FBiH: Stari dugovi se isplaćuju novim zaduživanjima

Autor: dnevno.ba

Federalna ministrica financija Jelka Miličević podsjetila je da je ovogodišnji predloženi entitetski proračun sedmi koji predlaže Vlada Federacije BiH u ovom sazivu, a naglasila je da nikada nije bilo odluka o privremenom financiranju.

“Neću biti sujetna da kažem da su to dobri proračuni, jer oni uvijek mogu biti bolji. U određenom trenutku definiraju se politike koje imaju veću podršku od sitnih nedostatka koji su mogli, a nisu se našli u proračunu”, dodala je Miličević, prenosi Fena.

Ove godine proračun je nastavio slijed iz 2020. godine, napomenula je ministrica, što znači da se predviđa pad prihoda, a s druge strane povećana je potreba za intervencijom iz proračuna prema institucijama i nižim nivoima vlasti zbog pada prihoda te povećanim potrebama u smislu zaštite zdravlja ljudi.

“Okvir proračuna od gotovo 5,5 milijardi KM će osigurati likvidnost i stabilnost proračuna Federacije BiH 2021. godini. Prihode smo planirali s padom od oko 15 posto u odnosu na 2019. godinu jer 2020. godina nije referentna. Prihodi će biti otprilike kao u 2020. godini”, pojasnila je Milićević.

Ipak ukazala se potreba za dodatne izvore financiranja za saniranje posljedica koje su nastale zbog pandemije koronavirusa.

Stoga je ovo drugi put od 2015. godine veća zaduženja od povrata dugova te je zaduženje u iznosu od 1,3 milijarde KM, a vezana su za Međunarodni monetarni fond (MMF), Svjetsku banku, Europsku komisiju i domaća zaduživanja kod komercijalnih banka.

“Od ukupno planiranih zaduženja više od milijarde KM utrošiti na vraćanje starih dugova, dok 300 milijuna KM neće biti korišteno za potrošnju nego za aktiviranje kapitalnih investicija, odnosno za poticanje javnih investicija jer su jedino one ispravna investicija koja bi trebala stabilizirati gospodarske subjekte i zaštiti ljude koji pune proračun, upošljavaju i doprinose BDP-u”, pojasnila je Milićević.

Podvukla je da je politika Vlade Federacije BiH za ovu godinu vrlo jasna i da ona podrazumijeva očuvanje radnih mjesta, očuvanje prihoda iz 2020. godine, zaštitu zdravstvenih ustanova i u tom smislu pomoć nižim nivoima vlasti.

“Na taj način zajednički ćemo snositi pad prihoda. Oko 200 milijuna KM bit će usmjereno prema kantonima i 30 milijuna prema općinama i to je prepoznato kao posebne stavke u proračunu. Oko 150 milijuna KM je za Stabilizacijski fond i to su intervencije isključivo za privatna gospodarska društva”, zaključila je federalna ministrica financija Jelka Miličević.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI