fbpx

Festival prijateljstva otkazan zbog pandemije: Goraždani ipak uživali u utješnom vatrometu

Autor: dnevno.ba

Iako je odlukom Gradskog štaba civilne zaštite Goražde zbog pogoršane epidemiološke situacije zvanično otkazan 23. Internacionalni "Festival prijateljstva“, koji je trebao biti održan od 1. do 7. augusta u Goraždu, kako bi sačuvali tradiciju jednog od najvećih kulturnih događaja u ovom gradu, večeras je priređen veliki vatromet.

Pred gradskom dvoranom u Goraždu uz vatromet i zvuke festivalske himne svečano je podignuta festivalska zastava, a sam čin dizanja zastave od osnivanja festivala uvijek je značio početak festivalskih sadržaja u kojima su iz godine u godinu učestvovali umjetnici iz brojnih svjetskih zemalja.

Također u Gradskoj Art galeriji, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, otvorena je izložba djela nastalih na Internacionalnoj likovnoj koloniji ”Boje prijateljstva” Goražde 2019. što je jedan od najvrijednijih segmenata ove internacionalne manifestacije.

“Festival je otkazan u najboljoj namjeri da zaštitimo zdravlje građana. Neizmjerno nam je žao zbog toga, ali u ovom trenutku prvenstveno moramo misliti na naše građane”, poručio je Muhamed Ramoivć, gradonačelnik Goražda.

Festival u Goraždu od svog osnivanja do danas značio je susret umjetnika koji promovišu kulturna bogatstva i različitosti koje spajaju ljude, što je i njegova osnovna misija.

Jedinstven u svijetu festival prijateljstva osnovali su članovi kolektiva Goražde-Bretanja iz francuskog grada San Briea, a vremenom su im se pridružili i umjetnici iz Baskije , odnosno San Sebastiana u Španiji. To je otvorilo vrata umjetnicima koji su u grad na Drini dolazili iz više od 20 zemalja svijeta.

“Tako je počela priča o prijateljstvu koje pomjera i briše granice, eliminiše predrasude i gradi sjajne veze među ljudima, umjetnicima i njihovim domaćinima u gradu na Drini, odnose koji, i kada se festival zvanično završi traju kao neizmjerno važna vrijednost u njihovim životima”, ističe Ramović.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI