fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

FOTO: Čovićeva vizija europske Bosne i Hercegovine i Dnevnik susreta s vjerskim velikodostojnicima

Autor: Dnevno.ba

ODŽAK - U Pastoralnim centru župe Glavosjeka sv. Ivana Krstetelja u Odžaku večaras je održano predstavljanje dvoknjižja dr. Dragana Čovića, “Iznad crte - Moja vizija europske Bosne i Hercegovine“ i “Iznad crte 2 - Dnevnik susreta s vjerskim velikodostojnicima“.

Osim autora, dr. Dragana Čovića, sinoć su u Odžaku o dvoknjižju govorili prof. dr. fra Iko Skoko, akademik Mladen Bevanda i prof. dr. Ugo Vlaisavljević.

U Pastoralnim centru na predstavljanje dvoknjižja odazvao se veliki broj dužnosnika, nositelja izvršne i zakonodavne vlasti, crkvenih velikodostojnika, predstavnika braniteljskih udruga, gospodarstvenika te predstavnika kulturnih institucija.

Sve nazočne u Pastoralnim centru župe Glavosjeka sv. Ivana Krstetelja u Odžaku najprije je pozdravio vel. Jakov Filipović, župnik.

Na početku svoga obraćanja govoreći o izdanom dvoknjižju dr. Čović se zahvalio na na ambijentu Odžaku.

“Nakon Mostara, Blidinja, Viteza, Zagreba, evo u našoj smo Posavini. S druge strane jedno veliko hvala svima koji ste došli večeras ovdje da podjelite jednu ovakvu radost i možda da čujete nešto što do sada niste znali u potpunosti u onom dijelu što sam radio proteklih 20-tak godina. Na poseban način hvala dr. fra Iki Skoko, akademiku Bevanda i prof. dr. Vlaisavljević i onima koji su predstavljali knjige na drugim mjestima koja sam naznačio, jer njih zanijekati, onda ova knjiga, ove knjige, i sve druge knjige napisane, neće imati onu svoju pravu vrijednost”, istaknuo je dr. Čović.

Predsjednik Čović se zahvalio i onima koji su ga ohrabrili da se iz mnoštva tekstova, zapisa, arhiva, izvuče nešto ovakvo i uobliči u jedno dvoknjižje, za sada.

“Knjiga “Iznad crte – Moja vizija europske Bosne i Hercegovine“ posvećena je govorima koje sam ja imao s ovakvih govornica u tih 20-tak godina. Izvukli smo nekih stotinjak govora. Od njih stotinjak samo su tri-četiri bila napisana, svi drugi su u ovakvoj formi bili izneseni u određenim prigodama i onda je trebao ogroman trud da bi to tehnički imalo smisla”.

“Iznad crte 2 govori o susretu s vjerskim velikodostojnicima. Prva knjiga se posvetila tom političkom angažiranju i u različitim prigodama mnogi od vas će se naći u njoj, bar neki od vas koje vidim ovdje. Siguran sam da će te imati bar jednu stranicu posvećenu, ili bar jednu sliku u ove dvije knjige. Mi ćemo privesti kraju još dvije knjige, pa će ta naša priča Iznad crte, čiji idejni začetnik, kada govorimo o ovoj formi, je profesor Ivo Čolak, pa evo i njemu jedna zahvala uz sve druge koji su pomagali. Imat ćemo i Iznad crte 3 i Iznad crte 4. Ova treća će govoriti o onoj mojoj komunikaciji koji sam imao, ili koju smo imali s vama, u proteklih 20-tak godina kroz različite medijske nastupe, a četvrta će biti slična susretima kao s vjerskim velikodostojnicima, samo će prikazati političare iz svijeta. Obišli smo nekih 60-ak zemalja u pa ćemo i to na jedan primjeren način zabilježiti”, istaknuo je predsjendik Čović.

“Ako budemo čitali što o nama pišu neki drugi, koji imaju malo drugačije ambicije u ovakvoj Bosni i Hercegovini, onda, crno nam se piše. Trudio sam se zajedno s vama kroz ovaj posao davati jednu pozitivnu dimenziju, jednu afirmitivnu dimenziju životu i uopće ljudima i ljudskoj dobroti. Tako, da s te strane, optimizam nije slučajnost, optimizam nije samo nešto što vi pokušavate umjetno napraviti, nego je to način života, to je tako. Zbog toga i vama, oci svećenici koji ste nazočni ovdje, predvođeni našim domaćinom, našim župnikom, don Jakovom, od srca hvala. Svi susreti koji smo na poseban način prepoznali u knjizi Iznad crte 2, o tome čuli različita promišljanja našeg života, djelovanja, razumijevanja ovog što radimo, ali smo to krajnje vjerodostojno kazali, autentično kazali. S te strane još jednom, veliko hvala i kroz ovih 20-tak godina vama, s kojima sam svih ovih godina redovito kad dođem u Posavinu”, naglasio je dr. Čović.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});