FELJTON: Gube li Hrvati svoj stolni grad (1)?

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Safet Oručević, negdašnji gradonačelnik Mostara, već dugo godina osporava Mostar kao stolni hrvatski grad tvrdeći kako on to nikada nije bio i kako nikada neće biti, međutim Hrvati u Hercegovini ga doživljavaju baš kao takvoga - STOLNI HRVATSKI GRAD MOSTAR.

Posljednja događanja u Mostaru, a prvenstveno se misli na gašenje Aluminija, dugoročno gledano itekako imaju veze s time hoće li Mostar i dalje biti stolni hrvatski grad, jer bivši radnici Aluminija, mahom Hrvati, već lagano napuštaju Mostar i Hercegovinu odlazeći trbuhom za kruhom sa svojih ognjišta i za mnoge je upitno hoće li se više uopće ovamo vraćati?

One pesimističnije prognoze kažu kako je to samo početak jednog većeg iseljavanja ovdašnjeg hrvatskog življa, jer gašenjem Aluminija propast je neminovna i mnogim manjim poduzećima, koja su bila firme kooperanti ovog negdašnjeg hercegovačkog gospodarskog diva. Portal Dnevno.ba, u posjedu je određenih dokumenata i jako ozbiljnih saznanja kako neće sve stati na Aluminiju, jer se sličan udar sprema, čim prođe sezona godišnjih odmora, i na SKB Mostar, a gašenjem bolnice u Mostaru, te privatiziranjem zdravstvenih ustanova to bi bio još puno veći udar na Hrvate u Hercegovini nego što je značilo gašenje Aluminija. I nemojte misliti da su u svemu tome drugi krivi. Prvenstvena krivica je u hrvatskim političkim dužnosnicima, odnosno njihovoj nesposobnosti, jer drugi samo poentiraju gdje im se pruži šansa, a hrvatska politika u BiH konstantno pruža takve šanse, bolje rečeno zicere i Bošnjacima i Srbima.

 

Brojčano s gubljenjem mase, što radne što obiteljske Hrvati gube većinu u Mostaru, a HDZ BiH zadnjih mjeseci srlja iz greške u grešku, zapravo povlače se krajnje nelogični potezi kao što je primjerice onaj nedavni s imenovanjem izvjesnog Slavena Zeljke za predsjednika GO HDZ-a BiH Mostar! Izabrati osobu, koja nema nikakvu političku težinu, na jednu takvu dužnost, jedan je neoprostiv gaf, jer Zeljko, poput sadašnjeg premijera HNŽ-a Nevenka Hercega, i nema previše veze s Mostarom i Hercegovačko-neretvanskom županijom, no Draganu Čoviću je najvažnije da on ostane na vlasti, jer briga njega za nekakve nacionalne interese…

Čović je zapravo prinuđen na ovakve poteze da bi pokušao spasiti sebe budući da je sve veći broj onih koji mu okreću leđa, čak iz unutarstranačkih redova, kao i dojučerašnji bliski saveznici iz jakih političkih stranaka iz reda drugih konstitutivnih naroda, a kao što je SBB. Za Radončića se sada može kazati kako je bivši Čovićev “kompanjon”, a to je postao zbog ministrice financija Jelke Miličević, koja mu je, kako nam otkriva izvor iz SBB-a, pakirala porez a sve zbog ucjene. Zapravo, analizirajući dosta poteza ministrice Miličević dolazimo do jednog, onako na prvu nelogičnog saznanja, ali opširnijom analizom otkrića koje će uzdrmati mnoge stvari i u samome HDZ-u, kao i široj javnosti – JELKA MILIČEVIĆ VIŠE NIJE ČOVIĆEV IGRAČ!

Naime, “Sokolica” se izvukla iz zagrljaja svoga dugogodišnjeg “Sokola” i sada je jedan od glavnih igrača SDA, a što je vidljivo i kroz intervju s Fadilom Novalićem prije par dana u Dnevnom avazu, baš kao i ovaj najnoviji u Večernjem listu. Stoga ćemo u našim narednim dijelovima ovog feljtona detaljno obrazložiti ove tvrdnje. Samo nemojte sada zbog svega toga žaliti “Dobročinitelja”, jer što je godinama sijao Dragan Čović ove sezone ženje. Ima sezonu poput hercegovačkih smiljara…

(nastavlja se…)

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI