fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

FERAGET ZA DNEVNO.BA: Zbog svojih izjava o predmetima „Memić“ i „Dragičević“ Tegeltija narušava integritet kompletnog pravosuđa, utječe na tok istrage i mora podnijeti ostavku!

Autor: Josip Šimić / Dnevno.ba

SARAJEVO - U drugom dijelu, u intervju za portal Dnevno.ba, nastavljamo razgovor s poznatim sarajevskim odvjetnikom Ifetom Feragetom, opunomoćenikom obitelji Memić i Dragičević, čiju je borbu protiv korupcije u pravosuđu BiH prepoznala i Europska unija, ali i OHR u BiH.

DNEVNO.BA: Gosp. Feraget, evo u prvome dijelu dotakli smo se određenih brojnih vrlo osjetljivih pitanja ili tema.Poznato Vam je, da Izvještaj o radu Tužiteljstva Kantona Sarajevo za 2018. godinu Skupštini Kantona Sarajevo koji je podnijela glavna v.d. tužiteljica Kantonalnog tužiteljstva KS Anika Kešelj – nije usvojen. Što znači, da je gospođa Kešelj izlagala „rezultate“ Dalide Burzić. Podsjećamo, Burzićeva je tek tijekom 2019. godine imenovana sa pozicije GKT KS na poziciju sutkinje Suda BiH. Skupština Kantona Sarajevo također nije ni usvojila Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo za 2017. godinu. Kako to komentirate, da usprkos neusvajanjima Izvještaja je Dalida Burzić unatoč tome imenovana za sutkinju Suda BiH?

IFET FERAGET: “Jedino mogu reći da su ogromna zakonska ovlaštenja tužilaca ostala bez odgovarajuće zakonske kontrole njihove odgovornosti a to onda ima za posljedicu da su svi tužioci stavljeni u isti koš. Posljedica svega toga je opšte nepovjerenje građana u rad tužilaštva”.

DNEVNO.BA: Pojasnite javnosti i čitateljima, što zapravo znači, kada zakonodavno tijelo u konkretnom slučaju Skupština KS ne usvoji izvještaj o radu Tužiteljstva KS? Kakvu to poruku šalje ne samo javnosti, nego i međunarodnim predstavnicima u BiH u odnosu na BiH pravosuđe, a da nakon toga Dalida Burzić, koja se nalazila 4 godine na čelu Tužiteljstva KS „odjednom“ uznapreduje u sutkinju Državnog suda BiH?

IFET FERAGET: “Mislim da sam već odgovorio na ovo pitanje. Neusvajanje izvještaja o radu Tužiteljstva KS je dokaz da građani ne vjeruju pravosuđu i signal da su nam potrebne velike promjene jer zbog ovog stanja nas u širokom luku zaobilaze investitori iz svijeta”.

DNEVNO.BA: Dalida Burzić je imenovana za sutkinju Suda BiH. Kakav će to imati evo utisak na buduće optužene pred Sudom BiH u kojima se eventualno gđa. Burzić, kao sutkinja bude postupala u nekim predmetima optuženih, u odnosu na drugu stranu Tužiteljstva BiH, gdje već postoje određene vrlo osnovane indicije, koje dovode u pitanje njezin profesionalizam, (kvazi) kvalitete, moral, kredibilitet, nepristrasnost, dolično ponašanje, pa na kraju krajeva i zakonito postupanje u radu iste?

IFET FERAGET: “Potencirao bih njenu objektivnu nepristrasnost na taj način da bih, kao advokat u svakom mom predmetu u kojem bi ona eventualno bila sudac ili član vijeća, zbog njene uloge u predmetu Dženan Memić (jer je meni i ocu Dženana Memića, g. Murizu Memiću, 15.03.2016. godine rekla sljedeće: „Nije on njega htio ubiti , to je bilo naguravanje koje je eskaliralo, ja ne dam Alisu jer je ona tek izašla iz jedne nesretne veze i zbog toga je išla hodžama, ona će se uskoro sjetiti svega šta se desilo …“. Nakon toga ipak je podignuta optužnica zbog prometne nesreće!) tražio njeno izuzeće zbog toga što smatram da ista nije u stanju da vrši u vlastitu objektivnu procjenu činjenica, a to je onda, po meni, čini nepodobnom da sudi u bilo kojem predmetu a pogotovo pred državnim sudom”.

DNEVNO.BA: Vas i gosp. Memića primio je Visoki predstavnik Valentin Inzko u svome Uredu u Sarajevu. Prošle godine Visoki predstavnik OHR-a u BiH NJ.E. Valentin Inzko, ukazao je na ozbiljne propuste i korupciju pravosudno-policijskih djelatnika, koji su radili u predmetu „Dženan Memić“. Kako je moguće, da ni Izvještaj Visokog predstavnika nije uticao, da barem ili stopira ili pokrene određene sankcije i posljedice po one koji su bili involvirani u predmet „Dženan Memić“? Zašto je nakon toga Izvještaja izostala reakcija i VSTV-a BiH, Federalnog tužiteljstva, Tužiteljstva BiH, UDT-a, akademske zajednice…? Da li se ovdje radi o jednoj kolektivno neodgovornosti ili?

IFET FERAGET: “Radi se o tome da je naše pravosuđe okovano jakim obručima politike zbog čega nam je potrebna reforma pravosuđa”.

DNEVNO.BA: Izjavili ste za medije, da dolazi istražitelj, te da očekujete, da Vas pozove istražitelj Rajnhard Pribe, umirovljeni njemački sudac, s kojim ćete obaviti razgovor i upoznati ga sa svim detaljima oko istrage u slučaju ubistava mladića Davida Dragičevića i Dženana Memića. Da li dolazak istražitelja Pribea znači zapravo svu nesposobnost domaćeg pravosuđa, da se uhvati u žestok obračun s organiziranim pravosudnim kriminalom u vlastitim redovima? Da li smatrate ili ste sigurni, da će njegov angažman pomoći u rasvjetljavanju slučaja ubojstava ova dva mladića Dženana i Davida i da li će njegov angažman biti opstruiran od određenih centara, kojima nije u interesu rasvjetljavanje ova dva slučaja?

IFET FERAGET: “Od početka govorim da je u predmetima Dženan Memić i David Dragičević potrebno provesti istragu o postupanju tužilaca u tim predmetima (tzv. „istragu o istrazi“) jer ćemo tako dobiti odgovore na pitanja „Ko je ubio Dženena?“ i „Ko je ubio Davida?“ zato što nas oni koji kriju ubice mogu odvesti do ubica. Moramo dobiti odgovor na pitanje kako je moguće da kompletan pravosudni sistem zataji iako postoji više nego dovoljno dokaza koji su već trebali rezultirati rasvjetljavanjem ova dva slučaja. Kao što je to, vidno potresen nakon sastanka sa majkom ubijenog Davida Dragičevića, g-đom Suzanom Radanović i ocem ubijenog Dženana Memića, g-dinom Murizom Memiće, rekao Komesar za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju g-din Johannes Hahn: „Gospodin Priebe ne dolazi u Sarajevo, ni u Banja Luku da provodi istragu.

Riječ je o čovjeku koji je ekspert za sistem i funkcioniranje pravosuđa. Od njega, a vjerovatno će ga pratiti i neke druge kolege, očekujemo jedan iscrpan izvještaj u kojem će se navesti konkretne mjere koje treba poduzeti. Ove dvije užasne tragedije su prilika da se kroz vrlo konkretne predmete na vrlo konkretnim osnovama utvrde nedostaci”. Iako, zbog mogućih posljedica po sve one za koje postoje dokazi da su uplateni u zataškavanje ova dva ubistva, sasvim logično, očekujem opstrukcije iz određenih centara moći, ali i spinove razne vrste, smatram da je situacija više nego ozbiljna i da je i međunarodna zajednica, čije predstavnike sam detaljno upoznao o ovim slučajevima, konačno odlučila da zavede red u naše pravosuđe jer u protivnom naš europski put će postati mnogo, mnogo duži”.

DNEVNO.BA: Naredba o provođenju istrage Tužiteljstva KS protiv više NN lica zbog kaznenoeg djela ubojstvu Memić Dženana je donijeta tek nakon 30 dana , odnosno 07.03.2016.godine, iako se događaj desio 08.02.2016. godine! Ta istraga protiv više NN lica zbog ubojstva je vođena sve do 24.06.2016. godine. Zašto je istraga o ubojstvu naglo prekinuta i nikada do kraja nije dovršena i zašto je Tužiteljstvo KS nakon što je vodilo istragu o ubojstvu odjednom preko noći prekvalificiralo u djelo ugrožavanje javnog prometa na štetu Memić Dženana? Zašto je u predmetu „Dragičević“ donijeta Naredba o provođenju istrage protiv N.N., počinitelja, zbog ubistva na štetu Davida Dragičevića tek 100 dana nakon ubojstva Davida Dragićevića?

IFET FERAGET: “Ovo je odlično pitanje. Istom moram dodati i drugo pitanje, koje se nameće samo po sebi, a to je zašto je Okružno javno tužilaštvo u Banja Luci u predmetu David Dragičević Naredbu o provođenju istrage donijelo tek 100 dana nakon događaja? Odgovor na ova pitanja je ujedno i odgovor na pitanje kako se može poboljšati zakonski okvir da bi smo imali efikasno i odgvorno tužilaštvo.

Zakonska obaveza tužilaštva je da odmah, dakle ne nakon 30 niti nakon 100 dana, po saznanju da je učinjeno krivično djelo poduzme sve potrebne mjere radi sprovođenja istrage, rasvjetljavanja i otkrivanja krivičnog djela, osumnjičenih lica, što podrazumijeva da tužilac rukovodi i nadzire istragu, što podrazumijeva da tužilac upravlja i svim aktivnostima pripadnika policije koja po nalogu i uz kontrolu tužilaštva poduzima određene radnje.

U oba slučaja (Memić i Dragičević) je od samog početka i budali bilo jasno da se ovdje radi o ubojstvima. U odnosu na raniji ZKP standard dokazivanjakoji je potreban za otvaranje istrage je sa nivoa osnovane sumnje (stepen sumnje zasnovan na dokazima koji upućuju na zaključak da je izvršeno neko krivično djelo)spušten na nivo postojanja osnova sumnje (postojanje okolnosti koje ukazuju na mogućnost da je izvršeno krivično djelo). Ovo znači da su u oba slučaja tužioci grubo zloupotrijebili svoj položaj time što su kasnili sa otvaranjem istrage a sve to je učinjeno s ciljem da sama istraga krene traljavo ili nikako (nestanak dokaza, neprikupljanje dokaza, nezakonito pribavljanje dokaza itd.).

Iako je naredba o sprovođenju istrage samo jedan formalni akt tužioca ona ipak ima veliku važnost jer donošenjem naredbe tužilac formalno postaje komandant parade da tako kažem. Da su u obaslučajanaredbe o provođenjuistrage bile donijete odmah onda bi bilo jasno da su tužioci odgovorni za nestanak dokaza, neprikupljanje dokaza, za nezakonito pribavljanje dokaza itd.Ovako, u oba slučaja tužioci i policija jedni drugima prebacuju odgovornost iako je sasvim jasno da su tužioci grubo zloupotrijebili svoj položaj time što nisu promptno otvorili istrage u oba slučaja i na zakonit način pribavili sve potrebne dokaze.

