fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

FERAGET: „Nerješavanje slučajeva ubojstava Dženana i Davida bio mnogo veći razlog za ostavku Tegeltije“ od afere „Potkivanje““!

Autor: Josip Šimić / Dnevno.ba

SARAJEVO - Nakon što su već ranije, a o čemu smo pisali, brojni utjecajni internet portali u Bosni i Hercegovini objavili vijest, da je „Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija uhvaćen u korupciji – na način da je trgovao krivičnim istragama“, u dogovoru s bivšom glavnom tužiteljicom Tužiteljstva KS Dalidom Burzić sa tim u vezi stvari „završavao“, a nastavno i zauzvratno preko posrednika i inspektora SIPA-e Marka Pandže mito od stranaka primao, portal Žurnal magazin je objavljivanjem video snimka - neoborivim dokazom to i potkrijepio.

Nedugo nakon toga, predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija, i unatoč neoborivim dokazima, koji ga teško kopmromitiraju i diskreditiraju, sve je negirao izjavivši:

“Jedini moj komentar je da čak i ovakav kakav je taj snimak, isječen i zakonski vrlo upitan, u cjelosti potvrđuje navode iz mog demantija. I na tom i takvom snimku se jasno čuje kako govorim ‘Ja ti sad ništa ne mogu pomoći’, te gospodina Aleševića upućujem da mi dostavi dokumente, broj predmeta i postupajućeg tužitelja, a što je redovna praksa u VSTS po prigovorima stranaka na dužinu trajanja postupka”, rekao je Tegeltija za BHRT.

Nedugo nakon toga, Tegeltija je „bacio“ novi komentar: „Moguće je da je i pripadnik SIPA-e zloupotrijebio povjerenje/poznanstvo“, pravdajući sebe, a svaljujući krivicu na inspektora SIPA-e Marka Pandžu, bez imalo stida za svoja kompromitirajuća, na snimku vidljiva Tegeltijina ponašanja.

Podsjećamo, već je papa Franjo u svojoj knjizi „Korupcija – Zlo našega vremena“ napisao: „Korumpiran čovjek ima često potrebu za samopravdanjem u medijima: kako radi „dobro“, iako sam ne primjećuje da to čini. Korupcija vodi čovjeka do gubitka stida, koji čuva istinu“!

U izjavi za medije, inspektor SIPA-e Marko Pandža, protiv kojeg je pokrenut disciplinski postupak, pokušao je demantirati neoborivo, iako se na snimku jasno čuje i vidi, kako Alešević broji novac (mito) i istom Marku Pandži predaje i novac daje za „potkivanje“ predsjednika VSTV-a BiH Milana Tegeltije. Na snimku se nadalje jasno čuje kako Pandža izgovara, pošto je primio mito, „ovo ću ja njemu (op.a. Milanu Tegeltiji) prebaciti“, aludirajući na mito, kojeg je prethodno od Aleševića primio.

No, za razliku od Milana Tegeltije, inspektor SIPA-e Marko Pandža pak tvrdi, kako je „sve montaža“, iako nedvojbeno iz objavljenog  video – snimka proizlazi, da se radi o nemontiranom snimku.

No, paralelno, za izjavama Milana Tegeltije i Marka Pandže, javio se i sam Alešević tvrdeći za medije, kako je „snimak vjerodostojan, te da ga je predao međunarodnim predstavnicimam u BiH,  a između ostaloga i OHR-u, jer nije mogao drugačije da dokaže korupciju u pravosuđu“!

Nakon izbijanja afere „Tegeltija i dr.,“ u medijima, članovi VSTV-a BiH „ekspresno“ su dali podršku svome Predsjedniku Milanu Tegeltiji, koji je u VSTV-u poznatiji kao zastupnik tzv. „srpskog lobija“, komu je već jednom dokazana bliska suradnja sa krim miljeom iz RS-a i R. Srbije, dok je za isto to vrijeme, povjerenje javnosti u bh. pravosudne strukture na nesumnjiv način narušeno, a što je više puta istakao i Visoki predstavnik OHR-a u BiH Valentin Inzko u svome Izvještaju u Vijeću sigurnosti, a predstavljujući to narušeno povjerenje javnosti u bh. pravosudne strukture kroz dva predmeta: „Dženan Memić“ i „David Dragičević“. Gosp. Inzko se posebno osvrnuo na predmet „Dženan Memić“, ukazujući na ozbiljne propuste i korupciju pravosudno-policijskih djelatnika, koji su radili i involvirani bili u predmet „Dženan Memić“!

Šta kaže struka?!

U međuvremenu, za brojne internet portale, izjavu je dao i Faris Fehabović. Faris Vehabović je sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, a povodom koruptivne afere u koju je umiješan predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija za Klix.ba je govorio o problemu pravosudnog sistema u BiH i traženju izlaza.Na početku razgovora Vehabović ističe da je ova afera samo dodatno urušila ugled VSTV-a i generalno sudskog sistema u našoj zemlji.

“Ovo pitanje povlači prije svega moralnu odgovornost i VSTV na to mora odgovoriti. Odgovorit će tako što će oni koji su na ključnim pozicijama podnijeti ostavke”, poručuje Vehabović. O ostavkama članovi VSTV-a i ne razmišljaju, jer ih je, kako će reći papa Franjo „korupcija dovela do gubitka stida, koji čuva istinu“, umjesto ostavke, korumpiran čovjek ima potrebu – reći će papa Franjo – „za samopravdanjem u medijima, kako radi „dobro“, iako sam ne primjećuje da to čini“!

Vehabović je upozorio, da je „potpuno nebitno da li je Tegeltija uzeo novac ili nije, koliko je opasan model ponašanja ljudi iz pravosuđa koji se propagira“.

“Nakon niza afera koje su se desile vezano za nosioce visokih formalnih funkcija u sudstvu, mislim da su ovoga puta ishitreno postupili – utoliko što su se poveli samo za presumpcijom nevinosti. Ipak se radi o prvom čovjeku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. U tom slučaju je, po mom ubjeđenju, on sam trebao odstupiti i zahtjevati javnu i potpunu istragu i nakon toga – ili se vratiti kao neko ko je dokazao da postoje insinuacije o tome da je moguće učestvovao u korupciji ili se jednostavno maknuti s te pozicije u redovnoj sudskoj proceduri prema odlukama suda”, kazao je Vlado Adamović, odvjetnik, komentirajući za N1 aferu „Tegeltija“!

Odvjetnik Ifet Feraget smatra da je nerješavanje slučajeva ubistava Dženana Memića i Davida Dragičevića bio mnogo veći razlog za ostavku predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milana Tegeltije, nego što je objelodanjivanje detalja iz afere “potkivanje”.

Komentarišući za Insajder najnoviji skandal koji potresa domaće pravosuđe u vezi s navodnom umiješanošću u korupciju predsjednika VSTS-a, Feraget kaže da je priča o Tegeltijnom “potkivanju” bila samo kap koja je prelila čašu katastrofalnog stanja u kojem se, kako tvrdi, nalazi pravosuđe u BiH.

„Sad je postalo očigledno da za pravosuđe ne možemo samo reći da se nalazi u krizi, već je jasno da čitav sistem ne funkcioniše. Očigledno je da su potrebne korjenite promjene. Jasno je da Visoki sudski i tužilački savjet nije u stanju da obezbijedi nezavisno, profesionalno i nepristrasno pravosuđe, odnosno njegovo funkcionisanje“ – kaže Feraget.

Na upit portala Insajder.ba,„da li postoje bilo kakvi pomaci u istragama o slučajevima “Dragičević” i Memić”, u kojima je on advokat porodica ubijenih mladića, Feraget odgovara:

„Ne postoje bilo kakvi pomaci, što i jeste šokantno. Ovdje imate dva ubistva i imate dvije istrage koje nisu djelotvorne ni odgovarajuće. Umjesto da vode istrage, tužioci svojim postupcima kradu vrijeme i zataškavaju ta dva ubistva. Zato i kažem da je to bio razlog za ostavku i Milana Tegeltije i kompletnog Visokog sudskog i tužilačkog savjeta. Na kraju krajeva, zbog čega je Tužilaštvo BiH po službenoj dužnosti formiralo predmet za slučaj “potkivanje”, a nije po službenoj dužnosti formiralo predmet za slučajeve ubistava Dženana Memića i Davida Dragičevića? Pravo na život je najvažnije i Ustavom propisano pravo. Ovo što se dogodilo sa Tegeltijom svakako ima veliki značaj i, na kraju krajeva, on je već priznao da je stotinu puta kontaktirao sa strankama, a to je nešto što on sebi, makar iz moralnih razloga, ne bi trebalo da dozvoli. Postoje običaji i navike, ali postoje i zakoni. Nije normalno niti moralno da članovi VSTS-a primaju stranke i da sa njima razgovaraju o predmetima“ – zaključuje Feraget.

Više puta, i u svome intervju za portal Dnevno.ba, na upit, „’ko je najodgovorniji za ovakvo katastrofalno stanje u bh. pravosuđu“, odvjetnik Feraget potvrdno odgovara: „Sasvim jasno, VSTV BiH“!

Autor: Josip Šimić / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});