fbpx

FOTO: Pogledajte kako se povezuju Bjelašnica i Igman s općinom Konjic

Autor: Dnevno.ba

KONJIC - Kako bi se stvorili uvjeti za snažniji turistički zamah olimpijskih planina Bjelašnice i Igmana, vrlo važno mjesto zauzima i izgradnja, odnosno poboljšanje putne infrastrukture.

U tom smislu značajan je projekt sanacije regionalnog puta (R960) Gornja Grkarica –Sinanovići u dužini 22.600 metra koji povezuje olimpijske planine Igman i Bjelašnicu sa Šabićima i Sinanovićima, a preko Visočice i sa Glavatičevom u općini Konjic.

U ovoj godini za te svrhe će biti uložena sredstava u iznosu od oko 2.400.000 KM.

Kako kažu u Općini Trnovo, ovaj projekt je od izuzetnog značaja sa strateškog i ekonomskog aspekta.

Inače, na glavnu prometnicu su vezanii lokalni putevi koji povezuju sela Pervize, Ozimine, Žiliće, Podvornice, Bobovicu, Umoljane, Elezoviće, Rakitnicu , Lukavac, Brda i Milišiće, te čuveni Lukomir na teritoriji općine Konjic.

Igman, Bjelašnica, kanjon Rakitnice i Visočica su izuzetno bitni resursi za razvoj svih vidova turizma, a upravo ova prometnica ih povezuje.

Upravo kako bi zbog značaja ove putne komunikacije bili poboljšani elementi puta, te izvršena zamjena postojeće kolovozne konstrukcije, riješeno pitanje odvodnje i poboljšan sigurnosni aspekt, Općina Trnovo i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo su zajednički pristupili izradi projektne dokumentacije za sanaciju navedenog puta.

Sredstva za ove svrhe, uz Općinu Trnovo i Direkciju za puteve, izdvojilo je Ministarstvo prometa Kantona Sarajevo.

U 2019. godini je tako izrađen projekt kružnog toka na Gornjoj Grkarici, projekt sanacije prometnice od Gornje Grkarice do kružnog toka na Babinu Dolu, te projekt sanacije puta od Bijelih voda preko Šabića do mosta na Rakitnici.

Do kraja godine planiran je završetak projekta dionice puta od Prokrese do Pandurice.

Također, na osnovu izrađene projektne dokumentacije provedene su tenderske procedure i izabrani izvođači radova na izgradnji pojedinih dionica.

Tako projekt Gornja Grkarica – ulaz u Babin Dol, koji financiraju Ministarstvo prometa Kantona Sarajevo, Direkcija za puteve i Općina Trnovo, realizira podzeće Orman d.o.o Kiseljak, uz nadzor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo.

Projekt puta Bijele vode – Šakote koje, također, financira Ministarstvo prometa Kantona Sarajevo, Direkcija za puteve i Općina Trnovo izvode: Orman d.o.o Kiseljak , Grakop d.o.o Kiseljak i MGBH d.o.o Ilidža, uz nadzor Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo i Arting BH.

Na putu od Šabića do ispod Kramara radi firma AGI Konjic, uz nadzor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, dok je financijer projekta Direkcija za puteve.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI