fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

FERAGET ZA DNEVNO: Inzko je vrhovni tumač Daytona, on zna kakav odgovor MZ iziskuje generalno ponašanje Milana Tegeltije!

Autor: Josip Šimić-Đinđić / Dnevno.ba

SARAJEVO - Poštovani čitatelji, nastavljamo drugi dio intervjua - razgovora za sarajevskim odvjetnikom Ifetom Feragetom, pravnim zastupnikom obitelji Memić i Dragičević.

DNEVNO.BA: Milan Tegeltija je prije par dana na svome Instagramu objavio, da se trenutno nalazi u Dohi u Kataru, gdje zajedno sa glavnom državnom tužiteljicom Gordanom Tadić, prisustvuje Svjetskom skupu o integritetu pravosuđa. Delegaciju iz Bosne i Hercegovine predvodili su predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija i glavna državna tužiteljica BiH Gordana Tadić. S druge strane, imamo Izvještaj o stanju u bh. pravosuđu njemačkog suca Reinhard Priebea, koji u svome Izvještaju, a objašnjavajući široke ovlasti Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), navodi, da je “tokom proteklih godina VSTV sam postao dio problema, a ne rješenja, i da je propustio priliku da uspostavi integritet“. Izvještaj suca Priebea također navodi, da je „VSTV nakon niza afera u medijima izgubio svoj integritet“, implicirajući na aferu „Potkivanje“ u kojoj je glavni akter te afere upravo Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a BiH. BH javnost je zbunjena da predsjednik VSTV-a BiH gosp. Milan Tegeltija u ime VSTV-a BiH učestvuje u takvoj jednoj konferenciji na svjetskom nivou o integritetu pravosuđa, a s druge strane imamo izvještaj pravnog eksperta suca Priebea, da je“tokom proteklih godina VSTV sam postao dio problema, a ne rješenja, i da je propustio priliku da uspostavi integritet, te da je VSTV nakon niza afera u medijima izgubio svoj integritet“!

FERAGET: U nekim ranijim izjavama sam već govorio o tome da onaj ko nije u stanju da preuzme odgovornost za svoje propuste sasvim sigurno ne može voditi ni rješenju tih problema. Gospodin Tegeltija je svojom izjavom da je izvještaj suca Pribea mogao biti i gori i kada je za stanje u pravosuđu optužio neke političke, paraobavještajne i medijske kampanje negirao vlastitu odgovornost za stanje u pravosuđu, a onaj koji odbija svoju odgovornost i onda kada za to postoje jasni dokazi ne razumije da je upravo odgovornost početak i osnova za bilo kakav napredak. Tu onda ne može biti riječi o bilo kakvom integritetu, koji podrazumijeva kako čuvanje vlastitog tako i čuvanje dostojanstva drugih ljudi, a ovdje je upravo u pitanju čuvanje dostojanstva građana kojima pravosuđe treba da služi, a u potpunosti su izgubili povjerenje u pravosuđe, VSTV i u gosp. Milana Tegeltiju.

DNEVNO.BA: Nakon Izvještaja višeg nezavisnog pravnog stručnjaka Europske unije (EU) Reinhard Priebea kojima je ukazano na „niz zabrinjavajućih nedostataka u vladavini prava u Bosni i Hercegovini, te da je tokom proteklih godina VSTV sam postao dio problema, a ne rješenja, i da je propustio priliku da uspostavi integritet, te da je VSTV nakon niza afera u medijima izgubio svoj integritet“ – kako i stoji u Izvještaju. Naime, nakon Izvještaja, a komentirajući isti, oglasio se i sam predsjednik VSTV-a BiH Milan, koji je ni manje ni više kazao, da „Izvještaj i nije toliko loš za pravosuđe“, istodobno svaljujući krivicu na paraobavještajne i medijske kampanje za katastrofalno stanje u pravosuđu, iako je nesporna činjenica, da je VSTV BiH, kojim rukovodi „krovna regulatorna agencija“ bh. pravosuđa, koja kreira i stvara politiku pravosuđa, promiče i unapređuje nositelje pravosudnih funkcija, te iste disciplinski kažnjava i razrješava.

Gosp. Feraget! ‘Ko je najodgovorniji za ovakvo stanje u pravosuđu, odnosno da li je ovdje na sceni Tegeltijin bijeg od odgovornosti, i smatrate li, da li se mogu postići promjene „na bolje“ sa trenutnim sastavom VSTV-a BiH, ili?

FERAGET: U izvještaju gosp. Priebea postoji jedna rečenica da pravosuđe ne procesuira ni one slučajeve u kojima postoje dokazi, a ja sam u toj rečenici prepoznao slučajeve Dženan Memić i David Dragičević. U tim predmetimaimamo više nego dovoljno dokaza da zaključimo da tužiteljstva u slučajevima Memić i Dragičevićne samo da ne provode istragu, što im je zakonska obaveza, nego lažnim istragama pokušavaju da zataškaju ta ubistva. VSTV je detaljno upoznat sa ovim slučajevima ali ništa nisu poduzeli za sve ove godine. Umjesto toga, one koji su morali biti procesuirani zbog učinjenih propusta su izabrani na bolje položaje. Obaveza VSTV-a je bila da seovi tužioci blagovremeno disciplinski procesuiraju zato što se u njihovim radnjama stiču obilježja disciplinskih prekršaja. Zbog svega toga opisani arogantni i drski postupciVSTV-a zaslužuju samo prezir i sasvim sigurnovode prestanku mandata ovakvog VSTV-a.

DNEVNO.BA: Srbi, nosioci izvršne i zakonodavne vlasti, visokopozicionirani državni službenici, u institucijama Bosne i Hercegovine koji dolaze iz entiteta Republika Srpska, odazvali su se dana 20.02.2020.g., na sastanak koji je sazvao Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a. Sastanak se održao u Istočnom Sarajevu. Među učesnicima sastanka, političarima bio je i predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija. Kako komentirate prisustvo predsjednika VSTV-a BiH takvom jednom stranačkom i političkom skupu, i u kolikoj mjeri njegovo prisustvo na takvom skupu utiče na percepciju javnosti o „nezavisnosti pravosuđa od politike“?

FERAGET: Odavno je svima jasno da politika upravlja pravosuđem u našoj zemlji, zbog čega ovakvi postupci i nisu bili nešto neočekivano. Politika jeste stvorila pravo ali upravo zbog toga da se ovakvi slučajevi ne bi dešavali! Međutim, kod nas u BiH sve to funkcionira naopako jer na ovim našim prostorima imamo dugu tradiciju proizvoljne primjene prava i nekažnjenog sabotiranja legitimnih zahtjeva. Gospodin Milan Tegeltija je nedavno na sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH izjavio da je pravosuđe “istinski nezavisno i da ga niko od političara ne doživljava kao nešto svoje s čim upravlja i ima potrebu da brani to što je njegovo”. Obzirom na takvu njegovu izjavu logično i pravno utemeljeno je bilo očekivati da gosp. Milan Tegeltija ignoriše najave političara Milorada Dodika o blokadi državnih institucija, odnosno o “upravljanju radom VSTV-a” kao nezavisnog državnog pravosudnog tijela. Ovakvo ponašanje Tegeltije nameće hitnu potrebu za izmjenama Zakona o VSTV-u kako bi se u isti, između ostalog, ugradile jasne i precizne odredbe koje će garantirati punu nezavisnost, nepristrasnost i profesionalnost pravosuđa, ali i mnogo jasnije i preciznije odredbe o odgovornosti svih nosilaca pravosudnih funkcija.

DNEVNO.BA: Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija usudjelovao je na sastanku „srpskih predstavnika u organima Bosne i Hercegovine”, odnosno političkom skupu u I. Sarajevu, a koji je, kako smo ranije naveli sazvao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, lider SNSD-a. Na tome sastanku, Milan Tegeltija je slušao bez odgovarajuće reakcije govor lidera SNSD-a Milorada Dodika kako neće niti poštovati niti primjeniti odluku Ustavnog suda BiH. Ono što želim, da Vas pitam, što bi se dogodilo, da u nekoj europskoj i pravno uređenoj državi npr. Njemačkoj prvi čovjek pravosuđa u toj zemlji ode na stranački i politički skup, slušajući bez odgovarajuće reakcije govor nekog lidera, kako neće primjeniti Odluku Ustavnog suda?! Da li je po Vama normalno, da prvi čovjek bh. pravosuđa ide zapravo na takav jedan politički skup u kojoj se javno manifestira teza, kako se odluke Ustavnog suda BiH neće ni poštovati, niti provoditi? Gdje problem tu gosp. Feraget?

FERAGET: Iako sam već djelimično odgovorio na ovo pitanje moram reći da se ovakva situacija ne može ni zamisliti u bilo kojoj europskoj pravno uređenoj državi. Naime, jedna od pretpostavki funkcionisanja pravne države je postojanje vladavine prava zasnovane na principu podjele vlasti i međusobne kontrole, a sve to je moguće ako postoje određeni, jasni i moralni zakoni, kao i garancije za njihovo provođenje. Odluke Ustavnog suda BiH se moraju provoditi ali kod nas se te odluke ne provode iako se u takvim radnjama, prema krivičnom zakonu BiH, stiču obilježja krivičnog djela. Međutim, u praksi to ne funkcioniše što samo potvrđuje ono što sam ranije rekao a to je da naši zakoni nisu dovoljno jasni i precizni i da ne postoje institucionalne garancije za njihovo provođenje. Dakle, dosta posla je pred nama.

DNEVNO.BA:  Opet ću Vam postaviti slično pitanje u vezi sa prethodnim. Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija odazvao na poziv Milorada Dodika, čovjeka sa Američke crne liste, koji je odlukom Američkih vlasti svrstan na tu listu, i odazivajući se sudjelovao na političkom skupu srpskih stranaka iz RS-a. Dakle, odazvao se na poziv čovjeka sa Američke crne liste, slušajući „pažljivo“ besjede sa toga skupa, kako odluke Ustavnog suda BiH ne treba provoditi. U kojoj mjeri i intenzitetu se njegovo prisustvo na tome skupu odrazilo na integritet i kredibilitet, te moralni dignitet VSTV-a BiH, pa u konačnici cjelokupno bh. pravosuđe?

FERAGET: U Vašem pitanju je sadržan i odgovor na samo pitanje. Iako sam rekao da je Zakon o VSTV-u neprecizan i treba ga mijenjati smatram da su ovakvi postupci gosp. Milana Tegeltije suprotni samom duhu tog zakona (Non in legendo sed in inteligendo leges constitunt) i to bi moralo biti jasno gosp. Milanu Tegeltiji. Međutim, u nedostatku preciznih zakonskih odredbi koje bi sankcionisale opisano ponašanje,gospodin Milan Tegletija se svjesno upustio u rizik da takvim postupcima samo još dodatno narušava već ionako narušeni integritet i kredibilitet VSTV-a BiH.

FERAGET ZA DNEVNO: Predmeti Memić i Dragičević su opasan pravosudni virus – Odgovorni ga žele prikriti!

DNEVNO.BA: Govoreći o skupu u Istočnom Sarajevu koji je organizirao lider SNSD-a Milorad Dodik, Visoki predstavnik Valentin Inzko je naglasio da ovakvim skupovima ne smiju prisustvovati sudije. “To je bio politički skup, možda čak i stranački. To nije bio sastanak Vijeća ministara BiH. Zakon je prekršio predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, a bio je tamo i pravobranilac BiH“ zaključio je Valentin Inzko u izjavi za AJB. Kao pravnika Vas pitamo o kojem kršenju zakona se radi, a kada je u pitanju prisustvo Milana Tegeltije na takvom jednom skupu, te da li ovakav potez predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije iziskuje odgovor nadležnih organa i Međunarodne zajednice u BiH, odnosno koje bi relevantne korake Međunarodna zajednica trebala poduzeti s ovim u vezi?

FERAGET: Prisustvom na političkom skupu političara Milorada Dodika gosp. Tegeltija je prekršio član 2.2.3. Kodeksa sudijske etike koji propisuje: „Sudac neće: (…)(b) prisustvovati političkim skupovima i manifestacijama; (…); (d) javno sudjelovati u kontroverznim političkim diskusijama, osim po pitanjima koja se direktno tiču rada sudova, nezavisnosti pravosuđa ili fundamentalnih aspekata sprovođenja pravde; (…). Gospodin Inzko je vrhovni tumač civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma i on sasvim sigurno zna kakav odgovor međunarodne zajednice iziskuje ne samo ovakvo, nego i generalno ponašanje Milana Tegeltije.

DNEVNO.BA: Dana 16.01.2020.g., nitko od 39 prisutnih zastupnika na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH nije dao podršku Izvještaju o radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.Čak 31 zastupnik bio je protiv davanja podrške Izvještaju VSTV-a, dok ih je osam bilo suzdržano. Treba istaći da su državni parlamentarci tada žestoko kritizirali nedolazak predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije na sjednicu Zastupničkog doma PSBiH na kojoj se raspravljalo o izvještajima VSTV-a BiH za 2017. i 2018. godinu. Tegeltija nije prisustvovao ni na sjednici prošlog saziva Zastupničkog doma kada se raspravljalo o VSTV-u. Tada je nedolazak opravdao podatkom da nije dobio poziv na vrijeme, iako se za isto to vrijeme Tegeltija slikao na godišnjem odmoru, na plaži u Zanzibaru.

Kako komentirate činjenicu, da nitko od zastupnika nije dao podršku Izvještaju o radu VSTV-a BiH? I kako tumačite izjave Milana Tegeltije, da „nitko nije nad VSTV-om, te da sa demokratskom podjelom vlasti i nezavisnošću pravosudnog sistema za izvještaj VSTV-a ne traži se usvajanje ili podrška Parlamenta BiH“, obzirom da je Parlament BiH odraz narodne vlasti?

FERAGET: Gosp. Tegeltija bi morao da pravilno razumije suštinu ideje i koncepta podjele vlasti, koja, s jedne strane, podrazumijeva nezavisnost sudstva i tužilaštva, kao institucija, prema zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, ali i prema političarima, političkim partijama itd., kao i, s druge strane, nezavisnost sudija i tužilaca kao pojedinaca da slobodno donose odluke bez bilo kakvog ograničenja i intervencija i to na osnovu vlastite i poštene procjene činjenica, što moraju da obrazlože u svojim odlukama. Međutim, samo podjela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku uspostavlja i sistem međusobnog ograničavanja tih stubova vlasti na način da jedna drugu kontroliše u smislu pravilnog funkcionisanja. Na taj način bi trebalo razumjeti obavezu gosp. Milana Tegeltije da podnese izvještaj o radu VSTV-a Parlamentu BiH u kojem sjede predstavnici građana koji imaju pravo da iznesu svvoju ocjenu o radu pravosuđa, koje i treba da služi građanima. Dakle, pravosuđe ne može biti nezavisno od građana jer njima moraju služiti na najbolji mogući način.

DNEVNO.BA: Gosp. Feraget! Tegeltija je istakao da je „dokaz nezavisnosti pravosuđa u BiH i to što nitko od 39 prisutnih poslanika na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH nije dao podršku izvještaju o radu VSTV-a za 2017. i 2018. godinu“. Po Vašem mišljenju, da li ovo – prema tvrdnjama Milana Tegeltije – može biti dokaz nezavisnosti pravosuđa, i da li je po Vašem mišljenju VSTV BiH, pa i pravosuđe u cjelini nezavisno, kako tvrdi predsjednik VSTV-a BiH?

FERAGET:To samo može biti dokaz da gosp. Tegeltija defintivno ne razumije suštinu ideje i koncepta podjele vlasti.

DNEVNO.BA: Nakon oslobađajuće presude u predmetu „Dženan Memić“, postalo je evidentno i očigledno, da je izvršeno namjerno zataškavanje i prikrivanje dokaza u slučaju ubojstva Dženana Memića, sa ciljem neotkrivanja pravih ubojica Dženana Memića, pri čemu su u toj namjeri prikrivanja pravih ubojica Dženana Memića, optužene dvije osobe Ljubo i Bekrija Seferović, a koji sa kritičnim događajem nisu uopće povezane, što je presudom Kantonalnog suda u Sarajevu dva puta i utvrđeno. Na kome glavna odgovornost za ovakvo stanje leži, i zbog čega VSTV BiH nije od samoga početka preduzeo odgovarajuće korake i poteze s ciljem eliminiranja onih koji su, da tako kažem ukaljali ugled bh. pravosuđa?

FERAGET:Bojim se da ću odgovorom da je VSTV glavni krivac, političarima samo dati ideju da kroz donošenje odgovarajućeg zakona okončaju mandat postojećem VSTV-u i javnosti poruče da će izborom novog VSTV-a stvari biti popravljene. Međutim, stvar je mnogo ozbiljnija. Radi se o tužiocima koji svjesno i namjerno ovo rade očigledno po diktatu politike, jer kako drugačije objasniti da je cijeli sistem blokiran i ne istražuje ove slučajeve u kojim tužioci pokušavaju da lažnim istragama kradu vrijeme i pokušaju zataškati ubstva Dženana Memića i Davida Dragičevića. Ako znamo da su tužitelji dužni provesti istragu kada postoji osnov sumnje da je izvršeno krivično djelo onda je pitanje zbog čega još uvijek nisu pokrenute istrage protiv svih tužilaca koji zataškavaju ova ubistva. Jedini mogući odgovor je da bi takve istrage dovele do ogromnih potresa i promjena u našem pravosuđu i zbog toga se iste i blokiraju.

DNEVNO.BA:Visoki predstavnik OHR-a u BiH dr. Valentin Inzko gostovao je 27.02.2020.G., u emisiji „Jutro za sve“ na BHRT-u. Inzko se, gostujući u emisiji posebno osvrnuo na bh. pravosuđe, kazavši, da je odlazak stranih sudaca i tužitelja 2009. godine iz Suda i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine bila velika zabluda – „od tada je sve krenulo niz brdo“ – kazao je Inzko, implicirajući, da je njihov odlazak bio greška. „Pravosuđe Bosne i Hercegovine krenulo je niz brdo. Problem je Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine“ – zaključio je Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko. Gosp. Feraget, šta je rješenje, da pravosuđe Bosne i Hercegovine krene „uz brdo“, a ne „niz brdo“?

FERAGET: Sasvim jasno, da je jedino rješenje novi VSTV, novi Zakon o VSTV-u, izmjene Zakona o krivičnom postupku i rješavanje slučajeva Memić i Dragičević, poslije kojih ništa više neće biti isto.

DNEVNO.BA: Gosp. Feraget! Kako i na koji način otkloniti, taj „Veliki problem“ za bh. pravosuđe, a koji problem Visoki predstavnik Valentin Inzko označava i vidi, kao Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH, koje je na neki način kočničar reforme i promjena u pravosuđa?

FERAGET: Mislim da je kršenje zakona i proizvoljna primjena prava praksa koja sedesetljećima toleriše na ovim prostorima zbog nepostojanja nezavisnog i nepristrasnog pravosuđa. To naravno ima veze i sa ratnim dešavanjima i tranzicijom, ali odavno je bilo vrijeme da se ovo primijeni. VSTV jeste najveći problem ali još veći problem je „kultura kršenja zakona i proizvoljen primjene zakona“ pa ostajem kod prethodnog odgovora. Gospodin Saša Magazinović, zastupnik u Zastupničkom domu PS BiH, je prije neki dan u Parlamentu BiH prilikom rasprave o aktuelnom stanju u bh. pravosuđu ispravno zaključio da zemlje u tranziciji svoj put završavaju tako što se očiste od korumpiranih političara.

DNEVNO.BA: Imajući u vidu ovlasti koje su Visokom predstavniku date u članku V. Aneksa 10. Općega okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, prema kojem je Visoki predstavnik konačni autoritet u zemlji, sa ovlastima,koje mogu uključiti aktivnosti protiv osoba koje obnašaju javnu funkciju ili dužnosnika … za koje Visoki predstavnik utvrdi da krše zakonske obveze preuzete Mirovnim sporazumom ili odredbe koje se odnose na njegovu provedbu.

S obzirom na činjenicu, da je Visoki predstavnik OHR-a u BiH dr. Valentin Inzko gostovao je u emisiji „Jutro za sve“ na BHRT-u, u kojoj je govorio, da u PIC-u – Upravnom odboru vijeća za implementaciju mira u BiH, postoji sve veće raspoloženje za korištenje bonskih ovlasti, koje su – kako je izjavio – još uvijek aktivne. Smatrate li, da li došlo vrijeme, da Visoki predstavnik poduzme aktivnosti, bar u onome segmentu pravosuđa, protiv osoba koje obnašaju javnu pravosudnu funkciju u svrhu vraćanja povjerenja u pravosuđe, i protiv koga?

