FOTO: Branitelji iz Hercegbosanske županije posjetili Grad heroj Vukovar

Autor: Dnevno.ba

VUKOVAR - Udruga branitelja Domovinskog rata HVO organizirala je 05. i 06.10.2019. dvodnevni odlazak u Vukovar, u znak suosjećanja s jednom od najvećih tragedija, odnosno s jednim od najvećih zločina počinjenih na ovom prostoru, uz poruku, da se stradanja i patnje njegovih građana, a posebno djece nikada ne zaborave. Posjeta je bila mirna, tiha i dostojanstvena. Tijekom posjete,od naših domaćina upoznati smo o tragediji Vukovara i njegovih građana.

Uz dosta emocija, posjetili smoMuzej „Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica“jednom od simbola stradanja Vukovara za vrijeme velikosrpske agresije početkom 1991. Svatko od nas je emotivno doživio patnje kroz koje su prošli ranjenici, civili i medicinsko osoblje.

O uvjetima rada medicinskog osoblja i stradanju ranjenika i civilau vukovarskoj bolnici upoznala nas je Zdenka Štimac, voditeljica Muzeja.

Potom smo posjetili Memorijalni centar Domovinskog rata u Vukovaru,u bivšoj vojarni 204. vukovarske brigade, gdjenas je brigadir Petar Ćavarupoznao o stradanju Vukovaraca za vrijeme tromjesečne obrane i pada Vukovara.

Nakon toga,razgledali smo izložbu Sjećanje na Domovinski rat – Bitka za Vukovar, izložbu pješačkog naoružanja vukovarskih branitelja ivojnika jugoslavenske vojske, uz prikaz replike zloglasnih koncentracijskih logora „Stajićevo“ i „ Begejci“, kao i simulaciju bojnog polja „Ojačana brigada u obrani“.

Na Ovčari i na Groblju hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata odali smo počast svim žrtvama velikosrpske agresije na Vukovar. Na Ovčari, na mjestu gdje su ekshumirani posmrtni ostaci dvjesto ranjenika, civila, branitelja i medicinskog osoblja iz vukovarske bolnice, koje su u noći s 20. na 21. studenoga 1991. pogubili pripadnici jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih snaga, položili smo vijenac i zapalili svijeću, kao i na groblju Hrvatskih branitelja.

Prvi dan posjeta Gradu herojuzavršili smo obilaskom memorijalnog groblja svih žrtava iz Domovinskog rata na kojemusmopoložili vijenac i zapalili svijeće zažrtve iz Domovinskog rata, nakon čega smo održali sastanak s vodstvom koordinacije udruga Grada Vukovara.

Nakon obilaska vukovarske ratne bolnice, Ovčare i groblja hrvatskih branitelja osjećamo potrebu za ponovnim dolaskom u Grad heroj, jer je sjećanje na nevine žrtve, divljenje za njihovu hrabrost, put istine i ponosa vrlo dojmljiv i bolno potresan, a to se ne zaboravlja!

 

Drugog dana posjeta Vukovaru,otišlismo u crkvu Svetog Filipa i Jakovana molitvu za stradale u Domovinskom ratu, gdje smo župniku dali donaciju, a potomuručili darove Stipi Šeremetu, predsjedniku županijske HVIDRA-e i Krunoslavu Šeremetu, ravnatelju Memorijalnog centra Domovinskog rata.

Udruga posebnu zahvalnost upućuje Ministarstvu hrvatskih branitelja, gradonačelniku Grada heroja, gosp. Ivanu Penava i Savjetu za branitelje Grada Vukovara.

Na povratku iz Vukovaraposjetilismo spomen obilježje u Bogdanovcima, gdje je 1991. ubijeno 59. hrvatskih branitelja i civila, te pogledali skulpturu radova Ivana Matkovića Laste, rođenog Livnjaka, jednog od vodećih ljudi u obrani Bogdanovaca, navodi se u priopćenju Udruge branitelja Domovinskog rata HVO-a.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI