fbpx
Foto: Fena

Financijski i ekonomski oporavak BiH: Banke u devet mjeseci ostvarile ukupnu dobit veću nego u cijeloj 2021.

Autor: Hina

Komercijalne banke u Bosni i Hercegovini uspjele su u prvih devet ovogodišnjih mjeseci premašiti ukupnu dobit koju su bile ostvarile tijekom cijele protekle godine, objavio je je u ponedjeljak portal Indikator, koji se bavi gospodarskim temama, pozivajući se na entitetske agencije za bankarstvo.

Na kraju rujna neto dobit banaka iznosila je 410 milijuna maraka (oko 210 milijuna eura), što je za pola milijuna eura više nego tijekom cijele prošle godine.

Pritom su banke u Federaciji BiH ostvarile dobit od 151 milijuna eura, što predstavlja porast od 11 posto u odnosu na cijelu 2021. godinu. U Republici Srpskoj je, pak, ukupna dobit banaka porasla za 20 posto, na 58 milijuna eura.

Prema istome izvoru, ukupan prihod banaka u devet mjeseci premašio je 670 milijuna eura, što predstavlja porast od 8,5 posto.

Porast prihoda i dobiti banaka veže se uz financijski i ekonomski oporavak BiH, budući da su u prvom polugodištu 2021. godine banke bile još uvijek pod utjecajem covid krize i s time povezanim ograničenjima.

 

Autor: Hina

ZADNJE VIJESTI