FERAGET:Mislim da je najbolje rješenje ono koje postignemo sami ali bojim se da je politika toliko duboko involvirana u samo pravosuđe da sami ne možemo izaći iz ove situacije.

DNEVNO.BA: „Crvena linija je pređena“ – reći će Visoki predstavnik Valentin Inzko govoreći o skupu u Istočnom Sarajevu koji je organizirao lider SNSD-a Milorad Dodik, naglasivši, da ovakvim skupovima ne smiju prisustvovati sudije. “To je bio politički skup, možda čak i stranački. To nije bio sastanak Vijeća ministara BiH. Zakon je prekršio predsjednik VSTV-a…“. Gosp. Feraget, ‘ko je sve prešao crvenu liniju u predmetima „Memić“ i „Dragičević“, i smatrate li, da su nadležne institucije i međunarodni faktori poputVisokog predstavnik ili Tužiteljstva BiH, trebali odavno reagirati?

FERAGET: Mislim da jesu trebali reagirati mnogo konkretnije jer slučajevi Memić i Dragičević se izdvajaju od drugih slučajeva nerasvijetljenih ubistava po tome što u ovim slučajevima postoje svi dokazi da se radi o svjesnim opstrukcijama tužilaca u Sarajevu i Banja Luci a ti dokazi protiv tužilaca nas onda vode direktno do počinitelja ovih ubistava. Ta adekvatna istraga je i blokirana zbog toga što bi posljedice takve istrage vodile da samih vrhova vlasti a vlast to nikako ne želi. Odgovornost za ovo je velikim dijelom i na međunarodnoj zajednici jer od domaćih političara, koji su odgovorni za stanje u pravosuđu, ne možemo očekivati da sami sebe optuže.

DNEVNO.BA: Nekoliko puta je Visoki predstavnik Valentin Inzko u Vijeću sigurnosti u UN-u, spomenuo u svome Izvještaju predmete „Memić“ i „Dragičević“, kazavši, da se „BiH također suočava sa dubokim razočarenjem javnosti kada je riječ o naizgled upitnoj sposobnost krivičnopravnog sistema da se pozabavi korupcijom i riješi problem organiziranog kriminala. Na primjer, u Banja Luci, već skoro dvije godine traju svakodnevni javni protesti, uključujući i demonstracije desetina hiljada građana u danima prije izbora, potaknutim onim što aktivisti opisuju kao vladino zataškavanje istine u slučaju sumnjive smrti Davida Dragičevića u martu. Slučaj ovog mladog studenta mora se pod hitno riješiti, i ja ću nastaviti izvještavati o ovom slučaju. Ovaj, kao i sličan slučaj u Sarajevu (predmet „Dženan Memić), izazvali su ogorčenje javnosti, a to, nažalost, nisu jedini takvi slučajevi. Oni su simptomatični za postojeće stanje vladavine prava, kao i za suštinsko razočarenje među građanima kada je u pitanju vladavina prava“ – naveo je Inzko.

Kako komentirate to, da je nakon ovakvog dramatičnog obraćanja Visokog predstavnika u Ujedinjenim nacijama, u potpunosti izostala reakcija VSTV-a BiH, UDT-a, Federalnog tužiteljstva F BiH i ostale profesionalne pravosudne zajednice? Zbog čega nakon ovakvog Izvještaja Visokog predstavnika nitko na odgovornost nije pozvao odgovorne za takvo stanje(Dalida Burzić i dr.)?

FERAGET: Ćutanje VSTV-a i nadležnih tužilštava već četiri godine vezano za slučaj Dženan Memić i dvije godine vezano za slučaj David Dragičević je najbolji odgovor na Vaše pitanje. Qui tacet consentire videtur (Tko šuti, čini se da pristaje).

DNEVNO.BA: Gosp. Feraget, hvala Vam na izdvojenom vremenu u drugom dijelu intervju za portal Dnevno!

FERAGET: Hvala Vama!

Autor: Josip Šimić-Đinđić / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});