Da zaključim, tužilac apsolutno u svakom slučaju kad postoji osnov sumnje da je izvršeno krivično djelo mora donijeti naredbu o sprovođenju istrage u pismenoj formi i tačno odredtiti koje istražne radnje treba provesti i koje okolnosti treba istražiti.U slučaju Memić istraga zbog ubojstva je prekinuta 24.06.2016.godine i nastavljena je zbog prometne nesreće, iako je na osnovu već do tada prikupljenih dokaza bilo više nego jasno da se ne može raditi o prometnoj nersreći. Dalida Burzić je svojim izjavama o tome kako su policajci MUP KS istragu odveli u pogršnom pravcu samo obmanjivala javnost i zbog toga mora odgovorati.

U Banja Luci je tužilac Lepir, i pored više nego jasnih okolnosti, dozvolio da naredbe o provođenju istrage bude donijeta tek (kaže da je čekao da policija utvrdi postojanje osnova sumnje!) nakon 100 dana i time je omogućeno policiji da provođenjem pojedinačnih istražnih radnji, bez adekvatnog nadzora tužioca, istraga bude odvedena u pogrešnom pravcu. Da skratim, u oba slučaja tužioci su grubo zloupotrijebili svoj položaj time što su dozvolili da se vodi neodgovarajuća istraga a sve s ciljem da se ova ubojstva zataškaju, što je strašno. Da se ovo ubuduće ne bi dešavalo potrebno je mnogo preciznije odrediti obaveze tužilaca u istrazi i njihove odgovornosti za propuste u istrazi ali na prvom mjestu je potrebno utvrditi odgovornost tužilaca (kako onih koji su morali voditi istragu, tako glavnih tužilaca ali i tužilaca na nivou FBiH i RS koji su morali vršiti kontrolu zakonitosti rada nižih tužilaštva) u ova dvas lučaja jer bez toga nema reforme pravosuđa u BiH”.

DNEVNO.BA: Hoćete li dozvoliti ili barem popustiti, da se neki policajci ili tužitelji, koji su svjesno činili teška kaznena djela u predmetu „Memić“ i „Dragičević“ prođu nekažnjeno?

IFET FERAGET: “To ne zavisi od mene nego od nadležnih organa. Ja sam učinio i činiću i dalje sve ono što je u interesu porodica Memić i Dragičević. Što se mene lično tiče sa svima onima koji su odgovorni za zataškavanje ovih ubistava sasvim sigurno nikada „ni kafu popio ne bih“, kako to naš narod kaže”.

DNEVNO.BA: Po Vašem mišljenju gosp. Feraget, ‘ko je najodgovorniji za katastrofalno stanje u bh. pravosuđu?

IFET FERAGET: “Sasvim jasno, VSTV/VSTS”.

DNEVNO.BA: Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća potvrdio je da će u srijedu održati sastanak sa pravnim stručnjakom Europske unije i sucem Reinherdom Priebeom gostujući u Centralnom dnevniku Face TV. Dolazak suca Priebea najavio je evropski komesar Johannes Hahn tokom sastanka sa majkom i ocem ubijenih mladića Davida Dragičevića i Dženana Memića. Tegeltija tvrdi, da su slučajevi Memić Dženana i Davida Dragičevića stali! Zašto i zbog čega su ti slučajevi stali, da li su uopće stali?

IFET FERAGET: “Nijedna pravna enciklopedija na ovom svijetu ne poznaje sintagmu da su “predmeti stali“. U ova dva predmeta istraga još nije niti započela jer se još uvijek u oba slučaja vode neodgovarajuće istrage, odnosno istrage koje se svjesno i namjerno vode u pogrešnom pravcu da bi se zataškala oba ova ubistva. Ili, Tegeltijinim nepravničkim vokabularom rečeno „ovi predmeti još nisu ni počeli“.

DNEVNO.BA: Milan Tegeltija je kazao, da ga kao građanina i kao predsjednika VSTV-a zanima da se te istrage dovedu do kraja, zatim, da VSTV ne može ništa da uradi u vezi istrage koju vodi Okružno javno tužilaštvo Banja Luka u slučaju David Dragičević. Republičko i Federalno tužilaštvo preispituje rad nižih tužilaštava”, kazao je Tegeltija u Centralnom dnevniku Face TV-a. No, kako komentirate to, da Federalno tužiteljstvo, koje po članu 9. stav 1. Zakona o Federalnom tužiteljstvu F BiH, zaista kontrolira zakonitost rada kantonalnih tužiteljstava u F BiH jest zapravo učinilo sve, da kroz svoje federalno tužilačko rješenje prikriju sve nezakonitosti i nepravilnosti Dalide Burzić i postupajućih tužitelja KS, koji su bili radili na predmetu „Dženan Memić“? O kakvom onda preispitivanju rada viših tužiteljstava u odnosu na niža govori predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija?

IFET FERAGET: “Već sam rekao da je kompletan pravosudni sistem pao na ispitu na ova dva slučaja, pa ovu sliku sasvim sigurno ne može promjeniti niti gospodin Tegeltija čije izjave u stvari predstavljaju direktnu negaciju prava zaštiti kojega su bila izravno namjenjena (summum ius summa iniuria)”.

DNEVNO.BA: Predsjednik VSTV-a kazao je da su slučajevi Dragičević i Memić “stali i da se ne mogu otkriti ubice.” Gosp. Feraget, ako su ti slučajevi stali, zašto su i zbog čega su stali – jer prema tvrdnjama gosp. Tegeltije, navodno su ubojice nepoznate, pa su zbog toga – prema njegovim riječima ti slučajevi stali? Pojasnite!

IFET FERAGET: “Gospodin Tegeltija je u istoj emisiji dodatno pojasnio da su „predmeti stali“ jer, kako je rekao „ubice su nepoznate“! Ovakvim izjavama gospodin Tegeltija ne samo što narušava integritet kompletnog pravosuđa i time utiče na tok i ishod istrage u ovim predmetima, već pokazuje elementarno nepoznavanje međunarodnih konvencija, koje prema Ustavu BiH imaju prioritet pred svim domaćim zakonima i prema kojima svako ubistvo nameće državi pozitivnu obavezu zaštite života zakonom a to znači provođenje odgovarajuće istrage u kojoj nema mjesta tvrdnjama da su „predmeti stali“, kako to nepravnički izjavljuje gospodin Tegeltija i time još i porodicama nanosi dodatnu bol. Odgovorno tvrdim da postoji više nego dovoljno dokaza o tome ko su ubice Dženana i Davida, ali i ko pokušava zataškati ova dva ubistva. Zbog ovakve svoje izjave gospodin Tegeltija bi u nekoj normalnoj zemlji bio prinuđen na podnošenje ostavke iz moralnih ali i profesionalnih razloga”.

DNEVNO.BA: Tegeltija je kazao da VSTV nije zadovoljan radom tužiteljstava kada je riječ o korupciji i organiziranom kriminalu. Gosp. Feraget ono što je zanimljivo i što me u oko, da tako kažem bode jest to, da upravo članovi VSTV-a BiH su zapravo ti, koji imenuju suce i tužitelje, sa čijim radom tužitelja nisu zadovoljni. Znači li onda to, da to što gosp. Tegeltija tvrdi, kako „nije zadovoljan radom tužiteljstava kada je riječ o korupciji i kriminalu“ jest zapravo prava slika i stanje samih članova VSTV-a BiH, jer stoji izreka, da „ako je glava tijela (VSTV) u redu, onda su i udovi toga tijela (tužiteljstva i sudovi) u redu. Kako to komentirate? Ima li tu odgovornosti članova VSTV-a BiH?

IFET FETAGET: “Umjesto odgovora ističem da član 3. stav 1. Zakona o VSTV/VSTS glasi: Vijeće kao nezavisni i samostalni organ ima zadatak da osigura nezavisno, nepristrasno i profesionalno pravosuđe, kako je propisano u članu 17. ovog zakona“. Naime, vrtimo se u krug jer je potpuno jasno da je VSTV/VSTS formiran upravo zbog toga da ne bi smo imali ovakvo pravosuđe kako danas imamo. Zbog toga kompletna odgovornost za stanje u pravosuđu leži na VSTV/VSTS koje ima dovoljno pravnih alata da stanje promjeni ali očigledno je sada politika ta koja upravlja našim pravosuđem”.

DNEVNO.BA: Gosp. Memić se nekoliko puta obraćao predsjedniku VSTV-a BiH Milanu Tegeltiji, kako bi mu ukazao na nepravilnosti u radu Tužiteljstva KS, a vezano za predmet „Dženan Memić“. Milan Tegeltija duže vrijeme je ignorirao zahtjeve gosp. Memića. Da li smatrate, da je Tegeltija na vrijeme reagirao, da ne bismo imali danas ovo što imamo? Da li smatrate, da barem iz moralnih razloga treba da podnese ostavku?

IFET FERAGET: “Smatram da je upravo VSTV/VSTS najodgovorniji za ovo stanje i da zbog svega toga gospodin Tegeltija mora podnijeti ostavku”.

DNEVNO.BA: Zašto je predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija inertno promatrao sve te nepravilnosti u radu Dalide Burzić i konkretno Tužiteljstva KS, koji su medijski dobro popraćeni bili, a vezano za predmet „Memić“, podsjećajući Vas, da je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, za razliku od predmeta „Memić“, naime 28.12.2018., sa članovima Stalne komisije za efikasnost tužilaštava, održao sastanak sa glavnim tužiocem Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske Mahmutom Švrakom i glavnim tužiteljem Okružnog javnog tužilaštva u Banja Luci Želimirom Lepirom, ciljem informisanja o trenutnom radu ovih tužilaštava s posebnim akcentom na aktualna dešavanja vezano za predmet Dragičević.

Zašto i zbog čega onda gosp. Tegeltija zajedno sa članovima Stalne komisije za efikasnost tužilaštava nikada nije održao sastanak sa Glavnim federalnim tužiteljem i Glavnom kantonalnom tužiteljicom Dalidom Burzić sa ciljem informisanja o trenutnom radu ovih tužilaštava s posebnim akcentom na aktualna dešavanja vezano za predmet Memić, obzirom, da slučaj „Memić“ potresa duže vremena bh. ali i širu javnost?

IFET FERAGET: “Sve navedeno po meni očigledno predstavlja jedno proizvoljno djelovanje koje je trebalo služiti stvaranju slike u javnosti kako VSTV/VSTS poduzima određene korake”.

DNEVNO.BA: Gosp. Feraget, hvala Vam od srca na izdvojenom vremenu. Redakcija portala Dnevno.ba želi, ne samo Vama, nego i oštećenima, koje zastupate u teškim trenucima strpljivost, u kušnjama čvrstu postojanost, u borbi ustrajnost i ono najvažnije pobjedu – za nas – za sve nas – za Bosnu i Hercegovinu i budućnost naše djece. Vi ste veliki čovjek, svojim djelovanjem ste pokazali, da u BiH svi bi htjeli, da budu lokomotive, a nisu u stanju ni da budu vagoni.

IFET FERAGET: “Hvala i Vama na ukazanoj prilici i veoma profesionalnim pitanjima vezano za ova dva tragična slučaja, uz iskrene pozdrave Vama i Vašim cijenjenim čitaocima”.

Povezani tekst:

https://www.dnevno.ba/vijesti/feraget-za-dnevno-ba-tuzitelji-koji-zataskavaju-ubojstva-moraju-biti-drasticno-kaznjeni-nemamo-nezavisno-nepristrasno-i-profesionalno-pravosude-165503/

Autor: Josip Šimić / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});