fbpx

FORTO IZJAVIO DA JE SARAJEVO “SREDIŠTE NIČEGA” Iz SDA traže izvinjenje i hitnu ostavku

Autor: Fena

U intervjuu za ugledni britanski list “The Guardian”, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je kako su “rat dobili seljaci” i da je Sarajevo “središte ničega”.

Fortin podrugljiv i kolonizatorski stav o gradu-heroju dolazi u trenucima kad se ponovo prijeti vrijednostima i principima koji Sarajevo čine europskim Jerusalemom, priopćila je Stranka demokratske akcije (SDA).

– Do temelja porušeno Sarajevo, kojim danas vlada dezerter Forto, obranili su i obnovili Sarajlije. Nije Sarajevo “centar ničega”, nego je regionalni i europski centar filma, glazbe i drugih kulturnih djelatnosti. Tome svjedoče festivali poput SFF-a, MESS-a i drugih. Za razliku od Edina Forte, koji je kao vojni obveznik pobjegao iz svog grada, Sarajevo su branili i obranili Mustafa Hajrulahović Talijan, Safet Zajko, Safet Hadžić, Vinko Šamarlić, Enver Šehović i mnogi drugi časni branitelji. Također, svojim “oružjem” Sarajevo su branili i obranili Abdulah Sidran, Dino Merlin, Indexi, Mladen Vojičić Tifa, Nazif Gljiva i mnogi drugi kulturni radnici – citat je iz priopćenja.

Sarajevo su branili i obranili svi njegovi građani koji su, iako izloženi najužasnijim patnjama, pokazali najviši stupanj svoje moralne i civilizacijske premoći te pri tome vlastitim životima trajno zaštitili multietničke simbole napadnutog grada. Svijet je toj borbi odavno odao priznanje.

– Stoga zahtijevamo izvinjenje premijera Forte, ali i njegovu hitnu ostavku jer je nedopustivo da na čelu Kantona Sarajevo bude čovjek koji je napustio grad dok je bio teroriziran i pod okupacijom, a koji ga danas iz svog neznanja ili iz loše namjere vrijeđa na najružniji način – navodi SDA.

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI