fbpx

FADIL O EKONOMSKOM RAZVOJU BIH: Plaće su porasle, bogatiji smo za 7 milijardi, ponosan sam na rezultate

Autor: Fena

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je da postoji mnogo pokazatelja ekonomskog napretka u odnosu na 2015. godinu kada je preuzeo ovu dužnost, a kao jedan od primjera je naveo da je otvoreno 57.000 novih radnih mjesta.

On je sinoć gostujući na OBN televiziji rekao da je izvezeno 9,57 milijardi KM, a da je prosječna plaća porasla. Pojasnio je i da je bruto domaći proizvod porastao sa 17,8 milijardi za sedam milijardi KM što praktično znači da je Federacija danas bogatija za sedam milijardi KM i to je 40 posto više od onoga što su zatekli kada su kao vlada preuzimali dužnost.

Kaže da je najviše ponosan na domaćinsko poslovanje i upravljanje Federacijom koja je bila u ekonomskom smislu u lošem stanju, kada je u pitanju izgradnja infrastrukture ili izdavanja za poljoprivredu i isplate iz mirovinskog fonda. To je, kaže Novalić, dovedeno u red i sva davanja se danas redovno uplaćuju.

– Urađene su važne reforme koje države teško rade. Tu su reforma mirovinskog sustava, radno-pravnog zakonodavstva, reforma socijalnog sustava te reforma financijsko-fiskalnog sustava – kazao je Novalić.

Kao neuspjeh ove vlade smatra činjenicu da se tijekom drugog mandata nisu bavili agendom koju su zacrtali u čemu ih je omela pandemija koronavirusa te su bili primorani prekinuti redovni proces vođenja Vlade i ekonomskim mjerama i zamijeniti ih djelovanjem u vremenu krize.

Smatra da je odgovor na pandemiju kojoj se bavi cijeli svijet bio na zadovoljavajućem nivou i to ne samo zahvaljujući Vladi Federacije i uvedenim mjerama, nego i građanima, ali i sposobnim poslodavcima.

Odgovorio je na kritike oporbenih političkih stranaka koje su kazale, između ostaloga, da je rekordni ovogodišnji proračun Federacije u iznosi od 5,6 milijardi KM rezultat inflacije te da je skrojen po željama HDZ-a. Novalić kaže da je vrlo atraktivno iznositi neke od takvih tvrdnji, no proračun konzumira cijela FBiH.

Kaže da bi proračun bio veći da je u obzir uzet nominalni rast BDP-a, ali Novalić naglašava da to ne bi bilo realno i dodaje da Vlada Federacije sve obaveze izvršava redovno, a to je moguće samo ako postoji ravnoteža između prihoda i rashoda.

Kaže i to da su posljednje krize, kojih će, smatra Novalić, biti još, još jednom pokazale da je najvažnija energetska i prehrambena neovisnost, najavljujući da postoji mogućnost da se upravo takva strategija razvoja usvoji.

– Pandemija i ukrajinsko-ruski rat proizvele su krize u lancima opskrbe i cijenama energenata i prehrambenih proizvoda. Tamo gdje imamo svoju proizvodnju hrane nemamo problema i struja nije poskupjela jer imamo svoju, ali nafta i plin ne ovise o nama- kaže Novalić.

Ono što Vlada radi je da ograničava marže na 530 prehrambenih proizvoda i gorivo, iako se, kaže Novalić, popularnijim smatra ograničenje cijena što rade Srbija i Hrvatska, ali je cijena goriva u Hrvatskoj i dalje ograničena na cijenu koja je za 30 feninga skuplja nego u BiH.

Najavio je i da će uskoro biti donesen program za najugroženije kojima će se pomoći proračunskim rezervama uz kriterije koje imaju općine.

Osvrnuo se na situaciju u rudnicima, najavljujući da će za nekoliko dana biti potpisan kolektivni ugovor nakon pregovora koji su vodili sindikati radnika rudnika i Elektroprivreda BiH.

Govoreći o stanju u namjenskoj industriji, podsjetio je da se o prestrukturiranju u tom sektoru odlučilo prije četiri godine i ono se primijenilo na najveće kompanije, među kojima su Pretis, Ginex i Igman, a za četiri godine promet se za 2,2 puta povećao.

S drugim kompanijama proces restrukturiranja je počeo 2019. godine, u čemu ih je zaustavila pandemija, i tvrtkama koje nisu izvršile restrukturiranje nanijela je štetu. Dodaje da se od kompanija samo traži da investiraju i otvaraju radna mjesta.

Premijer Novalić, odgovarajući na optužbe da nije izgrađen ni jedan kilometar autoceste za njegovog mandata, kaže da svi mogu vidjeti da je Federacija veliko gradilište kada se govori o cestovnoj infrastrukturi.

Iznio je podatak da je 48 kilometara autoceste izgrađeno u prethodnom mandatu Vlade, a do sada je izgrađeno 38 kilometara u ovom mandatu, 30 km je u fazi gradnje, za 30 novih će biti potpisani ugovori ovog ljeta i za 76 kilometara su osigurana sredstva.

Kada je u pitanju izgradnja tunela Hranjen koji je dug 5,5 kilometara, Novalić kaže da će on biti izgrađen, ali da nije predvidiva cijena izgradnje iznoseći podatak da je zenička obilaznica koštala dva puta više od predviđenog.

Napominje da je prije pet godina planiran novac za izgradnju puta u Lašvi, ali da problem predstavljaju lokalne vlasti, a slična je situacija i s Unsko-sanskom županijom.

– Kada bi oni bili brži u svom dijelu posla bilo bi drugačije, novac koji se uputi u Unsko-sansku županiju beskrajno dugo stoji – ističe Novalić.

Govoreći o povećanju mirovina, premijer kaže da to zakonska obveza kada raste BDP, ali koja nije ispoštovana prošle godine jer je 65 milijuna KM dato jednokratno. Novi zakon je omogućio rast mirovina i stabilizaciju mirovinskog fonda.

Ponovo će doći do povećanja mirovina u lipnju, što će ukupno biti 11 posto za ovu godinu. Umirovljenik koji je početkom ove godine primao prosječnu mirovinu će od lipnja ove godine primati 54 KM veću i to neće ovisiti od toga tko će predvoditi Vladu FBiH.

 

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI