fbpx

FOTO: Studenti prava iz Tuzle osvojili drugo mjesto na regionalnom natjecanju u simuliranom suđenju

Autor: Dnevno.ba

BITOLA - U periodu od 12.-15.10.2018. godine, u Bitoli (Makedonija), održano je sedmo po redu regionalno Futura Moot Court natjecanje u simuliranom suđenju pred Europskim sudom za ljudska prava, u organizaciji Civil Rights Defendersa. Učešće na istom uzelo je osam fakulteta iz Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine i preko 60 studenata i članova akademskog osoblja.

Članovi Moot Court kluba „Universitas“ Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli na ovom prestižnom natjecanju osvojili su drugo mjesto, a što ih ujedno čini i najbolje kotiranim pravnim fakultetom s područja Bosne i Hercegovine. Učešću na ovom natjecanju prethodile su intenzivne višemjesečne pripreme na rješavanju kompleksnog hipotetičkog slučaja baziranog pretežno na zaštiti prava garantiranih Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Sučeljavanje argumentacije i kontraargumentacije članova ‘klubova advokata’ svih pravnih fakulteta iz zemalja regije odvijalo se pred sudijskim vijećima, koje su sačinjavale sudije najviših sudskih instanci iz zemalja regiona i svijeta, kao što su: Boštajn M. Zupančić, bivši sudija ESLJP u Strazburu, Margarita Caca Nikolovska, potpredsjednica Ustavnog suda BiH, Aleksandra Martinović, predsjednica Ustavnog suda FBiH, Bosa Nenadić, bivša predsjednica i aktualni sudac Ustavnog suda Republike Srbije, Nataša Gaber Damjanovska, sudac Ustavnog suda Republike Makedonije i mnogi drugi.

Studenti koji su predstavljali Pravni fakultet Univerziteta u Tuzli i Moot Court klub „Universitas“ na pomenutom natjecanju su: Andrić Paloma, Kunić Selma, Kavgić Amar, Husić Amila, Hasanović Azra, Mešić Faruk i Sarić Samra. Ekipu je predvodio prof. dr. Mahmutović Dževad te asistentice Iveljić Maja i Smajić Almira.

Podršku u pripremama za učešće ekipe na natjecanju, kao i odlasku na isto, pored akademskog osoblja Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, pružile su i društveno odgovorne kompanije Red Bull i Džena d.o.o. Gradačac.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI