe u okolici Zagreba, pola milijuna kuna za oltar crkve u Karlovcu, i lokalnim župama ukupno 888.562 kune. Sve zajedno Grad je iz proračuna izdvojio 4,7 milijuna kuna.

Limena nadstrešnica, odnosno natkrivanje vanjske pozornice koja se nalazi pored prostorija Mjesnog odbora Kašina, koštalo je 150 tisuća kuna. Predsjednik Mjesnog odbora Kašina član je Bandićeve stranke, a sve to otkrili su novinari emisije Radio Studenta, Strah od slobode.

U studenom je Grad za Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje osigurao 162 lampaša za svaki Odbor, a koje su trebali podijeliti građanima. Nabavljeno je najmanje 35.316 lampaša, a plaćeni su 247.792 kune s PDV-om.

Nadalje, 625 tisuća kuna s PDV-om izdvojeno je za održavanje 150 jarbola, odnosno držača zastava Grada, Hrvatske i EU, postavljenih na 27 lokacija. Kada se to podijeli s brojem mjeseci i brojem jarbola, ispada da održavanje jednog držača zastava mjesečno košta 347 kuna.

Za javnu rasvjetu 60 milijuna kuna

Do kraja prošle godine u različitim upravnim tijelima najavljeno je zapošljavanje 150 novih zaposlenika, što je puno više nego što je bilo planirano početkom godine. Naime, prvotni broj je iznosio 97, a kasnije je odlučeno da treba još 53 djelatnika.

Grad Zagreb i Turistička zajednica grada Zagreba od tvrtke Oluja film Jakova Sedlara naručili su izradu dokumentarnog filma ‘Zagreb 2020 – prije i poslije potresa’, a projekt je trebao biti plaćen s 242 tisuće kuna. Zagreb je trebao financirati s oko 120 tisuća kuna. O tome kada će se film prikazati nema informacija.

Javna rasvjeta je Zagrepčane došla 60 milijuna kuna. Na ljeto je objavljeno kako će Grad izdvojiti 3,337.500 kuna za dekorativnu rasvjetu, odnosno postavljanje šarenih lampica oko Sabora, Vlade i crkve Sv. Marka te je predviđen i nadzor postavljanja lampica koji će stajati dodatnih 70 tisuća kuna.

Raspisana je javna nabava za građenje javne i dekorativne rasvjete Mosta mladosti u iznosu od 21,875 milijuna kuna s PDV-om, zatim 750 tisuća kuna za postavljanje dekorativne rasvjete na Jankomirskom mostu i 30 tisuća kuna za stručni nadzor.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI