fbpx
Karlo Lovrić

FOTO: Dragan Čović – Da nije bilo Herceg Bosne ni BiH ne bi preživjela!

Autor: Karlo Lovrić

MOSTAR - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te svečanom akademijom u ponedjeljak je u Mostaru obilježena 24. obljetnica osnutka Hrvatske republike Herceg Bosne.

Vijence je pred spomenikom palim hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače položilo izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora te izaslanstvo Republike Hrvatske.

hzhb6-29082017

“Došlo je konačno krajnje vrijeme da BiH uredimo po mjeri svih naroda. To je jedan zadatak koji je pred nama. Herceg Bosna je bila jedan veliki projekt da bi BiH uopće preživjela” – kazao je ovom prilikom predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a, dr. Dragan Čović.

Osvrnuo se Čović i na očekivanja glede pravomoćne presude Haškog suda negdašnjim političkim i vojnim dužnosnicima Herceg Bosne.

“Duboko sam uvjeren kako pet ljudi, koji se nalaze u Haagu, i jedan u Zagrebu, ničim nisu zaslužili da se danas ima takav odnos prema njima” – kazao je on.

O knjizi dr. Jadranka Prlića rekao je kako ona “govori i dokumentira značaj projekta Herceg Bosne u okviru BiH”.

“Onima koji su bili protiv Hrvatske republike Herceg Bosne bilo je u interesu da se Hrvati ne obrane. Oni su bili i ostali protiv ravnopravnosti Hrvata u BiH”.

U okviru svečane akademije, kojoj su nazočili brojni hrvatski dužnosnici u tijelima vlasti od državne, preko federalne do županijskih i općinskih razina, te osobe iz javnog života predstavljena je knjiga “Prilozi za povijest Hrvatske republike Herceg Bosne”, autora dr. Jadranaka Prlića, predsjednika Vlade HR HB.

Predstavljači su knjigu ocjenili ”izuzetno vrijednom i važnom znanstvenom studijom”, te “kapitalnim, grandioznim djelom hrvatske historiografije”.

Govoreći o uspostavi Hrvatske republike Herceg Bosne, o čemu u knjizi piše dr. Prlić, predsjednik Glavnog vijeća HZ HB mr. Vladimir Šoljić kazao je kako je to jedan od najvažnijih događaja u povijesti hrvatskog naroda.

“Herceg Bosna nije uspostavljena da bi se rušila BiH, već da bi se Hrvati obranili i obranila BiH. Bez HR HB i HVO-a bio bi ostvaren velikosrpski plan osvajanja BiH. HR HB i RH pomogli su i u naoružavanju muslimanske vojske Armije R BiH i zbrinjavanju tisuća bošnjačkih izbjeglica. Zbog čega se onda Herceg Bosna danas sotonizira i tko to čini retorički se upitao Šoljić i ponudio odgovor: Zato jer nekima nije bilo u interesu da se Hrvati obrane. Oni koji su bili protiv HR HB bili su i ostali protivnici ravnopravnosti Hrvata, kazao je, te dodao:. -Oni koji su osporavali HR HB, danas osporavaju Hrvatima pravo da sami biraju svoje političke predstavnike, kao da su Hrvati idioti pa trebaju tutore, osporavaju im da imaju svoj rtv servis, što u Europi imaji i nacionalne manjine, a u posljednje vrijeme osporavaju i pravo Republici Hrvatskoj da poveže svoj teritorij pelješkim mostom” – kazao je Šoljić.

On je ocjenio besmislenim teze o tome kako su Hrvati sami dobrovoljno napustili svoja prijeratna staništa, te kako je HR HB- udruženi zločinački podhvat. Kazao je kako je HR HB imala uređenu vlast koja je osiguravala i funkcioniranje gospodarstva, zdravstva i školstva, primila tisuće izbjeglica, te pomagala i naoružavanje Armije R BiH, a pokazatelj njene uspiješnosti je i to što je u vrijeme postojanja prikupila više poreza nego Federacija BiH (bošnjački dio) i Republika Srpska.

Autor: Karlo Lovrić

ZADNJE VIJESTI