fbpx

FOTO: Podjela paketa školskih lektira u 22 škole

Autor: S. Horić

SARAJEVO – H. Stepic CEE fondacija, čiji rad podržava Raiffeisen Bank International, donirala je sredstva za školske lektire i školski pribor školama u Bosni i Hercegovini u ukupnom iznosu od 30.000 EUR. Projekat je realiziran u suradnji s Austrijsko-bosanskim kulturnim udruženjem Medo.

„Ponosni smo što je H. Stepic CEE fondacija, prepoznavši značaj ovakvih aktivnosti u Bosni i Hercegovini, nastavila podržavati projekte koji najmlađim članovima našeg društva omogućavaju lakše i bezbrižnije obrazovanje. Brojne škole suočavaju se sa poteškoćama u radu te pozdravljamo sve aktivnosti kojima se na neki način može doprinijeti kvalitetnijem obrazovanju. Također, posebno nam je zadovoljstvo što ovaj projekat obuhvaća djecu, koja su, kao najosjetljivija kategorija stanovništva, u fokusu društveno odgovornog poslovanja Raiffeisen banke“ – izjavio je Karlheinz Dobnigg, direktor Raiffeisen banke.

lektire slika 1

Ovim projektom ukupno je obuhvaćeno 27 škola od čega je 3300 knjiga podijeljeno u 22 škole, dok se početkom sljedeće školske godine planira podjela 650 paketa školskog pribora u još pet škola. Završna svečanost završetka prvog dijela projekta podjele lektira je održana u O.Š. „Solina“.

lektire slika 2

Mara Ostojić, direktorica škole „Solina“ iskazala je neizmjernu zahvalnost  H. Stepic CEE fondaciji i Austrijsko-bosanskom udruženju Medo, u ime učenika. Istakla je problem nemogućnosti nabavke knjiga u školskim bibliotekama, kako u ovoj tako i u ostalim školama, uslijed teške ekonomske i društvene situacije, kao i poteškoća nakon elementarnih nepogoda koje su nas zadesile.

“Našoj biblioteci je uručeno 150 knjiga, školskih lektira, što je zaista velika pomoć. Zahvaljujemo profesoru Mehmedaliji Gutiću i H. Stepic CEE fondaciji na ovoj inicijativi kao i Raiffeisen banci na potpori u njenoj realizaciji” – kazala je Ostojić.

lektire slika 3

Svoju podršku i zahvalnost radu Udruženja i Fondacije iskazala je i ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, Mirsada Begović koja je prisustvovala svečanosti i istakla:

„Saznanje da se saradnja  između Austrijsko – bosanskog udruženja Medo i H. Stepic CEE fondacije odvija već pet godina učinila me srećnom posebno zbog učenika za koje je obezbjeđen veliki broj knjiga i školskog pribora. Opremiti biblioteke sa preko 150 naslova za 22 škole samo u ovoj godini je velika pomoć u realizaciji nastavnih programa u vrijeme recesije i ekonomske krize, kada Ministarstvo nije u mogućnosti preuzeti na sebe ovu obavezu. U ime Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta upućujem veliku zahvalnost H. Stepic CEE fondaciji, Austrijsko-bosanskom udruženju kao i svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta. Pokloniti knjigu znači otvoriti prozor u budućnost. Pokloniti knjigu znači uspostaviti most prijateljstva. Najbolja investicija je ulagati u obrazovanje što su ove fondacije prepoznale.  Nadam se da će se saradnja i dalje nastaviti“ .

lektire slika 4

„Udruženje Medo već nekoliko godina realizira projekte podrške obrazovanju djece u povratničkim mjestima u Bosni i Hercegovini. Tim projektima smo obuhvatili nabavku školskog pribora za učenike i lektira za škole. Veliku podršku u realizaciji naših namjera pružila nam je i H. Stepic CEE fondacija, koja je postala veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i njene najmlađe populacije, na čemu im se ovom prilikom zahvaljujemo“ – izjavio je Mehmedalija Gutić, predsjednik udruženja Medo.

Dobrotvorna H. Stepic CEE fondacija osnovana je u Beču 2006. godine od strane g. Herberta Stepica. Cilj ove fondacije je pružanje pomoći djeci, omladini i mladim ženama u zemljama Srednje i Istočne Europe. H. Stepic CEE fondacija, kroz brojne inicijative, djeci pruža bolju šansu za budućnost, obzirom da samo opsežna promocija obrazovanja predstavlja osnovu za uspješnu integraciju u društvo i razvoj interesa i mogućnosti djeteta.

Autor: S. Horić

ZADNJE VIJESTI