fbpx
FENA

Federalni premijer o liniji koja je ukinuta 2013.: Nije viđena, možda, zadnjih 30 godina

Autor: dnevno.ba

Nakon blizu deset godina – danas iz Sarajeva polazi prvi vlak do mora, točnije do Ploča u Hrvatskoj. Tim povodom, obratili su se premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, koji podsjeća da se, prema pisanjima stranih medija, radi o jednoj od najljepših dionica na svijetu, te direktor Željeznica FBiH Enis Džafić koji je najavio i povratak pruge Sarajevo – Zagreb.

“Značaj ovog vlaka je što smo nakon 8.5 godina konačno postigli sporazum s Hrvatskim željezničkim putničkim prijevozom za otvaranje međunarodne linije”, ističe Džafić jutros pred polazak sarajevskog talgo vlaka za Ploče.

Ekskluzivno je najavio da će od novog reda vožnje 2022. – 2023. godine ponovo biti uspostavljena linija Sarajevo – Zagreb.

“Do prosinca, kada će stupiti novi red vožnje, radit ćemo na tehničkim pripremama voznih kapaciteta i osoblja”, naveo je Džafić.

Pohvalio je podršku Vlade FBiH u unapređenju rada Željeznica Federacije BiH.

“U proteklih sedam godina ovo je prva vlada koja se uhvatila u koštac da ovo strateško poduzeće ponovo izvede na prave kolosijeke”, izjavio je Džafić.

Svoje zadovoljstvo ovom sezonskom ponudom za građane BiH, jutros nije krio ni premijer Novalić, no nije bio usuglašen s Džafićem o tome koliko smo čekali na povratak linije, prenosi N1.

“Vožnja južnom prugom Sarajevo – Ploče nije odavno mogla biti viđena na našim prostorima. Možda zadnjih trideset godina”, govori Novalić na početku obraćanja.

Tvrdi – radi se o vožnji jednom od najzanimljivijih pruga u Europi i svijetu.

“Poznato je da je američki CNN ovu južnu prugu svrstao u deset najljepših u Europi i svijetu, a britanski Guardian u 18 najatraktivnijih u svijetu. Vozit ćemo se takvom prugom!”, poručio je Novalić.

Podsjetimo, ova linija ukinuta je 2013. godine, a sezonski vlak koji je počeo prometovati jutros vozit će sve do 11. rujna i to petkom, subotom i nedjeljom.

Iz Željeznica Federacije BiH obavijestili su putnike da ako žele putovati sezonskim brzim vozom na relaciji Sarajevo – Ploče – Sarajevo, dužni su kupiti voznu kartu najkasnije dan prije planirane vožnje do 14 sati i tom prilikom na blagajni dostaviti: ime i prezime, godinu rođenja i broj putovnice.

Karte se mogu kupiti na prodajnim mjestima u Sarajevu, Hadžićima, Konjicu, Mostaru i Čapljini.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI