fbpx

FOTO: Otvoren Prvi salon akademske knjige

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović otvorila je u utorak ispred bivše Univerzitetske biblioteke u Mostaru prvo izdanje Salona akademske knjige.

Salon se održava pet dana i trajat će do 22. rujna na prostoru sportskog igrališta Gimnazije Mostar. Manifestacija okuplja brojne naučnike, naučne izdavače, predstavnike visokoškolskih institucija, biblioteka, muzeja, instituta, studente i širu javnost. Prvi Salon akademske knjige održava se uz 35 pratećih sadržaja na pet različitih lokacija u Mostaru, prenosi Starmo.ba.

Ministrica Dilberović naglasila je kako je salon prvi ovakve vrste u BiH, te je izrazila nadu da će ova manifestacija postati tradicionalna. Istakla je da je osnovni cilj animirati građane, studente, akademske radnike i bibliotekare kako bi se popularizirala nauka i naučno štivo, kao i kultura čitanja uopće.

“Drugi cilj je, svakako, da na neki način intenziviramo senzibilitet prema naučnom izdavaštvu i izdavaštvu uopće”, istakla je Dilberović.

Direktor izdavačke kuće “University Press” Dragan Marković istakao je kako je salon specijalizirani projekt koji ima ambiciju da s jedne strane stavi profesionalne izdavače, naučne, akademske i stručne knjige, a s druge strane izdavače koji se bave nekim drugim poslovima, a obavljaju isto izdavačku djelatnost.

Inače, na Salonu sudjeluje 11 profesionalnih i 14 institucionalnih izdavačkih kuća iz BiH.

U okviru Salona, uvod u sva događanja bila je retrospektivna izložba nagrađenih likovnih radova studenata završnih godina i apsolvenata studija likovnih umjetnosti na visokoškolskim ustanovama u Federaciji BiH, koja je otvorena sinoć u Centru za kulturu Mostar.

U okviru bogatog i zanimljivog programa, bit će upriličen i “Akademski vlak” koji će krenuti iz Zenice, proći preko Sarajeva i Konjica, te prevesti u Mostar studente, akademske radnike, naučnike i sve one koji su zainteresirani za ovaj događaj. Također, bit će predstavljeni i nagrađeni naj-čitaoci i naj-korisnici šest javnih univerzitetskih biblioteka u Federaciji BiH.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI