fbpx
FOTO: Said Šteta

FOTO KRITIKA: Pogledaj džemat svoj muftija

Autor: Said Šteta

ZENICA - Samo tristo koraka od zgrade, sada već zvučno, grada Zenica, a dva puta toliko od Hadži-Mazića kuće, gdje stoluje zenički muftija, u naselju Brist je započeta gradnja nove džamije.

Ničeg tu ne bi bilo čudno i ostaje zahvala vrijednim vakifima, nesebičnim donatorima ovog projekta, da gradnja iste nije započela na veoma čudan, očima gledano, krajnje ružan način.

FOTO: Said Šteta
FOTO: Said Šteta

Naime, osim limene ograde koja tek zaustavlja poglede s puta, nema niti znaka tko je izvođač započetih radova, s potrebnim informacijama. Usred iskopa, gdje bi po količini iskopane zemlje trebali stati temelji nove džamije, kao pusto ostrvo stoji kamen temeljac. A na kamenu pored vakifa upisan i muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović.

džemat svoj muftija 220720152

Kamen je postavljen u svibnju ove godine i nakon gašenja kamera i foto-aparata, ugasio se i muftijin pogled i potreba da obiđe ovaj džemat.

džemat svoj muftija 220720153

Jer da je drugačije, uočio bi da radnici koji izvode radove, a po svoj prilici su vanzemaljci, jer nisu identificirani, ponašaju se kao u polju Alajbegove slame. Da je drugačije, ne bi premještali nišane i građevinskom mašinom hodili po mezarju kao da ispod ne leže kosti najmilijih, mnogih građana Zenice.

džemat svoj muftija 220720154

Kako se tek kosti prenose, može se samo nagađati. Slike koje sam zabilježio govore i previše.

džemat svoj muftija 220720155

Moj prijatelj, koji mi i reče za ovaj problem, svakodnevno dolazi na ovo mjesto, strahujući da će mu isti porušiti nišane na grobu njegova oca, jer su mnogi nišani porušeni. Sudeći po nemaru i nadasve nestručnosti u radu, nije isključeno da neće. Iako imam saznanja i tko je „izvođač“ pomenutih radova o tome ćemo drugom prilikom jer isto ne može stati u jednu priču.

džemat svoj muftija 220720156

Ovim bi se trebale pozabaviti i nadležne gradske službe za prostorno uređenje, no kako su ove vrućine, bojim se da neće izaći na teren dok ne prihladni, tamo do jeseni. A onda mogu zapjevati onu Halidovu „U meni jesen je“.

džemat svoj muftija 220720157

Muftija, kojeg ne pamtim kad sam vidio u hodajućem stavu izuzev u svojoj vozilici, također neće izaći a nema ni kamere da ga onako nasmijana zabilježi.

džemat svoj muftija 220720158

Ostaju samo slike da opominju! Sramotno!

džemat svoj muftija 220720159
džemat svoj muftija 2207201510
džemat svoj muftija 2207201511

Autor: Said Šteta

ZADNJE VIJESTI