fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

FEDERACIJA U PROBLEMIMA: Cijene padaju dok građani sve manje troše

Autor: dnevno.ba

Federacija se i zvanično nalazi u deflaciji, jer u maju ove godine u odnosu na isti period lani cijene su bile niže za 2,1 posto. Pokazuju to zvanični statistički podaci.

Inače, deflacija kao ekonomska pojava vrlo je opasna, jer ljudi očekuju pad cijena, a onda postaju manje voljni trošiti novac, što dovodi do pada potrošnje.

Očekivana pojava

Dalje, pad potrošnje dovodi do pada BDP-a, a samim tim i stagnacije ekonomije.

Ekonomista Admir Čavalić za „Avaz“ je kazao da je pojava deflacije očekivana, uzimajući u obzir nagli pad potražnje u BiH shodno aktuelnoj recesiji.

– Deflacija obično označava slabljenje ekonomije, pad optimizma – što se trenutno i dešava, plus specifična monetarna ograničenja BiH. Potrošnja obilježava naš BDP, što znači da ovo znači njegov pad, stagnaciju realnih nadnica, eventualna otpuštanja. Deflacija je u ovom slučaju samo indikator stanja recesije.

Još nema naznaka revitalizacije potražnje, posljedično i ponude, što znači da se može očekivati i daljnji deflatorni efekt, ali vjerovatno s manjim stopama. U uvjetima apsolutne neizvjesnosti teško je zaustaviti ovaj trend – poručio je Čavalić.

Ekonomista Kadrija Hodžić za naš list je rekao da najteže što predstoji je upravo pojava deflacije.

Smanjena potražnja

– Cijene roba smanjuju se usljed smanjenja potražnje, pa čak i smanjena ponuda premašuje potražnju. Robe se gomilaju, što će djelovati na pad zaposlenosti, ali i troškove njenog skladištenja. U BiH imamo trend deflacije od 2013. godine, zbog prevelike ponude, što smo stalno ocjenjivali kao zabrinjavajući trend – pojasnio je Hodžić.

Dodao je da sad imamo nastavak ovog negativnog trenda, ali u gorem izdanju jer deflaciju generira, ne povećana ponuda, već smanjena potrošnja, koja će još padati usljed očekivanja kupaca da cijene padaju.

Porast stepena siromaštva

Deflacija je pojava tokom koje cijene počinju padati i koja se negativno odražava na trgovinu s obzirom na to da se proizvodi slabije kupuju, a samim tim i gomilaju.

U konačnici, zbog prevelike ponude, a premale potražnje, trgovci su prisiljeni još više snižavati cijene da bi se rješavali robe, što uzrokuje loše finansijsko stanje u kompanijama, koje se na kraju odrazi i na porast stepena siromaštva.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});