fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

FERAGET: Zapisivao sam sve što je rekao Mišković, al’ apsolutno sve ijedan navod je lažan!

Autor: Josip Šimić / Dnevno.ba

SARAJEVO - Na današnji dan, 23. 04. 2019. godine, pred Vrhovnim sudom Federacije BiH održano je ročište, a po izjavljenoj žalbi Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo na prvostupanjsku oslobađajuću presudu Kantonalnog suda u Sarajevu u predmetu „Dženan Memić“, kojom presudom Kantonalnog suda u Sarajevu su Ljubo i Bekrija Seferović oslobođeni od optužbi za smrt Dženana Memića, koji je dana 08. 02. 2016. godine zadobio teške tjelesne povrede u Velikoj Aleji na Ilidži, a od kojih povreda je samo nekoliko dana kasnije preminuo na UKC Sarajevo.

Obitelj stradalog Dženana Memića i njihov odvjetnik Ifet Feraget od samoga početka tvrde, da „Dženan Memić nije stradao u prometnoj nesreći, već da je ubijen na jedan podmukao način, da je u predmetu „Dženan Memić“ od samoga početka izvršeno svjesno i namjerno zataškavanje i prikrivanje dokaza u slučaju ubojstva Dženana Memića sa ciljem neotkrivanja pravih ubojica Memić Dženana, pri čemu su u toj namjeri optužene dvije osobe Ljubo i Bekrija Seferović, a koje sa kritičnim događajem nisu uopće povezane, što je prvostupanjskom presudom Kantonalnog suda u Sarajevu, i utvrđeno, čime su se i automatski potvrdili navodi odvjetnika Ifeta Ferageta i Muriza Memića, da „Dženan Memić nije stradao na način opisan u optužnici Tužiteljstva KS“!

Sam Visoki predstavnik OHR-a u BiH Valentin Inzko ukazao je prošle godine u svome Izvještaju u Vijeću sigurnosti na ozbiljne propuste i korupciju pravosudno-policijskih djelatnika u predmetu „Dženan Memić“!

Nakon održanog ročišta pred Vrhovnim sudom F BiH, Muriz Memić dao je slijedeću izjavu za medije:

„Zasmetao mi je kreten Vlado Mišković (federalni tužitelj), koji se nalazi u mojoj krivičnoj prijavi (o.p. koju je Memić zajedno sa Feragetom prošle godine podnio Tužiteljstvu BiH), i njegovo obrazlaganje žalbe, da je „Dženan mladalački zanesen bio“ – to je izjava Ševala Kovačevića (o.p. podsjećamo, čijem nalazu vještaka Š. Kovačevića sud nije poklonio vjeru). Vidite sa kakvim ljudima imamo posla, o kakvoj se mafiji radi, i nakon svega dolijevati još ulje na vatru….meni je još samo ostalo, da vjerujem u rad Vrhovnog suda F BiH i da će donijeti pravu odluku. Evo čekam Državno tužilaštvo danas da otvore istragu protiv ovih kriminalaca Vlade Miškovića, Tihomira Jurke, Dalide Burzić, svih policajaca i komesara, a čekam Odluku i taj dan da najavim proteste. Moram čekati odluku, kakva god da bude, bit će protesti svakako, tada ću reći datum protesta….Tužitelj Vlado Mišković je lažov, koji je meni lagao, kada smo bili u Kantonalnom tužilaštvu, da je on 40 godina u pravosuđu. On 40 godina laže narod, kupuje stanove po Zagrebu“.

Memić Muriz je također u svojoj izjavi medijima, ustvrdio da „v. d. Glavni tužitelj F BiH Tihomir Jurko štiti kriminal u Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo, te je ustvrdio, da je Vlado Mišković, federalni tužitelj obrazlažući žalbu izmišljao neke stvari, koje Alisa Mutap nikada nije rekla“.

Podsjećanja radi, Kantonalni sud u Sarajevu o Alisi Mutap je rekao u presudi:

„Sud je stekao dojam, da Mutap Alisa ne iznosi cijelu istinu, da prikriva određene činjenice, da je nesigurna u ono što izjavljuje, ona zna što se dogodilo, ali to svjesno prikriva i ne želi da kaže, ona nema amneziju, a samo njezino držanje pred Sudom je bilo popraćeno nesigurnošću, nervozom…Sud na osnovu svega navedenog nije mogao prihvatiti iskaz svjedoka Mutap Alise“ – zaključuje sudsko vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu!

Sve ovo Memić i odvjetnik Feraget su od samoga početka tvrdili, da Mutapova svjesno i namjerno manipulira i laže!

Javnosti se obratio i odvjetnik Ifet Feraget ističući, da:

„Sva bijeda profesije, koja se zove pravosuđe se mogla vidjeti kroz izlaganje, ne mogu ga nazvati kolegom, dakle Miškovića, protiv koga sam podnio Krivičnu prijavu iz razloga što sam potpuno siguran, da je on od početka uključen u cijelu ovu priču – montiranja optužnice, na kraju krajeva on je bio jedan od tužitelja, koji je vršio kontrolu zakonitosti rada kantonalnih tužitelja (o.p. u predmetu Memić). Nije trebao on danas iznositi žalbu, ako ne, iz moralnih razloga…Zapisivao sam sve što je rekao Mišković, al’ apsolutno sve ijedan navod je lažan. Jedina točna stvar koju je rekao jest, da je on 40 godina tužitelj, i to je žalosno!… Sud je jasno na preko 200 stranica obrazložio, zašto ne poklanja vjeru iskazu Ljube Seferovića zbog toga što se njegov iskaz ne poklapa sa ostalim provedenim materijalnim dokazima…zelena boja koju spominje Mišković je nestala u FUP-u, nje nema. Nema je zato što bi potvrdili novim vještačenjem, da ta boja ne potiče ni od bordo kombija, koji je zelene boje, niti od vozila clio, koji je isto zelene boje – dokaz je uništen! Snimak sa Kuvajtske rezidencije pokazuje tačno vrijeme. Snimak sa džamije pokazuje, kada su Dženan i Alisa došli u Veliku Aleju – taj snimak je Tužilaštvo KS sakrilo“ – tvrdi odvjetnik Feraget!

Feraget je dalje za medije izjavio, da se „Mišković pozivao na nalaz vještaka Kovačević Ševala, koji nije sačinio nalaz na temelju dokaza, nego izmišljenih činjenica, a to je krivično djelo! Feraget je ustvrdio, da je sve iscenirano i podmetnuto, kako bi asociralo na prometnu nesreću…, kao i to, da su vještaci (a kojim nalazima je sud vjeru poklonio) ustvrdili, da Alisa Mutap nema amneziju, niti da u spisu postoji dokaz, da je Mutapova imala ikada potres mozga… Feraget je spomenuo i nalaz prof. dr. Mirsada Kulovića, koji je u svome nalazu ustvrdio, da ne postoji ni teoretska mogućnost, da je Dženan Memić stradao u prometnoj nesreći“, a upravo je nalazu vještaka dr. Mirsada Kulovića sud poklonio vjeru!

Odvjetnik Ifet Feraget izrazio je nadu, da će „biti odbijena žalba Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo…., te da je konačan cilj žalbe krađa vremena. Feraget je ustvrdio, da u BiH ne postoji vladavina prava, te da odgovornost nositelja pravosudnih funkcija ne postoji i da nemamo nezavisno pravosuđe… Mi znamo, ‘ko je ubio Dženana, al’ to morano dokazati pred sudom“ – zaključio je Feraget.

Autor: Josip Šimić / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});