fbpx

FOTO: Dragan Čović zadrijemao na predstavljanju knjige Bože Vukušića!

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Na predstavljanju knjige "Čuvari bleiburške uspomene - Počasni bleiburški vod 1952.-2017.", koja je u petak večer predstavljena u Mostaru pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH, uz ostale, nazočili su predsjednik HNS-a i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović te premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg.

Član Predsjedništva nam je, kako se čini, došao malo umoran, pa je zadrijemao i jedan dio predstavljanje knjige propustio.

No, zato do spavanja nije bilo Vici Vukojeviću. Predsjednik Počasnog bleiburškog voda, koji je i prvi predsjednik Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava, podsjetio je kako se svaki treći muškarac reproduktivno sposoban s područja Širokoga Brijega, Ljubuškoga i južne Hercegovine nije vratio iz rata (1945.) te da je riječ od oko 14.000 muškaraca.

“O tome se stalno šutilo sve do nove hrvatske demokracije kada sam progovorio na prvom Saboru HDZ-a 25. veljače 1990. o Bleiburgu i žrtvama rata, križnom putovima i ubijenim hrvatskim političkim emigrantima u svijetu. Tada je Sabor donio zaključak da se svi ubijeni Hrvati u inozemstvu prenesu u Hrvatsku i pokopaju na zagrebačkom groblju Mirogoj, a isto tako da se obilježe sve jame i stratišta” – podsjetio je Vukojević.

“Bleiburška tragedija jedna je od najvećih u cjelokupnoj povijesti hrvatskog naroda i zbog toga je obilježavanje te tragedije u dijelu nacionalne aktivnosti jedan od prioriteta” – istaknuo je pak Bože Vukušić, glavni tajnik Počasnog bleiburškog voda (PBV) i autor knjige “Čuvari bleiburške uspomene – Počasni bleiburški vod 1952.-2017.”.

Vukušić, koji je također i autor knjige “Tajni rat Udbe protiv hrvatskog iseljeništva”, podsjetio je kako se bleiburška tragedija počela obilježavati na Beliburškom polju 1952. i iste godine osnovan je i Počasni Bleiburški vod koji je prošle godine obilježavao 65 godišnjicu svoga djelovanja.

PBV su, dodao je, osnovali preživjeli sudionici bleiburške tragedije 1945. s ciljem da odaju dostojnu počast svim nedužnim žrtvama komunističkog pokolja.

“Knjiga Čuvari bleiburške uspomene – Počasni bleiburški vod 1952.-2017. je praktički kronološki prikaz obilježavanja bleiburške tragedije na Bleiburškom polju u Austriji” – zaključio je Vukušić.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI