fbpx

FOTO: Svečano otvoren internat “Sulejmanija” u Zenici

Autor: Said Šteta

ZENICA - Pod pokroviteljstvom fondacije Turk-Bošnjak, a uz podršku grada Zenice, u prisustvu brojnih zvanica i gostiju, u zeničkom naselju Radakovo, svečano je otvoren internat „Sulejmanija“ za smještaj učenika osnovnih i srednjih škola ali i studenata.

Nakon otvaranja ovog zaista lijepog i moderno opremljenog objekta, u okviru svečanosti, položen je i kamen temeljac za izgradnju ženskog internata i vrtića, udaljen stotinjak metara od novootvorenog objekta.

Sulejmanija a 050420152
FOTO: Said Šteta

Internat  je smješten na sunčanoj strani, mirnog i uređenog naselja Radakovo, ima kapacitet za smještaj stotinu učenika osnovnih i srednjih škola te studenata. Cilj ovog projekta  jeste, zbrinuti i odgojiti učenike i studente koji nisu u mogućnosti plaćati smještaj u gradu.

Gradonačelnik Zenice Husein Smajlović prilikom obraćanja istakao je, da je ovaj internat veliki pokazatelj, da se zajedničkim snagama mogu napraviti velike stvari.

Direktor fondacije Turk-Bošnjak Bilal Can Balci, rekao je, kako je cilj Fondacije odgojiti generaciju ljudi, koji će biti veliki učenjaci, a pri tome biti i vjernici.

Otvorenju  je prisustvovao i ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Cihad Erginay koji je u svome obraćanju kazao da je internat od velike važnosti i da će se stotine djece imati koristi od njega.

Sulejmanija a 050420154
FOTO: Said Šteta

Još treba napomenuti da već od 2009. godine u Zenici egzistira Međunarodna osnovna škola koja je već generacijski narasla pa već djeluje i Srednja škola. Nastava se izvodi na engleskom jeziku a pored ovog djeca uče bosanski i turski jezik.

Učenik tehničke škole u Zenici, Almir Isaković jedan je od prvih učenika koji borave u internatu.

Sulejmanija a 050420153
FOTO: Said Šteta

“Dolazim iz sela Orahovica koje je od grada udaljeno 30 kilometara. Dok sam bio na selu imao sam poteškoće da putujem svaki dan. Čim sam čuo za internat htio sam da se upišem, jer bilo mi je jako naporno putovati svaki dan. Ovdje je divno jer kroz ovaj internat mi postajemo časni i pošteni ljudi” – kaže Isaković.

Internat se sastoji od šest katova, a opremljen je suvremenim informatičkim kabinetom, spavaonicama, kuhinjom, prostorijama za edukaciju i molitvu te kuhinjom i sobama za goste.

Nakon presjecanja svečane vrpce, stotinjak metara od internata za muškarce položen je kamen temeljac  za izgradnju ženskog dijela internata i vrtića, čija bi izgradnja trebala biti završena naredne godine.

Autor: Said Šteta

ZADNJE VIJESTI