fbpx

FOTO: Kako je to ovog ljeta bilo na Seminaru folklora Hrvata u BiH?

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Seminar folklora Hrvata u BiH održao se od 25. do 28. srpnja u Emaus centru u Potocima kod Mostara i okupio je preko 60 polaznika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Njemačke i Austrije.

Seminar je tijekom ova 4 dana trajanja obrađivao pjesme, plesove, nošnje i običaje Hrvata Sjeverne Hercegovine, Završja i Kupresa, kao i tradicijska glazbala Hrvata.

U plesnom dijelu seminara prikazani su plesovi s područja Klisa (Konjica), Gornje i Donje Rame, Kupreške visoravni, Duvanjske krajine i Livanjskoga polja. Predavači su bili osobe s terena koje se dugi niz godina bave istraživanje.

Pored voditelja seminara, prof. Miroslava Šilića, predavači su bili i Pero Vila iz Kupresa i Biljana Glibo iz Rame. Za vrijeme predavanja polaznici su imali priliku vidjeti i orginalne dijelove narodnih nošnji i način njihovog odijevanja.

Pored plesnog dijela, seminar se sastojao i od smjera tradicijskih glazbala i tamburica, a predavači su bili Jure Miloš i Vjekoslav Martinić.

Smjer ganga okupio je desetak polaznika, a predavačica je bila Vinka Zlomislić.
Polaznici su također bili upoznati sa samim pojmom etnomuzikologije kroz predavanje “Uvod u etnomuzikologiju” koje je održala pročelnica studija glazbene umjetnosti Sveučilišta u Mostaru prof. Lidija Vladić – Mandarić.

U ove se godine nastavila suradnja s profesoricom sarajevske Muzičke akademije Jasminom Talam koja je sve polaznike uvela u glazbenu tradiciju zone koja se obrađivala. Dugogodišnja djelatnica Zemaljskog muzeja BiH Svjetlana Bajić približila je načine odjevanja i izgled nošnje Hrvata sjeverne Hercegovine, Završja i Kupresa.

Posebnost ovog seminara bio je i seminar za zborovođe koji se ove godine održavao po prvu put. Održavao se tijekom samog seminara folklora, a predavač je bio istaknuti maestro Bojan Pogrmilović, glazbeni voditelj ansambla Lado.

Seminar je završio priredbom u dvorani Emaus centra na kojoj su polaznici seminar pokazali usvojeno znanje na ovogodišnjem seminaru.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI