fbpx
Foto: Karlo Lovrić

FOTO: Dani antifašizma/karnevala u Mostaru

Autor: Karlo Lovrić / Dnevno.ba

MOSTAR - I dok Čapljinci muku muče sa Željkom Komšićem, a Ljubušaci s Ivom Josipovićem i Vesnom Pusić Mostarci ovih dana mogu uživati u izložbi "Nepokoreni Mostar u borbi za slobodu" koja je otvorena u sklopu manifestacije "Dani antifašizma u Mostaru".

Izložba je postavljena u foajeu Narodnog pozorišta u Mostaru i može se pogledati narednih pet dana.

Amer Zagorčić kaže da SABNOR nema motiv za ovu izložbu u gajenju nostalgije, već prije svega u sjećanju na ljude koji su ugradili živote u slobodu Mostara.

“Sigurno je da danas u Mostaru postoji potreba za novim 14. februarom. Ne treba se praviti slijep, niti zatvarati oči jer Mostar danas ima ulicu Mile Budaka, Vokića i Lorkovića, drugih fašističkih zločinaca. Fašizam u Mostaru danas živi i potrebno ga je ponovo pobijediti. Veći motiv za stvaranje ove izložbe nije mogao biti od onoga da pokažemo da možemo i hoćemo se obračunati sa silama mraka”, kazao je Zagročić.

Građa za izložbu prikupljana je većinom iz privatnih kolekcija, a jednim dijelom i iz arhiva. Podijeljena je u više tematskih cjelina, tu je spisak palih boraca Mostara, drugi dio obrađuje okupaciju, treći Mostarsku operaciju, četvrti put mostarskih partizana, peti dio prikazuje Partizansko groblje.

Dani su karnevala u Hercegovini, pa eto i Mostarci guštaju na svoj način, jer kako će inače drugačije dobar dio Hercegovaca protumačiti sljedeću Zagorčićevu izjavu:

“Dio izložbe prikazuje i hronologiju Mostarske operacije, koja je imala širi cilj od samog oslobađanja Mostara. Najveću težinu u tim bitkama iznijele su jedinice 8. dalmatinskog korpusa i 29. hercegovačke udarne divizije, koje su sa različitih strana nadirale u Mostar, da bi ga 14. februara i oslobodile”.

Autor: Karlo Lovrić / Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI