fbpx

Evropska unija potvrdila: Većina državljana BiH nema slobodan ulazak

Autor: dnevno.ba

Evropska unija potvrdila je novi spisak zemalja čiji bi građani trebali imati slobodan ulazak u države članice EU. Na novom spisku, kao što smo i najavljivali, nema Bosne i Hercegovine.

Na novom spisku koji je potvrđen sinoć su Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina, s tim da Peking ima uslov da otvori granice za državljane EU.

Kriteriji koje Evropska unija uvažava u kreiranju spiska su, između ostalog, stopa zaraženih, stabilan pad broja novozaraženih te cjelokupni odgovor na pandemiju unutar sistema države.

Također, spisak država nije obavezujući što pokazuje činjenica da Italija nije otvorila svoje granice, a Hrvatska i Bugarska jesu uz dodatak zemalja koje nisu na spisku kao što je Bosna i Hercegovina, s tim da je uz dolazak obavezno obrazloženje i negativan PCR test.

Podsjetimo da državljanima BiH sa hrvatskom putovnicom ulazak u većinu zemalja EU nije zabranjen, da te svaka članica može odlučiti primiti bh. državljanina ukoliko smatra da ima dobar razlog.

Prema ranijim pisanjima Reutersa, novo revidiranje spiska neće biti učinjeno do 1. septembra zbog perioda godišnjih odmora u institucijama Evropska unije. Ipak, navodi se, moguće je odstranjivanje pojedinih zemalja sa spiska ako se situacija u datim državama naglo pogorša.

Evropska unija generalno je zatvorila svoje granice za većinu državljana BiH krajem marta, pa je ovim spiskom svojevrsna državna izolacija produžena u peti mjesec.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI